xcounter
#

Чужого не купуємо: Індія вводить ембарго на 101 зразок імпортної зброї

І виділяє понад $1 млрд на прискорену процедру закупівель
Індія тривалий час купувала російську зброю. Тепер вкотре хоче спиратися на власних виробників.
Індія тривалий час купувала російську зброю. Тепер вкотре хоче спиратися на власних виробників.
1446

В рамках плану Atma Nirbhar Bharat індійський уряд оголосив ембарго на закупівлю 101 виду зброї і боєприпасів. Ця заборона, як оголошено, діятиме впродовж п'яти найближчих років, а вступить вона у силу з грудня 2020 року.

Міністр оборони Індії Раджнатх Сінгх 9 серпня заявив, що Індія повинна стати більш самостійною у розробці і виробництві озброєнь.

Задля цього запроваджується план Atma Nirbhar Bharat - "Самостійна Індія", який, серед іншого, передбачає значне обмеження на імпорт до армії Індії зразків озброєнь та техніки закордонного виробництва. Це при тому, що і до цього були достатньо жорсткі обмеження на такі оборудки - бо йшлося про реалізацію концепії "Виготовляй у Індії".

Читайте також: Індія робить власну "Армату": концепт нового танку Tank-Ex

Нині за рахунок імпорт озброєння покриває приблизно 60-65% річної потреби Збройних сил Індії (з огляду на вартість укладених контрактів).

Заборона на імпорт в рамках плану Atma Nirbhar Bharat накладається 101 вид зброї і боєприпасів.

Серед іншого, це стосуватиметься деяких типів боєприпасів, артилерійських систем, стрілецької зброї, бронетанкової техніки, колісних і гусеничних бойових машин, звичайних підводних човнів, великих кораблів, супутників, військових, військово-транспортних літаків і легких бойових вертольотів, сонаров, радарів і крилатих ракет.

Перелік видів озброєння, які підпадають під заборону, буде переглядатися щороку.

Дати введення ембарго розрізняються залежно від категорії зброї. Наприклад, для легких бойових літаків обмеження запроваджуються з грудня поточного року, для артилерійських боєприпасів - від грудня 2022 року, а для крилатих ракет - з грудня 2025 року.

Список видів озброєння або боєприпасів, які підпадають під заборону, буде переглядатися щороку.

Деякі зразки індійської зброї створюються дуже довго. Приклад - комплекс "Наг"

Також в рамках реалізації плану "Самостійна Індія" міністр оборони Раджнатх Сінгх оголосив про створення спеціального фонду, з якого будуть купувати озброєння, що надходять з індійських заводів і верфей.

Протягом шести-семи найближчих років він повинен досягти 4 трильйонів індійських рупій (50 мільярдів доларів США), з яких 1,3 трлн рупій буде виділено на озброєння для потреб сухопутних військ, 1,4 трлн - для флоту, 1,3 трлн - для інших родів військ, головним чином, для ВПС.

Також запроваджується план підтримки місцевих виробників озброєння, щоб допомогти їм вийти з кризи, викликаної пандемією COVID-19.

Втім, можна стверджувати, що "Самостійна Індія" - це не перший індійський план такого роду. Перші спроби були ще у 60-х роках. Жоден з попередніх планів не приніс абсолютно позитивних ефектів.

Программа створення танку Arjun також належить до індійського довгобуду

Як приклад, можна навести програму створення танка Arjun, яка реалізувалась в рамках плану "Створюємо у Індії". Arjun має застарілі і ненадійні компоненти, і ця машина, швидше за все, ніколи не буде основним танком індійських сухопутних військ. Проте нові плани на кшталт "Самостійна Індія" є гарним приводом для перегляду усіх попередних домовленостей з потенційними постачальниками озброєнь до Індії. Головним з них тривалий час була Російська Федерація.

При цьому показово, що на тлі оголошення про нові плани, індійська влада вирішили прискорити закупівлі озброєнь - до вступу у силу плану "Самостійна Індія".

11 серпня газета The Times of India повідомила про те, що міноборони Індії схвалило прискорене виконання проектів з виробництва та придбання новітньої зброї для індійської армії.

Haron  Бпла
Індія планує терміново модернізувати 90 середньовисотних безпілотних літальних апаратів Haron ізраїльського виробництва.

Це стосується модернізації 90 середньовисотних безпілотних літальних апаратів Haron ізраїльського виробництва, що стоять на озброєнні ВПС. Їх мають оснастити високоточною зброєю для ураження наземних цілей. Йдеться про авіабомби з лазерним наведенням, ракети класу "повітря-поверхня" і протитанкові керовані ракети повітряного базування.

Також схвалено придбання у США 30 безпілотників великої дальності MQ-1 Predator і їх морських модифікацій. Також вирішено прискорити початок виробництва близько 700 000 автоматів АК-203 на спільному російсько-індійському підприємстві Indo-Russian Rifles Private Ltd, закупівлю 106 навчально-тренувальних літаків HTT-40 у компанії HAL, 76-мм скорострільних артилерійських установок для кораблів ВМС та високоточних боєприпасів для 125-мм гармат.

Загалом на прискорену процедру закупівель буде витрачено $1,17 млрд.

Читайте також: Індія купить російські Су-30 та МіГ-29 та авіаракети до них. Українські?