xcounter
#

Індія робить власну "Армату": концепт нового танку Tank-Ex

Хоча індійський проєкт скоріш нагадує український "Тірекс"
1369
Танк "Арджун" - поки що краще зі свого
Танк "Арджун" - поки що краще зі свого

На форумі bharat-rakshak.com опублікували концепт перспективного індійського основного бойового танка під назвою Tank-Ex. Навряд чи він стане реальністю найближчими роками, але тренди варті уваги.

Проєктом Tank-Ex займається Defence Research and Development Organisation (DRDO) - Організація оборонних досліджень і розробок, яка відповідає за розвиток технологій у військових цілях і знаходиться у підпорядкуванні міністерства оборони Індії.

танк Tank-Ex
Концепт танку Tank-Ex передбачає встановлення нової безлюдної башти на шестикатковому шассі танку типу Т-72/90.

Концепт танку Tank-Ex передбачає встановлення нової безлюдної башти на шестикатковому шассі танку типу Т-72/90. На танку хочуть мати "інтелектуальний" автомат заряджання, для виготовлення корпусу та башти має застосовуватись "високоазотиста сталь" (high nitrogen steel), а також композитні матеріали. Ці новації скеровані на те, аби створити танк з масою не більше 40-45 т. Потужний двигун у 1500 к.с., як стверджують ініціатори проєкту, забезпечить машині високу швидкість і маневреність.

Читайте також: ​Чому Росія не змогла запустити Т-14 "Армата" у серію

Спроба розмістити трьох членів екіпажу у передній частині танку і встановити на шестикаткову платформу нову безлюдну башту з атоматизацією процесів заряджання і новою системою управління вогнем чимось нагадує рішення, яке у 2016 р. інженерна група "Азов/Арей" пропонувала Міноборони України в рамках проєкту глибокої модернізації танку Т-64 під назвою "Тірекс". Цей проєкт не мав продовження.

Тірекс
Проєкт глибокої модернізації танку Т-64 від інженерної група "Азов/Арей" під назвою "Тірекс"
Тірекс
Для розміщення екіпажу у "Тірекс" пропонувалось встановити титанову капсулу для трьох членів екіпажу

У свою чергу, Росія вже реалізувала таку концепцію у новому танку "Армата". І цікаво, що з червня 2020 року у російських ЗМІ почали зявлятися публікації, що, мовляв, Індія збирається придбати "Армату". Хоча з індійського боку жодних підтверджень такої інформації не було.

Армата
Росія реалізувала концепцію захищеної капусули для екіпажу та безлюдної башти у новому танку "Армата".

Тепер, як бачимо, Індія планує робити власну "Армату", причому значно компакнішу. Однак у коментарях щодо оцінки нового танкового проєкту DRDO у самій Індії оптимізму не багато.

Арджун
Танк "Арджун" першої версії було прийнято на озброєння у 2011 році

До цього часу у Індії ставка була зроблена на розробку власного основного бойового танку Arjun. Танк "Арджун" першої версії було прийнято на озброєння у 2011 році після завершення програми його розробки, яка тривала понад двадцять років. Потім DRDO заявила про розробку "Арджун" другої версії, випробування якої тривають і досі.

При цьому Індія виявляла інтерес до модернізації танків Т-72, які постачалися з Росії. Українські спецекспортери пропонували свої рішення на цьому напрямку. Так, у 2020 р. в індійському місті Лакхнау на міжнародній виставці озброєнь DefExpo 2020 українська компанія "Спецтехноекспорт" представляла програму модернізації танків Т-72.

Т-72
"Спецтехноекспорт" представляв у Індії проект модернізації танків Т-72 - включно з гарматою 120 мм

Як заявляли тоді представники "Спецтехноекспорту", "модернізований танк Т-72 стане більш мобільним завдяки заміні двигуна на шестициліндровий дизель 6ТД-2 потужністю 1200 к.с., збільшиться вогнева міць, посилиться захист, покращиться електроніка, системи навігації та ергономіка".

Цікавою особливістью модернізації Т-72 було встановлення 120-мм гармати замість радянської танкової гармати 2А46 калібру 125 мм - з новим автоматом заряджання заманного типу для використання унітарних боєприпасів.

Також для модернізації Т-72 пропонувались використати український комплекс динамічного захисту "Ніж", а також - за бажанням замовника – встановити комплекс активного захисту "Заслін". Проте про подальшу долю цих пропозицій не повідомлялось.

Читайте також: Модернізований Т-72 успішно пройшов підводні випробування (відео)