xcounter
#

Російські Т-90 не підходять: Індія хоче придбати 350 легких танків для дій в екстремальних умовах

На озброєнні Індії близько 1100 Т-90C
На озброєнні Індії близько 1100 Т-90C
7935

Це має бути танк вагою до 25 тонн, здатний діяти в умовах Гімалаїв та пустелі Тар

Міноборони Індії оголосило про намір придбати 350 легких танків для дій у високогірному районі Ладакх, який є загрозливою точкою напруги з Китаєм.

Легкий танк має бути вагою до 25 тонн, бути авіатранспортабельним та здатним діяти в умовах розрядженої атмосфери у гористій місцевості та наднизьких температур, пише індійське видання The print.

Читайте також: ​Модернізований "Булат" Т-64БМ2 успішно пройшов вогневі випробування (ексклюзивне відео)

Щобільше ця машина повинна діяти і в умовах пустелі з її високими температурами та запиленістю. Що говорить про бажання Делі отримати танк, який також зможе ефективно воювати у пустелі Тар на кордоні з Пакистаном, з яким в Індії відносини також далекі від ідеальних.

Окрему увагу також приділено здатності протидіяти БПЛА, малопомітності у всіх спектрах, а також можливості використання високоточних протитанкових ракет.

Т-90C Індія
Т-90C мають не найкращі можливості під час високих температур

Виконання замовлення має проходити у рамках національної програми Make in India, яка передбачає пріоритет національного виробника, а у випадку закупівлі іноземного озброєння - максимальну участь індійського оборонного комплексу, включно із локалізацією виробництва.

Таке рішення міноборони Індії фактично прийняло після того, як у Ладакх вже були перекинуті російські танки Т-90, а також ліцензійні версії радянських T-72M Ajeya. Проте, судячи з усього, досвід їх реальної експлуатації в умовах високогір'я викликав невдоволення військових.

T-72M Ajeya

T-72M Ajeya

Скоріш за все мова йде про хронічну проблему російських танкових двигунів, які "димлять, як паровози" та виходять з ладу навіть у доволі комфортних умовах середньої полоси. Це пов’язано із тим, що в Т-72 та Т-90 використовується глибокі модернізації двигуна В-2, яким оснащувався ще героїчний Т-34.

танкові мотори РФ
Результат постійного форсування мотора родом з 30-х років

Також додаткові складнощі полягають у транспортабельності цих машин, вага яких становить 45-47 тонн. Водночас єдина інша альтернатива - індійський національний танк Arjun, який важить 65-68,5 тонн (в залежності від модифікації).

Arjun Mk2
Arjun Mk2

На рішення міноборони Індії цілком логічно високий вплив мали і можливості Китаю, який розгорнув поблизу району Ладакх 36-тонні легкі танки Type 15 зі 105-мм гарматою.

Type 15
Type 15 армії Китаю

Проте реальність отримати Індією сучасний легкий танк у вагових обмеженнях у 25-тонн виглядає доволі сумнівною. Бо якщо говорити про забезпечення захисту проти 30-мм снарядів - маса танка починає коливатися у межах 30-40 тонн.

І з цією проблемою вже зіткнулись США у рамках програми зі створення легкого танка Mobile Protected Firepower та нової БМП на заміну M2 Bradley.

Mobile Protected Firepower General Dynamics
Проект Mobile Protected Firepower від General Dynamics

Серед можливих варіантів індійські ЗМІ вказують на створення легкого танка на базі корейської САУ К9, ліцензійне виробництво якої було розпочато з 2017 року.

K9 VAJRA-T
K9 у Індії отримала назву VAJRA-T

Також цей конкурс не зможе оминути й Російська Федерація, для якої індійський ринок є доволі важливою частиною портфелю іноземних замовлень. З огляду на все - РФ буде просувати свій 2С25 "Спрут-CД", який у якості самохідної протитанкової гармати накреслювали ще у 80-роках, але прийняли на озброєння лише у 2006 році.

2С25
2С25 "Спрут-CД". Броня з алюмінію, рівень захисту - відповідний

Проте у серйозності намірів Делі можливо не сумніватися, країна налаштована добитися якісної переваги у районі Ладакх посилюючи свої війська, зокрема шляхом закупівлі кілька тисяч ПТРК Milan 2T та витрачаючи 3 млрд доларів на 30 ударних БПЛА MQ-9 Reaper.

Читайте також: Російська ППО остаточно програла: Baykar показала нові можливості безпілотника Akinci