xcounter
#

Індія придбає 30 БПЛА MQ-9 Reaper для протистояння з Китаєм: стала відома вартість угоди

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
2866

MQ-9 Reaper мають заповнити пробіл в ударних БПЛА армії Індії

Армія Індії посилиться 30 одиницями американських БПЛА MQ-9 Reaper від General Atomics.

Угода буде укладена вже у квітні, а її вартість складе 3 млрд доларів, сповістило з посиланням на власні джерела індійське видання Business Standard. Саме ці дрони мають розширити можливості армії на фоні загострення відносин з Китаєм.

Читайте також: Замість F-35 та F-16: Пентагон націлився на новий винищувач проміжного покоління
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper - основний ударний дрон США

Зокрема у 2020 році Індія на фоні протистояння у прикордонному районі Ладакх у Гімалаях, орендувала у США два MQ-9 Predator без озброєння, а в Ізраїлю - чотири розвідувальних Heron TP, на додачу до вже придбаних 90 дронів цієї моделі.

Проте жоден з них не мав можливості самостійного знищення противника - лише розвідка та коригування вогню. В умовах відсутності ударних БПЛА Індія навіть оголосило про намір озброїти ізраїльські дрони.

Heron TP
Heron TP від Israel Aerospace Industries

Водночас індійські ЗМІ стверджують, що китайські дрони постійно помічають біля кордонів у Тибеті, до того ж КНР має на озброєнні ударні БПЛА Wing Loong. А також посилив своє наземне угрупування легкими танками та артилерією. Окрім того, Пекін також розмістив винищувальну авіацію та зміцнив протиповітряну оборону.

Wing Loong
Wing Loong від китайської Changhe Aircraft Industries Corporation

Зазначимо, що MQ-9 Reaper - один з основних ударних дронів армії США. Він може підійматися на висоту до 15 км, має вантажопідійомність до 1700 кг та може застосовувати різноманітне високоточне озброєння включно із ракетами AGM-114 Hellfire та 227-кг "розумні бомби" GBU-12 Paveway II.

MQ-9 Reaper
Розміри MQ-9 Reaper з розмахом крила у 20 метрів краще видно у порівнянні

Також MQ-9 Reaper оснащений сучасними сенсорами для виявлення противника: РЛС AN/APY-8 Lynx II з можливістю виявлення наземних цілей та електронно-оптичною станцією прицілювання MTS-B. Навіть при максимальному навантаженні він може знаходитись у повітрі понад 27 годин.

MQ-9 Reaper, окрім США, стоїть на озброєнні у Франції, Італії, Нідерландів, Іспанії та Великобританії.

Читайте також: ​США працює над зброєю для швидкого знищення навали російських танків - і це не ядерна бомба