xcounter
#

Замість F-35 та F-16: Пентагон націлився на новий винищувач проміжного покоління

F-35 Lightning II - винищувач п'ятого покоління
F-35 Lightning II - винищувач п'ятого покоління
13501

П’яте покоління винищувачів виявилось дорогим навіть для США

Винищувач п’ятого покоління F-35, який мав замінити майже весь ударний авіапарк США, не вписується у можливості американських повітряних сил. Бажання створити універсальний, дешевий та масовий стелс-літак вже офіційно визнано нездійсненим.

Про це вже відверто заявив командувач ВПС США Чарльз Браун, який у розмові з журналістами порівняв F-35 зі спорткаром, на якому мало хто їздить кожен день.

Читайте також: ​Винищувач шостого покоління NGF під загрозою: Франція та Німеччина не можуть домовитись
F-35 Lightning II
F-35 Lightning II - колись розглядався, як єдиний винищувач на заміну F-15, F-16, F/A-18 та навіть A-10

Але на пряме питання, чи дійсно Пентагон розглядає замовлення на нові F-16, як альтернативу F-35, Чарльз Браун дав доволі приголомшливу відповідь: "маю сумнів, що нам знадобляться модернізовані F-16. Якщо ми в змозі створити щось нове - дешевше і досконаліше, чому б цього не зробити? Необов'язково вибирати з того, що у нас є зараз".

Як підкреслив Чарльз Браун, ВПС США вже провели детальний аналіз загроз та прийшли до висновку, що необхідно створити новий літак.

F-16
Доволі несподівано F-16 опинився за бортом майбутніх планів ВПС США

"Необхідний зовсім новий винищувач покоління 4+, або 5-. За бойовим потенціалом він повинен бути між літаками, побудованими в кінці 1970-х і сучасними "невидимками" F-35 та F-22", - повідомив командувач ВПС США. Додавши, що його створення займе не надто багато часу.

Зокрема, він навів приклад T-7A Red Hawk та нового секретного літака Next Generation Air Dominance, які були розроблені завдяки використанню сучасних комп’ютерних технологій у рекордні терміни.

Зазначимо, що у США одразу піднялась хвиля критики: замість невдалого F-35, розробка якого обійшлась у 55 млрд доларів, та маючи модернізовані F-16, у Пентагоні заговорили про витрати на розробку нового літака без жодної гарантії успіху.

З боку Defense Express маємо зазначити, що кожен бойовий літак, як і вся інша зброя, створюється для виконання певних задач з урахуванням можливостей противника. Проте повторити F-22 та B-2, які накреслювали ще у 80-х роках, ніхто у світі так і не зміг. А ці літаки створювались для протидії СРСР та його гіпотетичним можливостям.

B-2
B-2 досі залишається єдиним стелс-бомбардувальником

Створений у 2000-х F-35 є результатом концепції тотальної технологічної переваги, яка у реальному житті коштує занадто дорого для повсякденного використання. Річ у тому, що одна година польоту цього літака коштує 28-36 тисяч доларів, а одна година польоту F-16 - від 8 до 22 тисяч.

Проте всі останні бойові операції ВПС США показали, що "ганяти" F-35 для бомбових ударів не сильно результативніше ніж той же F-16, не говорячи вже про А-10, але - значно дороже.

А-10
Вартість льотної години А-10 - 6 тисяч доларів

За цей же час не з’явилось і жодного літака, який би міг конкурувати з F-35 у небі. Бо навіть російський Су-57, який вважається винищувачем п’ятого покоління здебільшого через вислови Кремля, буде постачатися у гомеопатичних дозах - 76 літаків до 2028 року і це без урахування традиційних для РФ перенесення строків.

Су-57
Су-57 здійснив свій перший політ ще у 2010 році

Схожа ситуація з китайським Chengdu J-20, який, скоріш за все, буде значно масовішим за Су-57, проте має цілу низку запитань до ефективності бортової радіолокаційної апаратури, потужності двигунів, маневреності, можливостей ракет "повітря-повітря", тощо.

Chengdu J-20
У Chengdu J-20, на відміну від Су-57, всі панелі виконані з пилоподібними гранями для зменшення ЕПР

Таким чином цілком логічно, що Пентагон під задачі сьогодення та ближнього майбутнього має намір доволі швидко створити дешевий в експлуатації літак, з використанням вже відпрацьованих технологій.

Звісно доволі складно з розмитої заяви про літак покоління 4+/5- робити будь-які обриси майбутнього літака. Проте, скоріш за все, це має бути щось близьке до F/A-18E/F Super Hornet, який при модернізації отримав малопомітність, але не шляхом урізання інших можливостей літака.

Super Hornet
Super Hornet - один з прикладів літака 4+

Наприклад, перероблення повітрязабірників, нові створки шасі та форма технологічних панелей, а також використання радіопрозорих матеріалів у найбільш критичних місяцях дозволило знизити ефективну площу розсіювання у передній полусфері у рази, у порівнянні із звичайним винищувачем четвертого покоління.

Водночас цей літак має доволі низьку вартість льотної години - у межах 10-12 тисячі доларів. А його ефективність спирається і на надширокий арсенал озброєння, до якого невдовзі можуть надійти й легкі гіперзвукові ракети.

F-35
Інтегрувати озброєння до F-35 значно важче - воно має бути розраховане під розмір внутрішнього відсіку

І варто пам’ятати, що у США є "козир у рукаві" - роботи над винищувачем шостого покоління під назвою Next Generation Air Dominance.

Таким чином можливо зробити висновок, що Пентагон перестав робити ставку на глобальну універсальність у вигляді одного багатофункціонального літака, який "і коваль, і швець, і кравець, і на дуду грець".

F-35
F-35 так і не став універсальним літаком

Звісно, це не означає завершення програми F-35. Проте його призначення, судячи з усього, стане більш спеціалізоване. Наприклад, знищення найголовніших цілей та, завдяки розвиненому радіоелектронному оснащенню, робота у якості передового повітряного пункту виявлення цілей.

Тим більше саме таку концепцію використання F-35 та F-15EX вже розписали у США.

Читайте також: США вдосконалили свої есмінці: ракети Кремля в окупованому Криму та Сирії проти них безсилі