xcounter
#

Останній цвях у труну F-35: у США обговорюють повернення F-16 у серію для власних ВПС

F-16 може несподівно виграти у F-35
F-16 може несподівно виграти у F-35
17616

F-35 мав замінити одразу цілу плеяду літаків, проте зараз Пентагон коригує свої плани

У військово-повітряних силах США розглядають можливість замовлення нових F-16, які в останній раз замовлялись майже 20 років тому.

Такий варіант подій, про який повідомило Aviation week, може остаточно поховати намір Пентагону вивести з експлуатації винищувачі четвертого покоління. За даними видання мова йде про доволі вагоме замовлення, що зумовлене великою кількістю стройових F-16 у США: понад 900 одиниць із середнім віком у 28,7 років.

Читайте також: Українські авіаційні ракети з новими ГСН від компанії "Радіонікс" полетять на експорт

Це рішення пов’язують із тим, що проект F-35, яких з 2006 року виробили понад 600 одиниць, зіткнувся з цілим рядом проблем.

Наприклад, виробництво літака почало "шкутильгати" через санкції США проти Туреччини у відповідь на закупівлю російських С-400. І зараз у Lockheed Martin продовжують у виробничому ланцюжку "латати діру" з 1000 окремих деталей, вузлів та агрегатів турецького виробництва.

F-35
F-35 - це в першу чергу міжнародний проект

Ще один фактор - ціна літака, яка знаходиться на рівні 100 млн доларів, і це доволі високий показник навіть для США. Особливо, якщо мова йде про літак, який мав стати масовим - понад 2000 одиниць F-35, а один єдиний шолом пілота, який до того ж робиться індивідуальним, коштує з півмільйона доларів.

F-35 шолом
Шолом пілота F-35 - окремий витвір сучасних технологій включно із додатковою реальністю

До цієї ж суми необхідно додати високу вартість однієї години польоту F-35, яка, за даними видання, складає 44 тисячі доларів. Тобто десь за 1500 годин експлуатації цього винищувача п’ятого покоління можливо купити новий F-16, в якого одна година польоту коштує близько 15 тисяч доларів.

Все це зумовлює пошук альтернатив, однією з яких може стати F-16. На користь цього рішення говорить нова виробнича лінія, яку Lockheed Martin створив з огляду на високий попит цього винищувача у світі.

А також постійна модернізація цього винищувача шляхом оновлення бортової електроніки. Включно з РЛС, інфрачервоним пошуком та наведення на ціль, новим комп’ютером управління польотом та системою Auto GCAS, яка у випадку загрози зіткнення із землею перехоплює управління.

Також у F-16 постійно інтегрується нове озброєння та підвісні контейнери з додатковим оснащенням. Встановлюються конформні паливні баки, модернізується двигун та впроваджуються заходи з малопомітності. Такі оновлення наближають оснащення сучасних версій F-16 за своїми можливостями до того ж F-35.

F-16
F-16 продовжує модернізуватись

Проте рішення Пентагону замовити нові F-16 буде останнім цвяхом у проект F-35, який був значно ширшим ніж просто "створити літак п’ятого покоління". Бо це був глобальний задум із цілою низкою завдань.

В першу чергу необхідно підкреслити, що F-35 був заснований, як міжнародний проект, що мало значно зекономити кошти Пентагону. Але він зіткнувся із проблемами у кооперації та доволі неохочим бажанням клієнтів витрачати гроші на цей літак.

Бойові можливості F-35 вже багато років критикуються навіть у США на рівні командування. А цілком логічний план з припиненням різноманіття винищувачів вже розсипався.

Бо Пентагон бажав замінити одним F-35 одразу чотири літаки: F-15, F-16, F/A-18 та навіть штурмовик А-10. У випадку успіху це дозволяло максимально уніфікувати парк, зменшити витрати на навчання та логістику. А масове виробництво, як розраховували на початку проекту, дозволило б різко знизити вартість літака до рівня 50 млн доларів за одиницю.

F-35
F-35 мав стати основним літаком ВПС США

Першою тріщиною у плані стала відмова від "відправки на пенсію" штурмовика A-10, який вперше піднявся у повітря майже 50 років тому. Причина - концептуальний недолік малопомітного винищувача у малій кількості озброєння. Це не дає F-35 ефективно надавати вогневу підтримку наземним підрозділам.

A-10 Thunderbolt II
Ще 20 років тому A-10 називали "архаїчним" та намагались відправити на металобрухт

Далі почались розмови про замовлення F-15EX. У Пентагоні це аргументували необхідністю мати винищувач, який здатний просто "скошувати" ряди противника. І F-15EX з цією роллю може справитися значно краще ніж F-35, який у внутрішніх відсіках може нести лише 4 ракети "повітря-повітря" AIM-120.

Для розуміння, F-15EX може нести 14 ракет AIM-120 або до 28 високоточних плануючих бомб типу SDB. Крім того, саме цей літак розглядається як носій гіперзвукової зброї.

F-15 SDB
F-15 може легко перетворитись на "бомбовоз"

Звісно, на F-35 можливо підвісити озброєння і під крило. Але тоді про малопомітність можливо забути, що зводить нанівець одну з найголовніших переваг цього винищувача.

F-35
F-35 може нести зброю на пілонах під крилами

Паралельно з цим у ВМС США забажали створити абсолютно новий літак за програмою Next Generation Air Dominance. І саме він, а не F-35C, має замінити F/A-18 та "додати актуальності флоту атомних авіаносців". Тому зараз F-35 у морських версіях розглядають, як проміжний варіант та у якості озброєння універсальних десантних кораблів.

Звісно це не означає, що проект F-35 остаточно зачиняється, проте основну свою задачу йому виконати не вдалось. Можливо це вийде з проектом Next Generation Air Dominance, який може виявитись значно ширшим за традиційне уявлення про бойову авіацію.

Читайте також: Baykar Defence розробила прототип безпілотника із вертикальним злетом та посадкою: дрон має назву Bayraktar DIHA