xcounter
#

У США розпочали розробку палубного винищувача, який замінить F/A-18E/F Super Hornet

2457
У США розпочали розробку палубного винищувача, який замінить F/A-18E/F Super Hornet

У ВМС США планують створити абсолютно новий літак, який замінить F/A-18E/F Super Hornet і матиме бойовий радіус у 1000 морських миль

ВМС США спрямовують свої зусилля на те, щоб пристосуватися до нової стратегії, спрямованої на боротьбу з Росією та Китаєм.

Так, низка американських ЗМІ повідомляють, що ВМС США запустили програму NGAD (Next Generation Air Dominance). Метою цієї програми є створення наступника палубного літака Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Читайте також: Коли втратив компетенцію: перший нелітний зразок Іл-112В ще на два роки пішов на випробування
F/A-18E/F Super Hornet
Флот планує замінити F/A-18E/F Super Hornet

У ВМС планують створювати повністю нову конструкцію, вкласти гроші в нову розробку, а не похідну конструкцію літаків, що вже знаходяться на виробничій лінії, попри те, що флот продовжує отримувати пропозиції об’єднати конструкції Lockheed Martin F-35 і Boeing F/A-18 з сучасними технологіями для створення майбутніх літаків.

Наразі відомо, що нова розробка має врахувати можливості F-35C Lightning II, але разом з тим розробники мають усунути деякі недоліки. Йдеться також і про необхідність збільшення бойового радіуса до близько 1850 км (1000 морських миль).

F-35C Lightning II

Новий пілотований винищувач має розширити зону дії авіаносця та "додати актуальності флоту атомних авіаносців", стверджують у ВМС США. Водночас в якій саме конфігурації буде машина – одномісній чи двомісній – поки що невідомо.

Повідомляється, що новий бойовий літак має бути прийнятий на озброєння на початку 2030-х років.

Це пов’язано з тим, що через високі темпи експлуатації F/A‑18E/F Super Hornet, попри програму SLEP і замовлення нових Block ІІІ, літак розпочнуть виводити зі складу палубної авіації в наступному десятилітті цього сторіччя.

E/A‑18G Growler
E/A‑18G Growler

Крім того, у 2030-х роках виникне необхідність замінити літаки радіоелектронної боротьби E/A‑18G Growler. Це означає, що програма NGAD може швидко отримати високий пріоритет у списку потреб міністерства оборони США.

Цікавим є і питання фінансування. Представники Пентагону і ВМС неодноразово посилалися на бюджетні обмеження при обговоренні програм та витрат. Так, ВМС у 2021 році планують скоротити програму Super Hornet і зробити наступний фінансовий рік останнім, коли служба буде закупати цей літак.

Складальна лінія F-35
Складальна лінія F-35. Фото: Lockheed Martin

Як заявили у ВМС, протягом наступних п’ять років вони зекономлять близько 4,5 мільярда доларів і спрямують ці кошти на програму NGAD.

Хоча ВМС не надавали ніякої інформації щодо витрат за програмою NGAD, у звіті бюджетного управління Конгресу від січня 2020 року йдеться про те, що служба може витратити близько 62 мільярди доларів на заміну флоту F/A-18E/F з 2032 по 2050 рік і 22 мільярди доларів на заміну Growlers.

F/A-18 Block III Super Hornet
F/A-18 Block III Super Hornet

Наразі ВМС США відкрили офіс проєкту, а першого керівника призначили у травні 2020 року. Сьогодні у ВМС працюють над базовими документами програми.

Відомо, що інтерес до програми висловили три американські компанії – Boeing, Lockheed Martin і Northrop Grumman. Також не можна виключати, що NGAD стане так званим "сімейством платформ".

Читайте також: На "Зброя та Безпека-2020" свою продукцію покаже американський Lockheed Martin (фото)