xcounter
#

Коли втратив компетенцію: перший нелітний зразок Іл-112В ще на два роки пішов на випробування

3495
Перший льотний зразок Іл-112В в цеху ВАЛТ 1 липня цього року / Фото: ВАЛТ
Перший льотний зразок Іл-112В в цеху ВАЛТ 1 липня цього року / Фото: ВАЛТ

Тестування доробленого зразка легкого військово-транспортного літака Іл-112В в ЦАГІ почнуться у наступному році

Схоже, що РФ, попри численні рекламації, нескоро побачить робочий та доведений до серії екземпляр легкого транспортника Іл-112В.

Так, російські ЗМІ повідомили, що наприкінці липня цього року на територію Центрального аерогідродинамічного інституту імені М. Є. Жуковського (ЦАГІ) приїхала делегація "Авіаційного комплексу ім. С.В. Ільюшина".

Читайте також: На "Зброя та Безпека-2020" свою продукцію покаже американський Lockheed Martin (фото)
Іл-112В
Дослідний (нельотний) зразок Іл-112В в ЦАГІ 1 липня 2020 року / Фото: ЦАГІ

Як повідомила пресслужба інституту, у наступному році планується почати ресурсні випробування оновленої версії "новітнього" військово-транспортного літака Іл-112В.

"Найближчим часом фахівці двох підприємств (ЦАГІ та АК імені Ільюшина) почнуть роботи з поліпшення аеродинаміки та доопрацювання системи управління нового транспортника", - відзначили у пресслужбі аерогідродинамічного інституту.

Іл-112В
Викатка оновленого льотного зразка транспортника Іл-112В на відремонтовану злітно-посадкову смугу аеродрому ВАЛТ 30 липня 2020 року / Фото: Олексій Філатов

За попередніми оцінками ЦАГІ, під час випробувань нову машину почнуть навантажувати так, щоб зімітувати не менше п'яти тисяч польотів. Весь експеримент триватиме два роки.

Нагадаємо, перспективний російський літак нового покоління Іл-112В, що призначений замінити старі літаки Ан-24 та Ан-26, почали створювати ще з початку 90-х років.

Іл-112В
Перший льотний зразок Іл-112В і цеху ВАЛТ 1 липня цього року / Фото: ВАЛТ

Путінський уряд РФ неодноразово обіцяв про початок серійного виробництва цієї моделі ще з 2006 року. Вкотре "відродили" "неімєющійаналогов" проєкт на початку 2013 року. Очікувалося, що перший Іл-112В злетить наприкінці 2016 року.

Однак перший льотний зразок (перший "нельотний" власне й буде випробовуватись в ЦАГІ в найближчі кілька років) злетів лише 30 березня 2019 (те, що перший політ збігся з днем народження Сергія Ільюшина, традиційний для сучасної РФ "збіг" обставин).

Іл-112В
Перший дослідний зразок легкого турбогвинтового військово-транспортного літака Іл-112В (сн 01-01, рн 41400) у першому польоті в супроводі літака-лабораторії Іл-114ЛЛ. Воронеж, 30 березня 2019 / Фото: Олександр Мартинов

Льотний прототип транспортника супроводжував його "батько", літак-лабораторія Іл-114ЛЛ (хоч за попереднім планом це мав бути "Ан", однак він би виглядав не дуже "символічним", тому його замінили).

Новий інноваційний російський літак був у повітрі аж 15 хвилин. Після його приземлення досвідчені пілоти (герої Росії) відчайдушно брехали на камери ЗМІ, "що випробування пройшли добре, а літак чудовий, а під час першого вильоту двигуни (ТВ7-117СТ) відпрацювали штатно".

Іл-112В
Той самий герой Росії Микола Куімов (командир екіпажу дослідного зразка Іл-112В, який "не помітив нештатної ситуації" з літаком) після першого й поки що єдиного польоту

Однак їх слова лише через кілька тижнів спростував власне генеральний конструктор ПАТ "Іл" Микола Таліков.

Він повідомив, що під час першого польоту, незадовго до посадки, один з двигунів перейшов у інший режим. Крім того, новий транспортний літак не відповідає ТЗ Міноборони з корисного навантаження (тобто не в змозі нести розрекламовані 5 тонн вантажу).

Іл-112В
Викатка оновленого льотного зразка транспортника Іл-112В на відремонтовану злітно-посадкову смугу аеродрому ВАЛТ 30 липня 2020 року / Фото: Олексій Філатов

Після такого стає зрозумілим, чому "майже готовий" літак через 1,5 роки так і не виконав навіть другий політ. Більш того, після доопрацювання його серійне виробництво взагалі відкладено на невизначений термін.

При цьому генеральний директор компанії ОАК Юрій Грудінін у червні минулого року повідомляв, що "ми (ОАК) будемо готові до серійного виробництва до 2022 року. Надалі ВАЛТ зможе вийти на випуск до 12 літаків на рік в рамках наявних виробничих потужностей".

Іл-112В
Викатка оновленого льотного зразка транспортника Іл-112В на відремонтовану злітно-посадкову смугу аеродрому ВАЛТ 30 липня 2020 року / Фото: Олексій Філатов

Проте реалії виглядають інакше – через 1,5 роки новий транспортник так і не злетів, більш того, його доопрацьована "наземна" версія почне наземні випробування лише через рік, і її випробування триватимуть ще два роки.

Читайте також: З 2014 року кількість використовуваних військових аеродромів в Україні зросла удвічі (фото)