xcounter
#

Українські авіаційні ракети з новими ГСН від компанії "Радіонікс" полетять на експорт

Оновлена українська Р-27 виходить на ціль
Українські авіаційні ракети з новими ГСН від компанії "Радіонікс" полетять на експорт
18403

Українська компанія "Радіонікс" успішно завершила цикл перевірок нових оптичних головок самонаведення, які будуть застосовані у ракетах типу Р-27. Перевірка технічних характеристик та можливостей нової ГСН за участю представників закордонного замовника була невід'ємною умовою для старту контракту на поставку значної кількості авіаційних ракет класу "повітря-повітря" для ВПС іноземної держави.

Як повідомили Defense Express у компанії "Радіонікс", перевірка параметрів нової головки самонаведення проходила на спеціалізованому стендовому устаткуванні. Нова ГСН повністью підтвердила свої характеристки і відповідає усім вимогам технічного завдання, які були погоджені з закордонним замовником.

При цьому за своїми можливостями нова вітчизняна ГСН значно перевершила можливості "теплових" головок самонаведення типу ГСН-36Т, які використовуються на авіаційних ракетах "повітря-повітря" типу Р-27Т та Р-27ЕТ.

Читайте також: ДАХК "Артем" отримала велике замовлення на ракети "Нептун" та РС-80, підприємство переходить на звичайний режим роботи
Ліворуч - ракета Р-27Т з тепловою ГСН

Оптичні головки самонаведення цих ракет призначені для захоплення цілі по тепловому відбитку, її автосупровождения і видачі в автопілот керуючих сигналів, необхідних для забезпечення самостійного наведення ракети на ціль.

Інфрачервона ГСН-203Т від компанії "Радіонікс" забезпечує дальність захоплення типової цілі на зустрічному курсі – до 30 км, навздогін – понад 100 км. Поле захоплення: 3,5x3,6°. Час підготовки до пуску - до 2 хвилин. Ці параметри є значно кращими у порівнянні з можливостями радянських теплових ГСН.

Інфрачервона ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"

Також слід зазначити, що та ж радянська ГСН-36Т мала фотоприймач, який був виготовлений за технологічними можливостями минулого століття. Фактично ГСН цих ракет сприймали теплове випромінення цілі як одну точку. Це суттєво обмежувало і обмежує можливості ракети з виконання завдання в умовах навіть примітивних теплових завад з боку противника.

У ГСН-203Т для виявлення та захоплення теплової сигнатури (інакше кажучи, унікального теплового образу чи відбитку) конкретної цілі використовується чутлива матриця. Це дозволяє не лише виявляти цілі з тепловою сигнатурою на значно більших відстанях, але і реалізовувати складні алгоритми "відстроювання" від перешкод, які може ставити ракеті противник. Це суттєво збільшує ймовірність влучення у ціль ракетою с такою ГСН.

ГСН-203Т виконана у діаметрі 220 мм, що відповідає вимогам технічного завдання під ракету Р-27.

ГСН-203Т виконана у діаметрі 230 мм, що відповідає вимогам технічного завдання під ракету Р-27. Проте компанія "Радіонкс" насправді опанувала виготовлення ГСН різних калібрів, які можуть бути адаптовані під будь-яку керовану ракету, де застосовується принцип наведення на тепловий сигнал від цілі. При цьому діаметр у ГСН може бути від 180 мм і більше. При особливій потребі - можливе виконання ГСН і у менших діаметрах.

Всі нові головки від компанії "Радіонікс", як і ГСН-203Т - матричного типу. Таке конструкційне рішення застосовано і реалізовано в Україні вперше. При виготовленні ГСН викорстовуються сучасна елементна база, матеріали і технології.

Нова сила Р-27 з новою ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"

У компанії "Радіонікс" наголосили, що підприємство вже розширило власні виробничі потужності для серійного виготовлення ГСН у достатній кількості, з огляду на обсяги експортних замовлень. Також триває робота над збільшенням переліку власного випробувального устаткування.

Ракети Р-27 мають модульну конструкцію - з різними типами ГСН (радіолокаційними напівактивними та пасивними, а також з тепловими) та з різними версіями двигунів.

Серійним виробником авіаційних ракет середньої/великої дальності класу "повітря-повітря" Р-27 для винищувачів типу МіГ-29 та Су-27 з часів Радянського Союзу є київське підприємство ДАХК "Артем".

Ракети Р-27 мають модульну конструкцію - з різними типами ГСН (радіолокаційними напівактивними та пасивними, а також з тепловими) та з різними версіями двигунів.

Завод "Артем" експортував тисячі ракет Р-27 різних модифікацій. Частина вузлів та агрегатів для комплектації цього популярного авіаційного озброєння надходила з Росії, проте після початку агресії РФ проти України військово-технічна співпраця між двома країнами була зупинена.

Як повідомили Defense Express на ДАХК "Артем", підприємство за останній рік узгодило з вітчизняними співвиконавцями усі технічні питання імпортозаміщення вузлів, агрегатів та матеріалів закордонного виробництва, відпрацьована уся необхідна дослідно-конструкторська документація з виготовлення оновленого виробу Р-27 - як для потреб Збройних Сил, так і закордонних покупців.

Отже, оновлена українська Р-27 - у добрий путь!

Більше подробиць про новий проєкт - згодом у подальших публікаціях Defense Express.

Читайте також: Проєкти зенітно- ракетних комплексів від ДержККБ "ЛУЧ"