xcounter
#

Су-57 проти J-20: як і чому винищувач США нового покоління має їх перемогти

Су-57 проти J-20: як і чому винищувач США нового покоління має їх перемогти
7127

Подробиці про новий винищувач США залишаються секретними, але деякі відповіді можна отримати, дивлячись на його головних конкурентів: російський Су-57 і китайський Chengdu J-20.

У вересні ПС США оголосили, що вони таємно розробили і випробували прототип винищувача в рамках своєї програми Next Generation Air Dominance (NGAD).

Експерти продовжують міркувати про те, які можливості будуть у першого винищувача 6-го покоління. Американський журнал Popular Mechanics надав порівняння літаків Су-57 і Chengdu J-20, щоб зрозуміти, яким повинен бути наступний винищувач США, щоб отримати перевагу в повітрі.

Читайте також: Переможці неба-2020: Aviation Week & Space Technology оголосив найбільш значущі авіаційні досягнення світу

Стелс

Cтелс-дизайн є одним з найбільш значних технологічних досягнень, що відокремлюють винищувачі п'ятого покоління від тих, що були раніше.

У деяких винищувачах четвертого покоління використовуються такі речі, як радіопоглинаюче покриття щоб затримати виявлення. Але такі винищувачі як Су-57 і J-20 з початку до кінця створювалися з урахуванням стелс-технологій.

Винищувач Су-57 п'ятого покоління Росія

Су-57

Багато хто вважає, що Су-57 - найменш потайний з усіх світових конкурентів п'ятого покоління. Швидше за все, він поступається J-20 з точки зору спостережливості, але причиною цього може бути конструкція літака.

Нестабільна економіка Росії і старіюча промислова інфраструктура можуть обмежувати здатність країни розвивати матеріалознавство і жорсткі виробничі допуски, необхідні для справжнього "стелс" винищувача.

"Я б назвав Су-57 чимось середнім між Super Hornet або Silent Eagle International Roadmap і китайським J-20, причому він ближче до першого, ніж до другого ", - пояснив авіаційний аналітик Тайлер Роговей (Tyler Rogoway).

Chengdu J-20 і Су-57 уособлюють найкращі зразки своїх ПС

Другий серійний зразок Су-57 перебуває у стадії розробки. І недавні зображення показують, що виробничі допуски покращилися в порівнянні з десятком попередніх винищувачів, що випускаються на Комсомольському-на-Амурі, російському авіаційному заводі.

Винищувач Chengdu J-20 п'ятого покоління Китай

J-20

Хоча, як і раніше, ведуться суперечки про те, наскільки насправді малопомітний китайський J-20, все ж вважається, що його важче виявити, ніж його російського конкурента.

Конструкція J-20 сильно схожа на американський F-22 Raptor, хоча між цими двома літаками є деякі явні відмінності. Спочатку вважалося, що аеродинамічна схема з переднім оперенням J-20 завдають шкоди скритності літака. Але комп'ютерне моделювання показує, що J-20 надзвичайно важко виявити при лобовому наближенні, і його малопомітність може покращитися у міру становлення програми.

Авіоніка

Хоча стелс-технології - це найбільш обговорюваний аспект винищувачів п'ятого покоління, їх прорив у системах авіоніки надає не менш важливу перевагу.

Винищувач Су-57 п'ятого покоління Росія

Су-57

Су-57, як і F-35, здатний обмінюватися даними з іншими літаками і наземними засобами поблизу. Він об'єднує їх з існуючою розвідувальною інформацією про відомі цілі, щоб дати чітке уявлення бойового простору.

"Він працює за концепцією сетецентрічності, яка передбачає послідовну модернізацію бортових систем і операційних комплексів літака. Багатоядерна база комплексу дає практично необмежені можливості", - каже головний конструктор бортових систем Су-57, Дмитро Грибов.

"Су-57 також може похвалитися радіолокаторами бокового огляду, які працюють разом з АФАР. Ці РЛС забезпечують Су-57 надзвичайно широке поле огляду і значно підвищують ситуаційну обізнаність пілота ".

Винищувач Chengdu J-20 п'ятого покоління Китай

J-20

Вважається, що J-20, як й інші конкуренти п'ятого покоління, використовує безпечний канал зв'язку для передачі даних між ним, іншими літаками і наземними засобами поблизу.

У J-20 також є ІЧ / електрооптичний датчик пошуку і спостереження та пасивна оптико-електронна система виявлення, яка дає пілотові високу ступінь ситуаційної обізнаності про все, що відбувається навколо літака на 360 °. З чуток, ці системи досить просунуті, щоб бути на одному рівні з системами F-35.

Озброєння

Усі cтелс-технології й авіоніка в світі не можуть виграти бій без зброї, але озброєння - це та область, в якій нові винищувачі відстають від своїх попередників. Щоб зберегти малопомітність, вони повинні нести зброю всередині, що обмежує їх загальну вантажопідйомність.

Винищувач Су-57 п'ятого покоління Росія

Су-57

Деталі про озброєння Су-57 залишаються досить обмеженими, але дещо ми можемо чітко визначити. У нього є внутрішній збройний відсік, який, ймовірно, може нести від чотирьох до шести ракет середньої дальності класу "повітря-повітря".

Два додаткових збройних відсіки також можна знайти в трикутних структурах, розташованих під коренем крил винищувача. До сих пір не з'явилося ніяких зображень або відеозаписів використання цих унікальних вторинних відсіків.

Літак також може похвалитися шістьма вузлами зовнішньої підвіски для перевезення додаткових боєприпасів, коли малопомітність не є пріоритетом.

Су-57 використовує одну 30-мм гармату ГШ-30-1 для ведення ближнього бою.

Винищувач Chengdu J-20 п'ятого покоління Китай

J-20

J-20 приховує своє озброєння від радарів трохи інакше, ніж Су-57. Він використовує один великий збройний відсік для різних ракет і бомб, часто призначених для бойових дій з повітря проти наземних цілей.

Також, у нього є два невеликих бічних відсіки для зброї класу "повітря-повітря". Вони дозволяють J-20 тримати основний відсік закритим в бою з іншими винищувачами, зводячи до мінімуму радіолокаційну помітність літака.

Chengdu J-20 і Су-57 уособлюють кінець американської монополії стелс-винищувачів

Коли малопомітність не є пріоритетом, J-20 може використовувати чотири вузли зовнішньої підвіски під крилами. Всього літак може нести чотири знаряддя в основному внутрішньому відсіку, по одному в кожному бічному відсіку і чотири зовні.

Офіційно, літак взагалі не має гармат, що робить його єдиним у світі винищувачем п'ятого покоління, який відмовився від гармат.

Маневреність

Чим ближче винищувачі знаходяться один до одного, коли вони вступають в бій, тим більш маневреними вони повинні бути для перемоги. Але на великих дистанціях, авіоніка і ефективність збройних систем стають більш значною перевагою.

Ці два підходи до повітряного бою демонструються в Су-57 і J-20, причому російський винищувач, очевидно, спеціалізується на ближньому бою, а китайський віддає перевагу дальньому повітряному бою.

Винищувач Су-57 п'ятого покоління Росія

Су-57

Як і в Су-35 четвертого покоління, в Су-57 використовується всеракурсне відхилення вектору тяги, яке забезпечує високу маневреність.

Управління вектором тяги дозволяє пілоту вводити літак в різкі крени і петлі на малих швидкостях. Але при цьому знижується динаміка літака, і він може бути уразливим до атак з повітря. Таким чином, управління вектором тяги, швидше за все, буде використовуватися для атак на великих висотах і швидкостях.

Су-57 - єдиний стелс-винищувач, який використовує всеракурсне відхилення вектору тяги.

Винищувач Chengdu J-20 п'ятого покоління Китай

J-20

Перші J-20, що знаходяться на озброєнні ПС Китаю, не мали управління вектором тяги, але Китай оголосив, що їхня остання версія винищувача J-20B буде включати цю можливість.

За словами льотчиків-випробувачів J-20, по маневреності цей літак можна порівняти з китайським винищувачем четвертого покоління J-10. Інший аналіз, проведений китайським аерокосмічним інженером Сун Венцун (Song Wencong), також припустив, що літак буде більш маневреним, ніж передбачає більшість експертів.

Загальні характеристики

Очікується, що винищувачі п'ятого покоління будуть служити багатоцільовими платформами, виконуючи операції як повітря-повітря, так і повітря-земля. Але чим більше набір операцій, передбачених для літака, тим менш здібним він стає в кожній з них.

Це означає, що Су-57 і J-20 можуть виконувати схожі завдання, але, здається, кожен з них спеціалізується в трохи різних областях.

Винищувач Су-57 п'ятого покоління Росія

Су-57

Очікується, що на Су-57 встановлять нові двигуни "Виріб 30", але навіть з нинішніми турбореактивними двигунами АЛ-41Ф, винищувач здатний розвивати швидкість понад 2 Маха, з практичним стелею 20 000 м.

Вважається, що Су-57 має надзвукову дальність польоту більше 1450 км, або 3060 км при русі на дозвукових швидкостях і використанні підвісних паливних баків.

У Су-57 також є системи ІЧ-протидії (DIRCM), які використовують лазерні турелі для засліплення атакуючих ракет з ІЧ-головками самонаведення.

Винищувач Chengdu J-20 п'ятого покоління Китай

J-20

У той час як Китай також намагається розробити двигун для свого винищувача п'ятого покоління, J-20 з російськими двигунами АЛ-31 можуть похвалитися вражаючою максимальною швидкістю 2,55 Маха.

Передбачається, що J-20 буде використовуватися в якості далекого перехоплювача, і його радіус дії складає понад 2600 км.

J-20 також досягає висоти близько 20 000 м, але буде добиратися туди трохи повільніше, ніж Су-57, так як його швидкість набору висоти трохи менше 20 км / хв.

Незважаючи на те, що він швидше і має більшу дальність польоту, побоювання з приводу маневреності J-20 можуть поставити його позаду Су-57 з точки зору можливостей ближнього бою і відсутності бортової гармати.

Новий винищувач ПС США

Оскільки J-20 і Су-57 вже знаходяться на озброєнні і рухаються до масового виробництва, цілком логічно, що США діють швидко щоб розробити свій винищувач. І відповідно до американського авіаційного родоводу, вони, ймовірно, будуть прагнути обійти можливості провідних винищувачів Росії і Китаю.

Винищувач нового покоління ПС США
Ілюстрація нового винищувача США Lockheed Martin

Поки стелс-технології будуть надалі розвиватися, нові винищувачі США можуть зробити величезний стрибок в авіоніці і злитті даних. Пілоти F-35 на голову вище конкурентів з точки зору ситуаційної обізнаності, завдяки здатності літака отримувати і впорядковувати дані з декількох джерел в єдиному інтерфейсі.

У наступній ітерації цієї технології майже точно будуть дрони, які діють на підтримку винищувачів з екіпажем. Це збільшить арсенал озброєнь і дальність дії давачів, і навіть захистити пілота. Ці зусилля вже реалізуються в таких програмах, як Air Force Skyborg і Boeing Loyal Wingman.

Chengdu J-20 і Су-57 не просто уособлюють найкращі зразки зі своїх ПС, вони також представляють собою кінець американської монополії стелс-винищувачів. Простіше кажучи, у учасників програми NGAD є над чим попрацювати.

Читайте також: Новий китайський бомбардувальник H-20 з 45 тоннами озброєння: план поза межами реальності