xcounter
#

Переможці неба-2020: Aviation Week & Space Technology оголосив найбільш значущі авіаційні досягнення світу

Переможці неба-2020: Aviation Week & Space Technology оголосив найбільш значущі авіаційні досягнення світу
1672

У Aviation Week & Space Technology склали і опублікували список найбільш значущих світових досягнень і подій у галузі авіабудування у 2020 році. Тож що саме варте уваги?

Американський профільний журнал Aviation Week & Space Technology видається з 2016 року і є одним з найбільш авторитетних світових видань у сфері авіації і космосу.

Рейтинги та висновки експертів цього видання зазвичай заслуговують на увагу.

Читайте також: У США представили новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час

Отже, хто ж переможці у небі за підсумками 2020 року?

1. ПС США

У січні Польща офіційно підписала контракт на закупівлю 32 винищувачів компанії Lockheed Martin F-35A на суму 4,6 мільярда доларів. Польща стала першою країною НАТО, що межує з Росією, яка прийняла на озброєння стелс-винищувач.

У листопаді держдепартамент США схвалив пропозицію на продаж 50 одиниць F-35A Об'єднаним Арабським Еміратам; Греція також зробила запит на покупку 18-24 штук F-35A.

Lockheed Martin F-35A

2. Концепція Dassault Aviation

У лютому Франція і Німеччина надали Dassault Aviation, Airbus і їх партнерам довгоочікувану угоду, яка почала демонстраційний етап будівництва майбутнього європейського бойового літака (Future Combat Air System або FCAS. Детальшіе про це тут).

Програма охоплює розробку винищувача наступного покоління, двигуна, віддалених носіїв (дронів) і бойових хмарних технологій. У листопаді було укладено контракт на початок розробки розподілених датчиків.

Програма Future Combat Air System

3. Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК)

У квітні конструкторське бюро "Туполєв", яке входить до складу ОАК, доставило два перших модернізованих бомбардувальника Ту-160М для державних випробувань. Очікується, що Ту-160М буде введено в експлуатацію у 2021 році. У листопаді Ту-160М виконав свій перший політ з удосконаленими двигуном НК-32-02.

Модернізовані бомбардувальники Ту-160М

4. Leonardo

У травні реактивний навчально-тренувальний літак M-345 компанії Leonardo отримав сертифікацію від італійських військових органів з контролю льотної придатності. Це відкрило йому шлях до вступу на службу в ПС Італії в якості заміни Aermacchi MB-339.

реактивний навчально-тренувальний літак M-345 компанії Leonardo

5. Boeing

3 червня компанія Boeing провела політ першого з 72 винищувачів F / A-18F Super Hornets модифікації Block III для ВМС США. Модифікація Block III відрізняється збільшеною дальністю польоту, зниженою радіолокаційної помітністю і поліпшеною системою зв'язку. Також термін служби літака підвищений з 6 до 10 тисяч льотних годин.

Винищувач F / A-18F Super Hornets модифікації Block III

6. Міністерство національної оборони Тайваню

Вдосконалений реактивний навчально-тренувальний літак AT-5 компанії Aerospace Industrial Development Corp. (AIDC) здійснив свій перший політ 10 червня з авіабази Чінг Чуан Канг на Тайвані. Конструкція AT-5 заснована на винищувачі AIDC F-CK-1.

Реактивний навчально-тренувальний літак AT-5

7. Airbus

Перший з дев'яти літаків Airbus A330 прибув 30 червня на базу в Ейндховені, Нідерланди, в рамках програми формування багатонаціонального парку літаків-заправників ЄС / НАТО MMF (Multinational Multirole Tanker Transport Fleet). Решта повинні бути доставлені до 2024 року.

Airbus A330

8. ВМС США

7 серпня випробувальний літак Boeing EA-18G Growler ВМС США піднявся в повітря з новою середньочастотною підвісною станцією РЕБ AN / ALQ-249 NGJ-MB компанії Raytheon. L3Harris Technologies і Northrop Grumman тепер змагаються за контракт на розробку NGJ-LB, станції РЕБ нижнього діапазону.

9. Airbus

У жовтні компанія Airbus Spain повідомила, що пропонує розробку одномоторного транс-звукового реактивного навчального літака для підтримки навчання пілотів в рамках програми FCAS. Майбутній літак Airbus, оснащений двигунами Eurojet EJ200 або Safran M88, зможе замінити іспанські літаки Northrop SF-5 з 2027 року.

Airbus Spain

10. Міністерство оборони Японії

У жовтні Міністерство оборони Японії уклало контракт з Mitsubishi Heavy Industries на початок розробки винищувача F-X. Розгортання F-X планується приблизно в 2035 році. Наступним кроком є вибір іноземного партнера з розробки; зацікавленість висловили компанії BAE systems, Boeing і Lockheed Martin.

Винищувач F-X Японія

11. Міністерство оборони Німеччини

У листопаді Airbus і Eurofighter підписали контракти на будівництво 38 літаків Eurofighter серії Tranche 4 для Німеччини в рамках програми Quadriga вартістю 5,4 мільярдів євро. Вони повинні замінити літаки Німеччини серії Tranche 1 починаючи з 2025 року.

Eurofighter серії Tranche 4 для Німеччини
Читайте також: Як створювався ударний дрон Akinci з українськими двигунами: документальне відео від розробників