xcounter
#

У США представили новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час

У США представили новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час
3968

Компанія з США Aevum, яка займається космічною логістикою, представила БПЛА Ravn X, здатний запускати невеликі супутники. Передбачається, що нова система дозволить проводити космічні запуски кожні три години, каже видавництво C4ISRNET.

Уряд США має намір отримати дешеву і "невибагливу" (незалежну від зовнішнього середовища) платформу, яка би забезпечила безперебійну можливість виведення на орбіту космічних апаратів. Нею може стати Ravn X.

Заснована в 2016 році, компанія Aevum роками розробляла літак в секретному режимі. 3 грудня вони офіційно представили Ravn X - дрон, призначений для запуску невеликих корисних навантажень на низьку навколоземну орбіту.

Читайте також: Безпілотник з "комп’ютерним мозком": хто створюватиме прототип для програми Skyborg

Довжина Ravn X становить 24 метри, розмах крила - 18 метрів. Апарат має максимальну злітну масу майже в 25 тонн.

Компанія ще не провела свій перший випробувальний політ, але працює над сертифікацією льотної придатності. Перший політ Ravn X може статися до кінця 2021 року.

Дрон Ravn X космос
Ravn X може злітати і приземлятися горизонтально на будь-якій злітно-посадковій смузі довжиною не менше 1,6 км

Ravn X стартуватиме зі злітно-посадкової смуги: після того як він підніметься на висоту від 9 до 18 км, буде проведений запуск одноразової ракети-носія з корисним навантаженням. На низьку опорну орбіту система зможе вивести вантажі масою до 500 кілограмів.

"Aevum повністю переосмислює доступ до космосу", - сказав у заяві Джей Скайлус (Jay Skylus), засновник і виконавчий директор Aevum. "Керівництво США визначило гостру необхідність у надзвичайно швидкому доступі до низької навколоземної орбіти. І ми швидше за своїх конкурентів."

"Завдяки нашим автономним технологіям, Aevum скоротить час підготовки до запуску з декількох років до місяців, а коли зажадають наші клієнти - хвилин", - додав він.

дрон Ravn X Джей Скайлус
Джей Скайлус стоїть перед дроном Ravn X
Весь цей процес є майже повністю автономним, і це дозволяє нам знизити витрати на робочу силу приблизно на 90%

Підхід Aevum також вирішує одну з найнеприємніших проблем при запуску: погода.

У 2018 році Агентство передових оборонних дослідницьких проектів (DARPA) оголосило конкурс Launch Challenge, в ході якого невеликі компанії повинні були продемонструвати, що вони можуть відправити корисне навантаження в космос за 30 днів. Хоча подали заявки близько 50 компаній, до 2019 року в конкурсі залишилися тільки три компанії. До 2020 року була тільки одна: Astra Space. Компанія була близька до досягнення своєї мети, але зазнала невдачі через те, що погана погода змусила їх скасувати кілька спроб запуску.

"Завдяки архітектурі ми дійсно не залежимо від погоди і подібних речей. Ми очікуємо, що будемо доступні більше 96% в рік", - каже Скайлус.

Aevum БПЛА Ravn X
Aevum вважає, що просуває концепцію на один крок вперед, додаючи автономності процесу запуску

Для Aevum, основна увага приділяється тому, щоб бути надійною і швидкою службою запуску корисного вантажу в космос, а це може мати велике значення для потенційних клієнтів, включаючи Пентагон.

"Ми не прагнемо бути компанією з найнижчими витратами. Ми завжди прагнули до наступного: як зробити так, щоб ми могли запуститись в будь-який момент, коли нашим клієнтам це потрібно?" - заявив Скайлус.

Aevum Міністерство оборони США безпілотний літак Ravn X
Компанія Aevum вже привернула увагу Міністерства оборони США

Передбачається, що першою місією Ravn X стане ASLON-45 для Космічних сил США. Вартість угоди - п'ять мільйонів доларів. За словами Скайлуса, мета місії - показати, що Aevum може вивести корисне навантаження на орбіту за 24 години або менше.

Ідея запуску супутників у космос з повітря вже представлялася раніше. Наприклад, ракета Pegasus компанії Northrop Grumman призначена для запуску на орбіту з літака-носія. Вона використовувалася у місіях DARPA, ПС і NASA з 1990-х років, причому остання місія відбулася у жовтні 2019 року. Новітнім гравцем у цій галузі є ракета LauncherOne компанії Virgin Orbit. Перший випробувальний політ компанії відбувся у травні 2020 року, але виявився безуспішним.

Читайте також: Німецька компанія Diehl Defence завершує розробку нового мобільного ЗРК IRIS-T-SLS Mk III