xcounter
#

Безпілотник з "комп’ютерним мозком": хто створюватиме прототип для програми Skyborg

2460
Безпілотник з "комп’ютерним мозком": хто створюватиме прототип для програми Skyborg

Програма Skyborg від науково-дослідної лабораторії ВПС США (AFRL) передбачає створення своєрідного "комп’ютерного мозку" зі штучним інтелектом, що зможе працювати на різних платформах

Військово-повітряні сили США обрали Boeing, General Atomics і Kratos для створення прототипів безпілотних літальних апаратів типу loyal wingman, які отримають системи, створені у рамках програми Skyborg.

Контракти були укладені 7 грудня 2020 року і розраховані на 24 місяці. Наразі відомо, що угода з Boeing оцінюється у 25,7 млн дол., General Atomics – 14,3 млн дол., і Kratos – 37,7 млн дол.

Читайте також: Важливіше за бомби: безпілотники без штучного інтелекту стають непотрібними
Програма Skyborg
Безпілотники будуть виконувати місії разом з пілотованими літаками під управлінням "комп’ютерного мозку" зі штучним інтелектом

Ці компанії були обрані з-поміж десятків претендентів, які вже отримали контракти на розробку різних компонентів для програми Skyborg.

Подробиць щодо проєктів безпілотних літальних компаній, які ці три компанії мають поставити ВПС США, немає. Водночас зазначається, що це мають бути "прототипи зі здатністю літати разом з пілотованими літаками".

Водночас, як стверджують у The War Zone, пропозиція Boeing може бути пов’язана з безпілотником, який австралійський підрозділ розробляє для Королівських ВПС Австралії у рамках програми Airpower Teaming System (ATS).

Тим паче, що нещодавно у Boeing також розповіли про проведення напівавтономних випробувань з п’ятьма невеликими безпілотниками у рамках програми ATS.

Щодо General Atomics, то минулого тижня компанія повідомила про проведення напівавтономних випробувань одного зі своїх дронів Avenger, що імітував політ разом з п’ятьма іншими змодельованими дронами.

Безпілотник Avenger
Безпілотник Avenger. Фото: General Atomics

У пресрелізі General Atomics повідомила, що безпілотник Avenger у цих тестуваннях розглядався як "сурогат польоту для набору можливостей Skyborg".

Kratos у рамках контракту, ймовірніше, постачатиме зразки свого безпілотника XQ-58 Valkyrie або ж його варіантів. ВПС США вже використовували XQ-58 у різних випробуваннях.

XQ-58 Valkyrie
XQ-58 Valkyrie

Всі три компанії мають доставити першу партію прототипів не пізніше травня 2021 року, а перший раунд льотних випробувань планують розпочати у липні наступного року. Як стверджують у ВПС США, вони планують отримати робочий безпілотник типу loyal wingman до 2023 року.

Як раніше розповідав Defense Express, Об'єднаний центр штучного інтелекту міністерства оборони США уклав з американською компанією General Atomics контракт на створення системи, здатної автоматично обробляти дані з сенсорів безпілотних літальних апаратів, управляти цими сенсорами і польотом.

Військові США вкрай зацікавлені у створенні системи штучного інтелекту, яка могла б автоматично аналізувати інформаційний потік даних від безпілотника, виявляючи, розпізнаючи і ідентифікуючи важливі цілі.

Читайте також: Вперше на Близькому Сході американські ударні безпілотники MQ-9 Reaper​​ купує арабська країна