xcounter
#

Вперше на Близькому Сході американські ударні безпілотники MQ-9 Reaper​​ купує арабська країна

Вперше на Близькому Сході американські ударні безпілотники MQ-9 Reaper​​ купує арабська країна
1086

Об'єднані Арабські Емірати стануть першим замовником на Близькому Сході, який придбав потужні американські безпілотники MQ-9B

Державний департамент США повідомив Конгрес про те, що планує продати Об'єднаним Арабським Еміратам 18 ударних безпілотників MQ-9B вартістю приблизно у $2,9 млрд. Цей контракт входить до угоди, яка також включає до 50 винищувачів F-35, а також боєприпаси "повітря-земля" та "повітря-повітря".

Чому це стало можливим саме зараз?

Читайте також: ​Замкнути високоточний контур КБ "Луч": як "Сокіл-300" очолить бойову тріаду "Нептуна" та "Вільхи" (відео)

Експерти в американських профільних медіа стверджують, що це сталося насамперед "завдяки нормалізації відносин Ізраїлю та ОАЕ. Разом з тим, є ризики, що нова адміністрація у Вашингтоні може переглянути це питання. Тому треба терміново завершити угоду, яка є в інтересах як американської оборонної промисловості, так і ОАЕ".

MQ-9 Reaper
Безпілотників багато не буває

Іншою причиною є той факт, що адміністрація Трампа послабила заходи щодо експорту американських безпілотників після переосмислення угоди про озброєння часів холодної війни (Missile Technology Control Regime (MTCR) / Режим контролю на ракетними технологіями (РКРТ) між 34 країнами, щоб дозволити американським виробникам продавати більше своїх безпілотників.

"Політика Трампа у галузі MTCR, з акцентом на експорті безпілотників, відкрила двері для такого продажу деякий час тому", - заявив старший науковий співробітник Інституту Близького Сходу та колишній чиновник Пентагону, відповідальний за співпрацю в галузі безпеки на Близькому Сході Білал Сааб в інтерв'ю американському виданню Breaking Defense.

У свою чергу, підвищений інтерес Абу-Дабі до безпілотників обумовлений бажанням посилити військовий вплив Об'єднаних Арабських Еміратів у Перській затоці, Ємені та Африканському Розі. А це можна зробити завдяки сучасній зброї та сучасним військовим технологіям. І тут є гарні приклади для наслідування.

"Завдяки великій ролі турецьких безпілотників "Байрактар ", що була продемонстрована у війнах у Лівії, Нагірному Карабасі, та інших регіонах, де інтереси Туреччини та Об'єднаних Арабських Еміратів зовсім не є тотожними. Також і Вашингтон боїться більшої незалежності Туреччини або не може контролювати ситуацію у Туреччині", - сказав професор геополітичних наук Паризького центру геополітики Хаттар Абу Діаб, і саме тому, за його словами, "США готові забезпечити передовою зброєю свого важливого союзника у регіоні".

Ще один стратегічний виклик, для нівелювання якого ОАЕ потрібні безпілотники MQ-9B - зростаюча морська загроза з боку Ірану. Тож не виключено, що згодом Емірати зможуть отримати і версію MQ-9B Sea Guardian, яка оснащена радіолокаторами морського спостереження для котролю акваторії Перської затоки.

США готові забезпечити передовою зброєю свого важливого союзника у регіоні

Угода на закупівлю 18 ударних безпілотників MQ-9B є безпрограшною і вигідною для обох сторін. Вона однозначно надасть поштовх розвитку виробничої лінії MQ-9 General Atomics у США, а для ВПС ОАЕ - це помітнє посилення їхнього потенціалу.

MQ-9B Sea Guardian
Морська розвідувальна версія MQ-9B Sea Guardian

Ця угода також дозволить американцям дещо потіснити китайських та турецьких конкурентів, які виявилися надзвичайно успішними у продажу ударних безпілотників на експортному ринку.

Нині ОАЕ експлуатують десятки ударних безпілотних літальних апаратів Wing Loong китайського виробництва, які використовувались проти лідерів повстанських хуті у Ємені та проти бойовиків, пов'язаних з ІГІЛ на Синаї.

Емірати також почали виробницто і власних безпілотників. Нещодавно було продемонстровано новий арабський безпілотник Garmousha - легкий військовий літак, розроблений для перевезення корисного навантаження масою приблизно у 100 кг, при тривалості польоту у шість годин і дальності до 150 км.

Wing Loong
ОАЕ експлуатують десятки ударних безпілотних літальних апаратів Wing Loong, що дуже нагадують MQ-9 Reaper

Звісно, на тлі Wing Loong та Garmousha перевірений боями, з чудовими експлуатаційними показниками MQ-9 Reaper є набагато кращим придбанням. Безпілотник вагою майже 2,5 т з розмахом крила 20 м оснащений турбогвинтовим двигуном і розвиває швидкість понад 400 км/г. Його практична стеля - 15 км, а бойовий радіус - 1800 км.

Reaper
Reaper може оснащуватися різними зразками керованого озброєння.

Reaper може перебувати у повітрі більше доби. При цьому він може оснащуватися різними зразками керованого озброєння. Це ракети AGM-114 Hellfire класу "повітря-поверхня", 500-фунтові (227 кг) бомби з лазерним наведенням GBU-12 Paveway II і бомби вільного падіння типу JDAM (Joint Direct Attack Munitions), що наводяться за допомогою системи глобального позиціонування (GPS).

Але лише час покаже, які саме "безпілотні" технології США погодились надати ОАЕ в рамках цієї гучної угоди, аби не підірвати потенціал ізраїльської військової переваги у регіоні. Бо це для США набагато важливіше, аніж пом'якшене тлумачення режиму РКРТ.

Читайте також: Азербайджан порахував, що безпілотники "Барьяктар ТБ2" знищили зброї Вірменії на $1 млрд (відео)