xcounter
#

Важливіше за бомби: безпілотники без штучного інтелекту стають непотрібними

Цей висновок стосується усіх. Навіть України
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
1525

Безпілотний літальний апарат може зібрати безліч данних. Але потім їх має переглянути та обробити людина. А це колосальні витрати часу і постійна загроза помилок. Аби мінімізувати цей ризик, потрібен сімбіоз безпілотника та штучного інтелекту.

Об'єднаний центр штучного інтелекту міністерства оборони США (US Department of Defense’s Joint Artificial Intelligence Center, JAIC), яке відповідає за розробку і впровадження військових систем штучного інтелекту, уклав з американською компанією General Atomics контракт на створення системи, здатної автоматично обробляти дані з сенсорів безпілотних літальних апаратів, управляти цими сенсорами і польотом.

Як пише журнал Flightglobal, на розробку системи планується витратити $93,3 мільйона.

Читайте також: 10 трендів майбутнього, які армія України поки що ігнорує

Безпілотні літальні апарати під час польоту збирають величезні обсяги розвідувальної інформації, яку повинні переглядати і аналізувати оператори сенсорів і озброєння.

MQ-9 Reaper
General Atomics повинна буде встановити нову систему штучного інтелекту на ударний безпілотний літальний апарат MQ-9 Reaper і провести її льотні випробування.

Через велике навантаження люди, які відповідають за обробку інформації, здатні допустити помилку або втратити важливі деталі.

Аби мінімізувати цей ризик, військові США вкрай зацікавлені у створенні системи штучного інтелекту, яка могла б автоматично аналізувати інформаційний потік даних від безпілотника, виявляючи, розпізнаючи і ідентифікуючи важливі цілі.

Люди, які відповідають за обробку інформації з безпілотника, здатні допустити помилку або втратити важливі деталі.

За умовами угоди з Об'єднаним центром штучного інтелекту, General Atomics повинна буде встановити нову систему штучного інтелекту на ударний безпілотний літальний апарат MQ-9 Reaper і провести її льотні випробування.

Система повинна буде керувати усіма сенсорами безпілотника, включаючи апаратуру радіоелектронної розвідки і радіолокаційну станцію Lynx з синтезованою апертурою. Система штучного інтелекту, що отримала назву Metis, також має відповідати і за управління польотом безпілотника.

Agile Condor
Концепція застосування БпЛА MQ-9 зі встановленою системою Agile Condor

Раніше General Atomics вже випробувала БпЛА MQ-9 зі встановленою на ньому системою штучного інтелекту Agile Condor, здатною в автоматичному режимі ідентифікувати і обирати цілі. Випробування проходили на полігоні у Північній Дакоті і були визнані успішними.

Agile Condor є обчислювальною системою під управлінням нейромережевих алгоритмів, яка тримує дані з зовнішніх сенсорів літального апарату: радара і інфрачервоної і оптико-електронної камер. Agile Condor може з високою точністю виявляти, розпізнавати, ідентифікувати і пріоритезувати цілі.

Читайте також: ​"Сокіл-300" від КБ "Луч": на що здатний український ударний БПЛА (фото)