xcounter
#

Як створювався ударний дрон Akinci з українськими двигунами: документальне відео від розробників

2235
Як створювався ударний дрон Akinci з українськими двигунами: документальне відео від розробників

Baykar Defence презентувало відео розробки та виробництва ударного безпілотника Akinci з українськими двигунами АІ450Т (українські тітри)

В Туреччині показали фільм про створення важкого ударного безпілотника AKINCI, виробництва турецької компанії Baykar Defence. За кілька діб його переглянуло на YouTube понад 2,2 млн. глядачів. Даний проект є предметом національної гордості в країні. Однак важливим є той факт, що серцем машини є саме українські двигуни АІ450Т розробки запорізького ДП "Івченко-Прогрес", яке входить до складу ДК "Укроборонпром".

Нагадаємо, Akıncı (тур. – вид легкої кавалерії) є ударним безпілотним літальним апаратом нового покоління і одним із перших проектів спільного підприємства "Black Sea Shield", створеного ДК "Укрспецекспорт", що входить до складу "Укроборонпрому", та турецького підприємства Baykar Defence.

Читайте також: Стало відомо скільки українських двигунів поставлено для турецьких безпілотників Akincі

Головним призначенням Akıncı є ведення оперативно-стратегічної повітряної розвідки, а також нанесення авіаційних ударів по об’єктах противника. Він оснащений системами спостереження: від тепловізорів та потужних камер, радарів з активною фазованою антеною решіткою та різноманітними сенсорами. Akıncı здатний перебувати в повітрі до 24 годин. Максимальна висота його польоту складає 12 км, а радіус дії 250 км. Швидкість польоту беспілотника становить 463 км/год. Вага корисного навантаження - 1350 кг (450 внутрішнього та 900 – навісного навантаження).

Akıncı озброюється різними типами ракетного та бомбового озброєння, зокрема і турецькими далекобійними крилатими ракетами SOM, які здатні знищувати цілі на відстані біля 250 км та побудовані з використанням стелс-технологій.

Вперше компанія Baykar експонувала натурний зразок БАК Akıncı з українськими двигунами під час Міжнародного фестивалю авіації, космосу та технологій Teknofest-2019, який проходив 17-22 вересня 2019 року в Стамбулі (Туреччина).

За кілька місяців, 6 грудня 2019 року на аеродромі в місті Чорлу на північному заході провінції Текірдаг відбувся перший випробувальний політ AKINCI.

Станом на початок травня 2020 року щонайменше 12 двигунів АІ450Т запорізьке підприємство "Івченко-Прогрес" експортувало до Туреччини. У лютому 2020 році було передано два авіаційні двигуни на загальну суму 0,64 млн дол. Одночасно з цим відомо, що 6 таких двигунів були експортовані до Туреччини у 2019 році, та 4 – у 2018 році.

Одночасно з цим, за повідомленнями прес-служби Baykar Defense, на сьогодні поки побудовано два прототипи БПЛА Akinci, які проходять випробування. Другий борт, який вперше публічно з’явився під час травневих свят 2020 року, найближчим часом має здійснити свій перший політ.

Читайте також: Як Туреччина за допомоги України створює зброю майбутнього
ТЕГИ БПЛА