xcounter
#

Загадковий літак: у США таємно зробили повномасштабний прототип винищувача і здійснили перший політ

9513
Навчально-тренувальний літак Boeing T-7
Навчально-тренувальний літак Boeing T-7

Що відомо про новий винищувач, який зробили у США?

Військово-повітряні сили США таємно спроєктували, побудували та підняли у повітря щонайменше один прототип загадкового винищувача нового покоління. Цю інформацію Defense News підтвердив представник служби з закупівель.

Ця новина може "шокувати оборонну спільноту", яка останній раз спостерігала перший політ експериментального винищувача під час битви за контракт Joint Strike Fighter двадцять років тому.

Читайте також: Винищувач Rafale нарешті пробив європейську "облогу": саме його купує Греція

Оскільки програма майбутніх винищувачів військово-повітряних сил все ще знаходилася у невизначеному стані, розгортання та перший політ демонстратора не очікували побачити протягом багатьох років.

F-15EX
Влітку 2020 року ВПС США підписали з Boeing контракт на суму майже 1,2 млрд доларів на постачання першої партії винищувачів F-15EX

"Ми побудували літак та провели повномасштабний демонстраційний політ в реальному світі, і ми також побили деякі рекорди", – стверджує Уіл Ропер, представник служби ВПС США із закупівель. Він заявив, що США готові до створення літаків наступного покоління "як ніколи раніше".

Що ж наразі відомо про цей загадковий літак? Виявляється, що майже нічого. Уіл Ропер не коментує ані кількість дослідних літаків, ані оборонних підрядників, які їх виготовили. Невідомо також коли та де відбувся перший політ. Бодай якась інформація про конструкцію літака також не розкривається, невідомо був літак без екіпажу чи з, може він літати на гіперзвукових швидкостях та чи має стелс-технології.

F-35

Водночас, за словами Ропера, ці показники наразі не мають значення. Натомість важливо те, що всього через рік після того, як служба закінчила аналіз альтернатив, ВПС довели, що можуть використовувати передові виробничі технології для створення та тестування віртуальної версії свого наступного винищувача, а згодом перейти до створення повномашстабного прототипу та здійснити політ з бортовими системами.

Також Ропер відмовився повідомити, як швидко ВПС США можуть запустити у виробництво винищувач нового покоління. Разом з тим, перед початком виробництва служба має визначитися, скільки літаків вона хоче придбати і коли саме планує розпочати закупівлі та розглянути всі варіанти, які можуть вплинути на бюджет 2022 фінансового року

Читайте також: Для перемоги у небі: компанія "Радіонікс" зробила нові "очі" для винищувачів МіГ-29 та Су-27