xcounter
#

Для перемоги у небі: компанія "Радіонікс" зробила нові "очі" для винищувачів МіГ-29 та Су-27

Винищувач Су-27
Винищувач Су-27
12248

Хто перший побачив ворога – то й переміг. Це аксіома сучасного бою. І на землі, а особливо – у повітрі. Те, що зробила українська компанія "Радіонікс", цілком можна віднести до технологій перемоги у повітряному бою.

Компанія "Радіонікс" забезпечила створення в Україні нового замкнутного циклу з розробки та виробництва систем, які забезпечують суттєве підвищення бойових можливостей легких та важких винищувачів МіГ-29 та Су-27 різних модифікацій. Всі ці проєкти тепер реалізуються в Україні в рамках єдиного наукового, технологічного та виробничого процесу.

МіГ29
Компанія "Радіонікс" є виконавцем ДОЗ з модернізації літаків МіГ-29 та Су-27 для ВПС України.

Тепер – трохи деталей.

Читайте також: "Радіонікс" запатентував радіолокаційну головку самонаведення для ракети Р-360 "Нептун"

Основним призначенням винищувачів є знищення повітряних цілей на середніх і малих дистанціях. Крім того, літаки можуть використовуватися для ураження рухомих і нерухомих наземних (морських) цілей в умовах візуальної видимості з використанням гарматного, ракетного і бомбового озброєння.

Винищувачі МіГ-29 та Су-27 у порівнянні з системами управління озброєнням західних літаків мали і мають одну цікаву і конкурентну перевагу. Окрім традиційної радіолокаційної станції для виявлення цілей і керування озброєнням, МіГі та Су також мають і оптико-електронну прицільну систему.

Компанія "Радіонікс" провела повний цикл імпортозаміщення у квантових оптико-локаційних станціях для винищувачів і у ході цієї роботи забезпечила серійне виготовлення нових зразків з набагато кращими можливостями.

Квантові оптико-локаційні станції (КОЛС), що входять до складу цих систем, у пасивному режимі дозволяють здійснювати пошук, виявлення та супроводження повітряних цілей, вимірювати дальність до повітряних та наземних цілей, наводити ракети ближнього бою з тепловими головками самонаведення на ворожі повітряні цілі одним поглядом пілота – за рахунок поєднання з нашоломною системою цілевказування, яка була розроблена в Україні (проєкти "Щель", "Сура") і застосовуються на усіх серійних винищувачах МіГ та Су.

У складі КОЛСів два інформаційних канали. Теплопеленгатор і лазерний далекомір.

КОЛС Радіонікс
"Гулька" КОЛСу у винищувачах – якраз перед обтікачем кабіни пілоту.

Пасивний теплопеленгатор забезпечує виявлення та автосупроводження повітряних цілей за їх тепловим випроміненням, визначення їх координат у системі координат літака-носія.

Лазерний далекомір, у свою чергу, призначений для вимірювання дальності до попередньо виявленої теплопеленгатором повітряної цілі, а також вимірювання дальності до наземних цілей. Цих даних цілком достатньо для того, аби бути першим як у знаходженні, так і знищенні ворожих цілей.

Компанія "Радіонікс" провела повний цикл імпортозаміщення у квантових оптико-локаційних станціях для винищувачів і у ході цієї роботи забезпечила серійне виготовлення нових зразків з набагато кращими можливостями.

Радіонікс
Виготовлення корпусу нової станції на станку з ЧПУ у компанії "Радіонікс"

Так, наприклад, у порівнянні зі штатною КОЛС-29 для винищувача МіГ-29 майже удвічі збільшено дальність виявлення типових цілей у тепловому діапазоні, а також дальність вимірювання відстаней до повітряних та наземних цілей новим лазерним далекоміром – з більшою точністю і більшою надійністю системи. Що, власне, є наслідком переходу на сучасну компонентну та елементну базу.

Нові розробки компанії "Радіонікс" вже закуповуються закордонними користувачами винищувачів МіГ-29 у різних версіях.

Але й це ще не все.

На додаток до тепловійного та лазерного каналу до КОЛСу розробники з "Радіоніксу" ввели і третій – телевізійний. Це рішення вдалося "втиснути" у штатні габарити без кардинальної переробки КОЛС-29, але з більш глибокою зміною конструкції, ніж у варіанті з заміною лазерного каналу.

Оптична система телевізійного каналу вбудовується у КОЛС спільно з лазерним каналом, дозволяє здійснювати точне наведення лазерного променя по збільшеному телевізійному зображенню цілі, а телевізійний автомат супроводу забезпечує утримання променя на цілі після пуску ракети або керованого боєприпасу.

Фронтовий винищувач МіГ-29МУ2 з керованою ракетою класу "повітря-земля" Х-29Т

Крім того, введення до складу КОЛС оптико-телевізійного каналу дає можливість застосовувати ракет Х-25МТ і Х-29Т, а також бомби КАБ-500Кр з телевізійними системами наведення. Таким чином, бойова ефективність літака МіГ-29 при атаці наземної цілі суттєво підвищиться за рахунок застосування широкої номенклатури високоточної зброї.

Можна стверджувати, що досягнення компанії "Радіонікс" забезпечили країні:

  • усю необхідну базу для покращення бойових характеристик винищувачів МіГ та Су,
  • створення контуру управління для засобів враження з тепловими головками,
  • нарощування арсеналу засобів враження, які можуть застосовувати літаки з більшою точністю,
  • створили умови для експорту високотехнологічної продукції.
... Українські ВПС традиційно поки пасуть задніх, але, сподіваюсь, ситуація таки зміниться.

Насьогодні нові розробки компанії "Радіонікс" вже закуповуються закордонними користувачами винищувачів МіГ-29 у різних версіях. На черзі – поставки оновлених комплексів для Су-27. Українські ВПС традиційно поки пасуть задніх, але, сподіваюсь, ситуація таки зміниться.

Попри невдоволення росіян діями та проєктами української компанії, закордонні замовники виходять з того, що літаки, які вони закуповують, мають відповідати вимогам відкритої архітектори.

Це означає, що користувач у ході експлуатації літального апарату може заміняти окремі вузли та агрегати на інші, з більш кращими характеристиками. Особливо актуальна ця вимога – до бортового радіоелектронного устаткування, де прогрес відбувається найбільш помітно.

Тож заміна бортових радарів, комп’ютерів, інших систем є найбільш оптимальним шляхом для того, щоб забезпечити відповідність повітряних платформ новим вимогам сучасного бою. МіГ-29 та Су-27, які Радянський Союз, а потім Росія продавала за кордон, теж не повинні мати жодних преференцій, вважають сьогодні користувачі цих винищувачів.

Саме тому рішення і пропозиції компанії "Радіонікс" якраз і користуються попитом на закордонних ринках, попри усі спроби російської сторони загальмувати просування українських технологій на ринки, де тривалий час монопольно панували лише російські компанії.

Мені вдалося побачити на підприємстві "Радіонікс" повний цикл створення цих нових систем – від виготовлення корпусів, їхнього начинення новими електронними та оптичними компонентами - до перевірки та юстировки на спеціальних та унікальних випробувальних стендах.

Ці стенди, до речі, дозволяють калібрувати і повертати до бойового життя усі оптико-локаційні станції, якими оснащені українські винищувачі МіГ-29 та Су-27. Нині таке устаткування є ще лише у Росії.

КОЛС Радіонікс
Один зі зразків КОЛС на випробувальному стенді

Дивно було чути, що всі ці стенди керівництву компанії "Радіонікс" довелося викуповувати у вітчизняних державних підприємств у період влади президента Януковича. Тоді це унікальне устаткування "державники" з державних підприємств збирались здавати на металобрухт. Хоча, скажу відверто, практика знищення потенціалу та компетенцій продовжується і досі, і протистояти їй може лише чітка позиція людей, для яких інтереси держави – не пусті слова.

Зав'ялов
Директор компанії "Радіонікс" Станіслав Зав'ялов - і нові головки самонаведення до ракет "земля-повітря" та "повітря-повітря" української розробки та виготовлення

Згодом в одному з найближчих номерів нашого журналу і в публікаціях на сайті ми більше детально розповімо про нові "круті" проєкти від компанії "Радіонікс". Там дійсно є чим пишатися.

Довідково

Компанія "Радіонікс" – одне з найтехнологічніших вітчизняних підприємств приватного сектору оборонної промисловості України. Входить до складу Ліги оборонних підприємств.

Серед розробок компаній - головки самонаведення для крилатої ракети "Нептун", нові головки самонаведення (радіолокаційні та теплові) для високоточних засобів враження класу "земля-повітря" та "повітря-повітря", системи радіоелектронної боротьби для авіаційних платформ, нові радіолокаційні системи.

Також компанія є виконавцем ДОЗ з модернізації літаків МіГ-29 та Су-27 для ВПС України.

Читайте також: ДК "Укрспецекспорт" поставила у Білорусь нашоломні системи цілевказання до літаків Су-30СМ