xcounter
#

"Радіонікс" запатентував радіолокаційну головку самонаведення для ракети Р-360 "Нептун"

2707
"Радіонікс" запатентував радіолокаційну головку самонаведення для ракети Р-360 "Нептун"

У цьому році було запатентовано радіолокаційну головку самонаведення "APГC-5R" та синтезатор частот радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R"

Відповідні патенти показані в базі патентів України на корисні моделі за номерами 142842 та 142843.

В описі повідомляється, що заявка на обидва патенти була подана 20 лютого 2020 року. Дата набуття чинності прав на моделі – 25 червня цього року (нагадаємо 17 червня 2020 року пройшов фінальний етап держвипробувань наземної версії комплексу РК-360МЦ "Нептун", - прим. ДЕ).

Читайте також: "Нептун" готовий до бою: коли армія зможе скористатись новим мечем
РК-360МЦ
Берегова версія наземного протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Власником обох патентів визначений Станіслав Борисович Зав'ялов, який є власником та директором приватної компанії ТОВ "Радіонікс", що входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України". Також він вказаний й серед розробників обох виробів.

Р-360
Крилата ракета Р-360 "Нептун" розроблена ДККБ "Луч"

Крім нього, серед винахідників вказані: Всеволод Танигін (радіолокаційна головка самонаведення "APГC-5R"), Сергій Чигрин та Максим Філь (синтезатор частот радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R").

В описі до патенту сказано, що корисна модель РГС "APГC-5R" належить до систем управління керованою ракетою, що призначаються для виявлення і супроводження рухомих цілей та для формування і видачі сигналів управління на систему управління ракети щодо наведення останньої на ціль, зокрема до активних радіолокаційних головок самонаведення керованої ракети, наприклад протикорабельної ракети Р-360, а саме до радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R".

РГС
Опис до патенту радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R" від ТОВ "Радіонікс"

Своєю чергою, синтезатор частот радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R", належить до радіотехніки, зокрема стосується синтезаторів частот для формування зондуючих сигналів передавального тракту, гетеродинних сигналів для приймального тракту, а також опорних сигналів, що використовуються як тактові для інших систем радіолокаційних головок самонаведення, а саме до синтезатора частот радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R".

РГС APГC-5R
Опис до патенту синтезатору частот радіолокаційної головки самонаведення "APГC-5R" від ТОВ "Радіонікс"

Нагадаємо, 17 червня цього року на Державному полігоні Збройних Сил "Алібей" відбувся фінальний етап Державних випробувань берегової версії наземного протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" з бойовими пусками двох крилатих ракет Р-360, оснащених бойовими частинами та ураженням надводних цілей.

Наразі проходить підготовка відповідного комплекту документів з випробувань щодо прийняття комплексу на озброєння ЗСУ, після чого буде прийматися рішення про закупівлю першого (з трьох попередньо запланованих) дивізійного комплекту з часом постачання у 2021 році.

Читайте також: Командувач ВМС ЗСУ: Заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів "Нептун"