xcounter
#

Командувач ВМС ЗСУ: Заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів "Нептун"

4403
Машини що входять в склад комплексу РК-360МЦ "Нептун" під час випробувань на Державному випробувальному полігоні ЗСУ "Алібей"
Машини що входять в склад комплексу РК-360МЦ "Нептун" під час випробувань на Державному випробувальному полігоні ЗСУ "Алібей"

Постачання першого протикорабельного дивізіону РК-360МЦ попередньо очікується у наступному році

Про плани Командування Військово-Морських сил ЗСУ щодо закупок ракетних комплексів "Нептун" журналістам розповів Командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа.

За його словами, новий комплекс, що розробили фахівці ДККБ «Луч», є справжнім проривом у ракетобудуванні України.

Читайте також: Олег Коростельов: Випробування берегової версії "Нептуна" завершені, орієнтовно через два місяці він буде прийнятий на озброєння
Командувач ВМСУ
Командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа / Фото: Думская

"Я є головою приймальної комісії, сам особисто керував пуском ракет (Р-360) і знаю цей комплекс дуже непогано. Це хороший комплекс. Це прорив в ракетобудуванні України", - наголосив Командувач ВМС України.

"Випробування показали, що ніщо не заважає ураженню кількох цілей одночасно. Зброя однозначно ефективна, головне завдання нині – отримати "Нептуни" якомога скоріше й грамотно їх застосовувати", - додав він.

За планами флоту, постачання першого дивізіону РК-360МЦ "Нептун" заплановане на наступний рік.

"До кінця наступного місяця ми повинні повністю підготувати відповідний комплект документів з випробувань "Нептуна". За результатами цієї роботи буде прийматися рішення про закупівлю дивізійного комплекту з часом постачання у 2021 році", - відзначив Олексій Неїжпапа.

"Нептун"
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

Також він розповів, що загалом очікується придбання трьох дивізіонів берегового комплексу "Нептун".

"…заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів. Два на Чорному морі, один на Азовському", - повідомив Командувач ВМСУ, відповідаючи на запитання журналістів.

"Нептун"
Головка самонаведення ракети Р-360, крилата ракета Р-360, робоче місце оператора УСПУ-360 та антена супутникового зв'язку рухомого командного пункту РКП-360 берегового комплексу РК-360МЦ "Нептун"

За словами контрадмірала, фінансовий ресурс на закупівлю нового комплексу має надійти цьогоріч з перерозподілених бюджетних коштів.

"Існує (такий) напрямок в державному оборонному замовленні - є така стаття, але немає фінансового ресурсу. Але сам фінансовий ресурс буде перерозподілено вже в цьому році. Цей проект підтримує президент і керівництво Міноборони", - зазначив Командувач українського флоту.

"Нептун"
Швидкохідний ракетний катер "Веспа" (розроблений на основі проекту 58260 "Лань") та Корвет проекту 58250. Основною зброєю обох кораблів мають стати крилаті ракети комплексу "Нептун"

Крім цього, будуть продовжені й роботи по морськім та повітряним версіям "Нептуна".

"Паралельно ми продовжуємо етап розробки комплексів "Нептун" для постановки на морські платформи. Зрозуміло, що "Нептун" піде й на корвет (мається на увазі новий корвет проєкту 58250 серії "Володимир Великий") - ми будемо мати повністю свій комплекс ракет, які будуть базуватися як на корабельних платформах, так і на берегових, і на авіаційних платформах теж", - відзначив Олексій Неїжпапа.

Нагадаємо, фінальний етап випробувань берегового ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" з практичними пусками двох ракет Р-360 та бойовим ураженням морської надводної ціли відбувся 17 червня ц.р. на Державному випробувальному полігоні ЗСУ "Алібей".

За словами Генерального конструктора-Генерального директора ДККБ "Луч", на виготовлення ракет та складових частин комплексу підприємствам ОПК України буде потрібно близько 10-11 місяців.

"Нептун"
Запуск крилатої ракети Р-360 з пускової установки УСПУ-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Нагадаємо, в склад дивізіону ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" входить 19 машин (Рухомий командний пункт та по 6 одиниць - пускових установок, ТЗМ та транспортних вантажівок). На озброєнні такого дивізіону знаходиться 72 крилаті ракети Р-360.

Читайте також: Як "Нептун" знищував ціль: нове повне відео з випробувань