xcounter
#

Олег Коростельов: Випробування берегової версії "Нептуна" завершені, орієнтовно через два місяці він буде прийнятий на озброєння

5595
Третій пуск ракети Р-360 з пускової установки УСПУ-360 берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на випробуваннях наприкінці квітня 2020 року
Третій пуск ракети Р-360 з пускової установки УСПУ-360 берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на випробуваннях наприкінці квітня 2020 року

За достатнього фінансування виготовити перший дивізіон комплексу з крилатими ракетами ДККБ "Луч" зможе за 10-11 місяців

Успішні випробування з ураженням надводної цілі двома крилатими ракетами Р-360 "Нептун", що відбулися 17 червня цього року на Державному випробувальному полігоні ЗСУ "Алібей" на Одещині стали фінальними у низці перевірок берегової версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ.

"Ми завершили нещодавно фінішні випробування комплексу "Нептун". Підкреслюю, що не ракети (Р-360), а комплексу "Нептун" (наземної берегової версії РК-360МЦ)", - наголосив Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов.

Читайте також: Як "Нептун" знищував ціль: нове повне відео з випробувань

"Ми можемо констатувати факт, що ми завершили випробування і тепер буде проходити процедура постановки на озброєння. Вона містить акти державної комісії, вона містить кодифікацію складових частин і комплексу в цілому ... І надалі, наказу міністра на взяття, як кажуть, на забезпечення", - додав він.

За словами Олега Коростельова на всі процедурні моменти знадобиться приблизно кілька місяців.

"Тобто ось ці процедури нам їх треба буде пройти. Але я думаю, ми протягом півтора-двох місяців вкладемося в ці терміни. Так би мовити, Міністерство оборони квапить нас. Й наразі стоїть питання про те, щоб профінансувати серійне виробництво", - відзначив очільник Державного підприємства "Державне Київське конструкторське бюро "Луч".

Береговий комплекс РК-360МЦ "Нептун" під час першої презентації - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів) та транспортна машина ТМ-360

Він також висловив впевненість, що кошти на виготовлення першого берегового комплексу "Нептун" та ракет для нього будуть виділені державою.

"Я думаю, так мене орієнтують у всіх колах, що відносяться до озброєння, що гроші заплановані, вони будуть видані найближчим часом для забезпечення серійного виробництва", - зазначив Олег Коростельов.

Крилата ракета Р-360 "Нептун"

За словами Генерального конструктора-Генерального директора, наявні виробничі потужності підприємств оборонно-промислового комплексу України, залучених до виробництва комплексу РК-360МЦ, дозволять виготовити перший дивізіон берегової версії "Нептуна" протягом 10-11 місяців.

Головка самонаведення ракети Р-360

"В принципі, нам для виготовлення орієнтовної кількості та виробів (крилатих ракет) і складових частин комплексу буде потрібно близько 10-11 місяців. Трошки менш як рік. Тим більше, його здавати можна частинами. Тобто вводити в експлуатацію, наприклад, половину обладнання, яке необхідно на землі та партіями здавати ракети", - розповів Олег Коростельов.

Нагадаємо, в склад одного дивізіону РК-360МЦ "Нептун" входить 19 машин (Рухомий командний пункт РКП-360 та по 6 одиниць пускових установок УСПУ-360, транспортно-заряджаючих машин ТЗМ-360 та транспортних машин ТМ-360). Загалом один дивізіон буде мати на озброєнні 72 крилаті ракети Р-360.

Українська протикорабельна крилата ракета Р-360 та машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - пускова установка УСПУ-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів) та транспортна машина ТМ-360

Таким чином, один дивізіон берегової версії "Нептун" здатен забезпечити практично одномоментний (з інтервалом між пусками ракет у кілька секунд) залповий пуск 24 ракет. При цьому запасу ПКР вистачить ще на два таких залпи після перезаряджання.

Рухомий командний пункт РКП-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Крилата ракета Р-360 має масу 870 кг, при вазі бойової частини у 150 кг, а швидкість її руху становить близько у 900 км/год. Вона здатна уразити ціль на відстані до 280 км, а потужності її бойової частини достатньо щоб потопити корабель водотоннажністю до 5000 тонн (кораблі класу корвет, фрегат та деякі есмінці).

Робочі місця у рухомому командному пункті РКП-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Розробка "Нептуна" почалася у 2014 році. Публічний показ макету вперше відбувся восени 2015 року на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2015".

Перші публічні льотні (броскові) випробування крилатої ракети Р-360 "Нептун" пройшли у січні 2018 року. З серпня того ж року випробування ракети перенесли на полігон "Алібей". У квітні 2019 року вперше відбулися пуски (та власне демонстрація) з берегової версії комплексу РК-360МЦ "Нептун".

Перши випробування берегової версії комплексу РК-360МЦ "Нептун" у квітні 2019 року

Своєю чергою, у листопаді минулого року, після пусків на дистанцію у 250 км, Олег Коростельов повідомив, що розробка крилатої ракети Р-360, як літального апарата, завершено й надалі будуть перевірятися бойові характеристики ПКР.

Перші пуски по надводній ціли відбулися на початку квітня цього року. Надалі пройшло ще три етапи випробувань з бойовими пусками на яких були протестована здатність ракет протистояти засобам РЕБ, груповий пуск та нарешті ураження надводної цілі ПКР з бойовою частиною.

Читайте також: КБ "Луч" почало роботу над новою модифікацією ракетного комплексу "Нептун"