xcounter
#

Винищувач Rafale нарешті пробив європейську "облогу": саме його купує Греція

Греція придбає 18 винищувачів Dassault Rafale
Греція придбає 18 винищувачів Dassault Rafale
3637

Греція стала першою європейською країною, що оголосила про плани покупки бойових літаків у Франції. Таким чином, греки порушили більш, ніж десятирічне табу на Rafale у Європі, де французьку продукцію традиційно ігнорували на користь Eurofighter Typhoon та F-35.

Греція придбає 18 винищувачів Dassault Rafale, чотири фрегати, чотири протичовнових вертольота Sikorsky MH-60R, а також збільшить чисельність особового складу збройних сил на 15 тисяч осіб.

Про це оголосив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у суботу, 12 вересня. "Наші повітряні сили закуповують 18 винищувачів Rafale, які замінять старіші Mirage. Це винищувачі четвертого покоління. Цей крок посилить нашу здатність до стримування", - цитують прем'єра на офіційній сторінці уряду.

Читайте також: "Оптимальний" винищувач JAS-39C/D "Гріпен": Saab пропонує його Хорватії, а Україна ще визначається...

Після ухваленого рішення придбати винищувачі Rafale, міністр оборони Франції Флоренс Парлі 14 вересня заявила: "Рішення грецького уряду придбати літаки Rafale підтверджує успіх експортної політики, рішуче спрямованої в бік Європи. Франція продовжує свої дії на користь сильнішої, більш автономної і об'єднаної в області оборони Європи, відповідно зі стратегічними установками президента Республіки ".

Рафаль Defence Express
Європейський парія французський "Рафаль": важкоозброєний та небезпечний

Цей вибір на користь бойового літака компанії Dassault Aviation, що знаходиться на найвищому рівні світової техніки, зміцнить зв'язок між грецькими та французькими збройними силами і дозволить їм активізувати оперативне і стратегічне співробітництво, говориться в заяві.

Можна стверджувати, що Франція хоче взяти на себе провідну роль у Європейській ініціативі по зменшенню залежності від США у питаннях, що стосуються військових закупівель. Недавнє рішення Німеччини не розглядати F-35 і замість цього купити Eurofighter Typhoon у якості основного винищувача є свідченням нової політики, спрямованої на збереження європейського коріння при здійсненні великих оборонних закупівель в Європі.

Поки що не ясно, на яких умовах буде укладено угоду і які конкретно літаки будуть поставлені. Раніше у серпні повідомлялося, що Греція планує закупити 10 одномісних винищувачів Rafale С нової серії F3-R, а також придбати зі складу ВПС Франції вісім літаків Rafale B/C серій F1 і F2.

Греція є традиційним одержувачем французьких винищувачів виробництва Dassault Aviation у контексті диверсифікації джерел оборонних закупівель. У 1974 році Греція придбала 40 винищувачів Mirage F.1, у 1985 році - 40 винищувачів Mirage 2000, і у 2000 році - 15 винищувачів Mirage 2000-5.

У той час як Dassault домігся успіху в Єгипті, Катарі та Індії, Rafale досі не виграв жодного контракту в Європі. Але це може змінитися з рішенням Греції і надії на майбутні закупівлі винищувачів іншими європейськими країнами підуть на користь Rafale.

Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29