xcounter
#

"Оптимальний" винищувач JAS-39C/D "Гріпен": Saab пропонує його Хорватії, а Україна ще визначається...

"Оптимальний" винищувач JAS-39C/D "Гріпен": Saab пропонує його Хорватії, а Україна ще визначається...
14339

Якщо пам'ятаєте, у травні цього року Командування Повітряних Сил Збройних Сил України схалило візію розвитку наших Повітряних Сил 2035. Там стверджувалось , що українську військову авіацію планують переоснастити новими бойовими літаками у три етапи протягом 2021-2035 років. Для переоснащення тактичної авіації необхідно виділити 200 млрд грн.

При цьому у рамках першого, підготовчого етапу (що триватиме до 2025 року) в Україні в 2021-2022 роках має бути проведений тендер та підписаний контракт на закупівлю багатоцільового винищувача, обмежені постачання якого (загальна кількість до 6-12 літаків) повинні розпочатися у 2023-2025 роках. Цей крок - для початку дослідної експлуатації, вивчення форм і способів застосування, організації підготовки персоналу.

Існуюча модель тактичної авіації у складі її родів (винищувальна, бомбардувальна, штурмова, розвідувальна), що озброєні широкою номенклатурою літаків типу: МиГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР має зазнати змін у напрямку уніфікації та трансформуватися до моделі багатофункціональних військових частин тактичної авіації, озброєних єдиним типом багатоцільового винищувача покоління 4++ закордонного виробництва (типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 або інші), що дозволить забезпечити уніфікацію та економію ресурсів.

Читайте також: Повітряні Сили ЗС України будуть закуповувати багатоцільові винищувачі (візія)
ВПС України, як заявлялось, повинні маюти у своєму арсеналі єдиний тип багатоцільового винищувача покоління 4++ закордонного виробництва. "Гріпен" також підходить під цю місію.

Проте після оголошення курсу на пересонащення Повітряних сил в Україні жодних рухів у цьому напрямку не робилось. Окрім, хіба що інформації про те, що ізраїльська компанія Elbit Systems отримала від своєї країни усі дозвільні документи для реалізації проєкту з модернізації українських винищувачів МіГ-29. Проєкт з Elbit Systems розглядається як такий, що має надати українським МіГ-29 можливості, що суттєво перевершують показники модернізації у версії МіГ-29МУ2.

В Україні слід детально вивчати закордонний досвід тендерних процедур у авіаційній царині

За попередніми домовленостямі на переговорах з Elbit Systems, які відбулись у 2019 році, йшлося про модернізацію партії з 11 винищувачів МіГ-29 ВПС ЗСУ. Але знову - поки що жодної нової інформації про те, чи справді буде розвиватися цей проєкт з Elbit Systems.

Тож на тлі української паузи особливий інтерес викликають плани, концепції та дії європейських країн з посилення своїх повітряних сил шляхом закупівлі нових літаків. Закордонний досвід тендерних процедур у цій царині слід детально вивчати в Україні, де поки що не існує жодної подібної практики у контексті закупівлі сучасних зразків озброєнь.

JAS-39
JAS-39C/D "Гріпен" вже перебуває на озброєнні союзників Хорватії по НАТО (Чехія та Угорщина).

Одним з таких цікавих "кейсів" може бути Хорватія, до якої 9 вересня уряд Швеції направив пропозиції з постачання 12 нових винищувачів JAS-39C/D "Гріпен". Адже оборонне відомство Хорватії прагне придбати літаки для заміни що перебувають на озброєнні МіГ-21bisD/UMD. Тільки від трьох до шести з них знаходяться у робочому стані, попри те, що ці літаки були модернізовані в Румунії у 2003-2004 рр. і потім ремонтувались в Україні у період з 2013 по 2015 рр.

У липні 2019 року Комітет з питань оборони парламенту Хорватії дав згоду на відновлення процесу закупівлі винищувачів для самостійного захисту повітряного простору країни після невдалої спроби придбати глибоко модернізацію F-16C/D Блок.30 у Ізраїлі.

Швеція і Saab пропонують Хорватії комплексне і довгострокове рішення під свій "Гріпен"

У січні 2020 року керівництво Хорватії направило семи країнам новий запит про пропозиції в рамках тендеру на поставку ВПС країни нових винищувачів. Зокрема, запрошення на поставку літаків були відправлені у США (F-16) і Швецію ( "Гріпен"), а також на винищувачі, які вже були у використанні - у Грецію, Ізраїль і Норвегію (F-16), Італію ("Тайфун") і Францію ( "Рафаль").

У відповідь Представники Агентства з матеріального забезпечення Збройних сил Швеції і посольства Швеції в Хорватії представили хорватській владі пропозиції з продажу 12 нових літаків в рамках міжурядової угоди. Крім того, Saab пропонує спеціально розроблений пакет стратегічної співпраці, який буде сприяти розвитку хорватської оборонної промисловості і забезпечення безпеки країни за рахунок вибудовування довгострокового партнерства в стратегічно важливих секторах.

ВПС України Міг-29
Винищувачі ПС України Міг-29. Якими літаками їх замінять?

Як заявлено, Швеція і Saab пропонують комплексне і довгострокове рішення для забезпечення національної безпеки Хорватії, яке дозволить захищати населення і кордони Хорватії протягом найближчих десятиліть.

У разі вибору для ВПС Хорватії літаків "Гріпен", Saab буде готова передати ноу-хау і технології і створити регіональний центр технічної підтримки авіатехніки в Хорватії. Це дозволить розвивати довгострокове співробітництво з підприємствами хорватської оборонної промисловості, а також академічним сектором, створивши близько 500 робочих місць в сфері високих технологій.

JAS-39C/D "Гріпен" вже перебуває на озброєнні союзників Хорватії по НАТО (Чехія та Угорщина). Літак також експлуатується військово-повітряними силами Швеції, ПАР і Таїланду.

Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29