xcounter
#

"И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29

Винищувачі ПС України Міг-29
Винищувачі ПС України Міг-29
9899

У Міністерстві оборони України підтвердили агентству Defense Express інформацію про те, що ізраїльська компанія Elbit Systems отримала від своєї країни усі дозвільні документи для реалізації проєкту з модернізації українських винищувачів МіГ-29. І про це було поінформовано оборонне відомство України.

Необхідність такого дозволу для компанії Elbit Systems була викликана потребою врахувати ті вимоги, які попередньо висунула українська сторона щодо технологічної складової співпраці з закордонним партнером задля модернізації МіГ-29.

Можна припустити, що насамперед йшлся про вимоги до переліку та тактико-технічних характеристик систем та вузлів, що планується використати для глибокої модернізації МіГ-29 та ролі та місця українських компаній у подальшій співпраці з Elbit Systems за цим проєктом.

Читайте також: Модернізований винищувач МіГ-29МУ2 почав льотні випробування з ракетами класу "повітря-земля" (фото)

Зокрема, хто буде нести відповідальність за хід проєкту як головний інтегратор нових систем у борт літака - включно з встановленням нового бортового радару з високими можливостями щодо виявлення цілей у повітрі та на землі і управління керованим озброєнням; нового бортового комп'ютера, низки інших систем.

Ці пропозиції дійсно дозволяють зробити якісній скачок у нарощуванні бойових можливостей МіГ-29.

Але нововведення мають бути такими, що гарантують взаємодію між новим радаром та комп'ютером з існуючим арсеналом засобів враження класу "повітря-повітря" та "повітря-земля", що має та розробляє України.

МіГ-29 Р-27
Ракетний арсенал винищувача МіГ-29

Адже, наприклад, алгоритми управління основною зброєю винищувача МіГ-29 у повітряному бою - ракети з раділокаційною головкою самонаведення класу "повітря-повітря" середньої дальності Р-27 - є питанням, де легальні компетенції у Elbit Systems відсутні.

Це означає, що Міноборони України та Elbit Systems продовжать переговори за цим проєктом, спираючись на більш широкі можливості до співпрапці, які готова продемонструвати ізраїльська компанія.

Проєкт з Elbit Systems розглядається як такий, що має перевершуити показники модернізації у версії МіГ-29МУ2

Профільним підприємством з ремонту і модернізації МіГ-29 в Україні є ДП "Львівський державний авіаційно-ремонтний завод". Сьогодні в серійній модернізації для потреб Повітряних Сил ЗС України вже знаходяться проєкти під індексами МіГ-29МУ1 та МіГ-29МУ2.

Кабіна пілота фронтового винищувача МіГ-29 ПС ЗСУ (тренування в зоні ООС у травні ц.р.) та модернізованого МіГ-29МУ2 (праворуч)

Якщо варіант МіГ-29 МУ1 сукупно мав близько п’яти вдосконалень приладів авіоніки та іншого обладнання, то другий варіант модернізації загалом має близько 10 інновацій, які реалізували розробники. Якщо коефіцієнт бойового потенціалу (КБП) базової моделі МіГ-29 дорівнював одиниці, то КБП винищувача в українському варіанті МУ2 сягає вже 1,7.

Раніше МіГ-29 міг з невеликим успіхом міг відпрацювати по цілям на землі тільки некерованими ракетами та гарматами літака. У варіанті МУ2 машина набула ознак багатоцільового винищувача з можливістю бойового застосування по наземних цілях.

Родзинка тут у встановленні модернізованої системи управління озброєнням, зокрема, блок-обчислювача бойового застосування, який керує озброєнням із телевізійними головками наведення. Це ракетно-бомбове озброєння з телевізійними головками наведення типу Х-29Т і КАБ-500КР.

На МіГ-29МУ2 також встановлено системи VOR, ILS, DME – бортову апаратуру, яка дає змогу в автоматичному режимі здійснювати контроль за посадкою літака та виконувати польоти на міжнародних трасах. Уся інформація відображаться на багатофункціональному індикаторі в кабіні пілота.

Проєкт з Elbit Systems розглядається як такий, що має надати МіГ-29 можливості, що суттєво перевершують показники модернізації у версії МіГ-29МУ2.

За попередніми домовленостямі на переговорах з Elbit Systems, які відбулись у 2019 році, йшлося про модернізацію парії з 11 винищувачів МіГ-29 ВПС ЗСУ. При цьому, за попередніми оцінками, вартість модернізації кожного літака становитиме близько $40 млн.

Українську військову авіацію планують переоснастити новими бойовими літаками у три етапи протягом 2021-2035 років. Для переоснащення тактичної авіації необхідно виділити 200 млрд грн. Такі плани визначено у схваленій рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил Збройних Сил України від 15 травня 2020 року Візії Повітряних Сил 2035.

Читайте також: Повітряні Сили ЗС України будуть закуповувати багатоцільові винищувачі (візія)