xcounter
#
5 таємних технологій нового секретного винищувача ПС США: що відомо

5 таємних технологій нового секретного винищувача ПС США: що відомо

6118

Секретний новий винищувач - якщо це взагалі винищувач - є частиною програми Next Generation Air Dominance (NGAD). NGAD - це проект ПС, покликаний доповнити і згодом замінити F-22 Raptor. Повітряні сили визначили п'ять основних нових технологій, які будуть необхідні для цієї програми, каже видавництво Forbes.

У новому звіті Дослідницької служби Конгресу США (CRS) дається короткий виклад про програму NGAD. Секретний винищувач, про який міністр із закупівель ПС Уілл Ропер (Will Roper) офіційно оголосив 15 вересня, є лише частиною програми.

Секретний новий винищувач програма Next Generation Air Dominance
Ймовірно, програма ще буде включати літаки з і без екіпажу, електронну та кібервійну, нову зброю та інші системи

У звіті CRS вказується, що багато цілей NGAD є державною таємницею:

Читайте також: Секретний новий винищувач ПС США може взагалі не бути винищувачем і ось чому

ПС заявили, що NGAD існує для вивчення п'яти основних технологій, які можуть з'явитися в літаках нового покоління, з метою підвищення витривалості, бойової живучості, та стійкості. Решта технологій не вказуються.

Тільки одна технологія є публічною: силова установка або новий/модифікований двигун.Так які можуть бути інші характеристики?

Витривалість

Секретний винищувач ПС не повинен бути виявлений на сучасному полі бою. Одна з пропозицій - новий "стелс" антирадар наступного покоління. Інший варіант - зниження ІЧ-сигнатури винищувача.

Багато сучасних винищувачів використовують ІЧ-давачі для виявлення ворожих літаків.

Секретний новий винищувач програма Next Generation Air Dominance ракета Р-73
Інфрачервона невидимість була б корисна проти такої зброї, як російська ракета Р-73 з ІЧ-наведенням

Однією з секретних можливостей може бути оптична невидимість, або літак, невидимий для людського ока. Американські військові досліджували цю технологію, але невідомо, якого прогресу вони досягли.

Бойова живучість

Винищувач нового покоління повинен вміти збивати ворожі літаки, особливо на великій відстані. Повідомляється, що ПС розробляють ракету класу "повітря-повітря" великої дальності AIM-260 для оснащення F-35 і інших літаків. AIM-260 призначена для "перебивання" російських і китайських винищувачів.

AIM-260 збивала б їх до тих пір, доки американські противники не опиняться в межах досяжності власних ракет.

Секретний новий винищувач програма Next Generation Air Dominance Sukhoi Su-57 «Felon»
AIM-260 призначена для збивання таких винищувачів, як Sukhoi Su-57 «Felon» і Chengdu J-20

Інший варіант - лазер класу "повітря-повітря", здатний збивати не тільки винищувачі супротивника, але й ракети у повітрі. Лазер, що приводиться в дію двигунами, теоретично міг би виробляти необмежену кількість пострілів в бою. Для порівняння, 25-міліметрова гармата GAU-12 єдиного ударного винищувача F-35 вміщає всього 200 патронів.

Стійкість

Це вміння триматися над полем бою. Воно зводиться до винищувача, який може літати далі і довше, ніж нинішні, і буде корисним не тільки над Азіатсько-Тихоокеанським регіоном, але і над Східною Європою, Балтикою і Східною Росією. Стелс-винищувачі повинні нести зброю і паливо всередині, так як крилаті ракети, бомби та підвісні баки підсилюють радіолокаційну помітність літака. Кількість палива і озброєння обмежене внутрішнім об'ємом літака.

Секретний новий винищувач програма Next Generation Air Dominance
ПС могли б покращити стійкість за рахунок більш досконалого й економічного двигуна, хоча це охоплюється єдиною відомою технологією NGAD: силовою установкою

В кінці 1980-х років програма ПС "Have Slick" передбачала скритну зброю, яка кріпилася до нижньої частини стелс-літака, дозволяючи нести зброю зовні, та залишатися невидимим на радарах. Чи можуть ПС розробити аналогічну систему для перевезення палива? Чи може дрон NGAD нести паливо і супроводжувати винищувач з екіпажем у бойових вильотах?

Про новий винищувач ПС відомо мало. Таким чином, нова технологія, орієнтована на "витривалість, бойову живучість і стійкість", може включати всі ці можливості ... або ні одну з них. Нам просто потрібно почекати і подивитися.

Читайте також: Що може змусити ПС США продемонструвати новий секретний винищувач