xcounter
#

РФ перекинула перший стройовий Су-57 ближче до межі з Україною: які плани будує Кремль відносно свого "чудо-літака"

4627
Кремль не зізнається, чи зможе РФ для своїх літаків п'ятого покоління накопичити достатні запаси керованого авіаційного озброєння
Кремль не зізнається, чи зможе РФ для своїх літаків п'ятого покоління накопичити достатні запаси керованого авіаційного озброєння

Свої амбітні плани по поставкам винищувачів п’ятого покоління Росія заявляє на тлі рекордного падіння поставок бойових літаків у 2020 році

Перший російський стройовий винищувач п’ятого покоління Су-57 надійшов на озброєння одного із авіаційних полків Південного військового округу. Про яку саме частину мова – дані засекречено.

До кінця 2021 року стройові частини Повітряно-космічних сил РФ мають отримати ще п’ять літаків типу Су-57, пише російський портал "Новости ВПК".

Читайте також: Став відомий задум навчань РФ "Запад-2021": бій у містах спільно з армією Білорусі
Перший стройовий літак Су-57 для російських ВКС є по суті другим серійним екземпляром: перший розбився в грудні 2019 року

Наголосимо, що Південний військовий округ охоплює собою південь законної території РФ, і також – територію окупованого Криму. Таким чином випливає, що Кремль вирішив перекинути свій черговий зразок «чудо-зброї» поближче до кордонів із Україною, а також – поближче до рубежів із Туреччиною.

Втім, також слід відзначити, що Кремль закладає доволі скромні темпи поставок винищувачв Су-57 у стройові частини – загалом до 2024 року ПКС РФ мають отримати лише 22 літаки п’ятого покоління.

При цьому невідомо, коли почнуться поставки серійних БПЛА С-70 "Охотник", що мають слугувати веденими дронами для Су-57

Причина – авіазаводу в Комсомольську-на-Амурі (КнААЗ) необхідний час для модернізації обладнання, котре використовується для будівництва літаків Су-57. На даний момент, керівництво КнААЗ запевняє, що якраз до 2024 року впорається із усім комплексом робіт по оновленню свого виробничого обладнання.

Тим часом, свої плани по переоснащенню стройових частин літаками п’ятого покоління Су-57 Кремль будує на фоні провалу по поставкам літаків четвертого покоління для підрозділів ПКС.

Шеренга із літаків Су-57, Су-30СМ, Су-34 й Су-35С, і також БПЛА С-70 "Охотник" на аеродромі 929-го Державного льотно-випробувального центру Міноборони РФ в Ахтубінську

За даними того ж порталу "Новости ВПК", в 2020 році російські військово-повітряні сили отримали лише 10 літаків Су-35С, чотири літаки Су-34, чотири навчально-бойові літаки Як-130 та два навчально-бойові літаки МіГ-35УБ.

Тобто, мова лише про 20 нових бойових та навчально-бойових літаків у рік, і це – найменша за останні десять років цифра поставок нових бойових літаків в стройові частини збройних сил РФ.

При цьому в 2020 році розбилось п'ять літаків ВКС РФ, зокрема - один Су-34, в жовтні 2020 року під час тренувального польоту в Хабаровському краю

І в наступні п’ять років такі невисокі темпи поставок зберігатимуться й надалі. За наявними контрактами, до 2025 року ПКС РФ мають отримати 30 винищувачів Су-35С, 24 винищувача-бомбардувальника Су-34, 25 навчально-бойових літаків Як-130 та 21 багатофункціональний літак Су-30СМ2 (для морської авіації ВМС РФ).

Загалом мова про поставку ще 90 бойових літаків, приблизно по 20 одиниць кожного року.

Пара російських винищувачів Су-35С на злеті
Читайте також: Вільне бомбометання: в РФ похизувались черговим випробуванням БПЛА "Охотник"