xcounter
#

​Модернізований "Булат" Т-64БМ2 успішно пройшов вогневі випробування (ексклюзивне відео)

Вогневі випробування "Булат" Т-64БМ2
Вогневі випробування "Булат" Т-64БМ2
13548

Т-64БМ2 "Булат" отримав двигун 6ТД, що значно підіймає ходові та маневрові можливості танка

Харківський бронетанковий завод успішно провів вогневі випробування оновленого танка Т-64БМ2 "Булат".

Відео випробувань, які проходили на полігоні у Харківській області Defense Express отримав із власних джерел. На ньому видно, як Т-64БМ2 здійснив серію пострілів зі штатної 125-мм гармати.

Читайте також: Польща автоматизує артилерію: в чому полягає модифікація самохідних мінометів Rak

Зазначимо, що головною особливістю Т-64БМ2 є встановлення нового моторно-трансмісійного відділу з двигуном і трансмісією. Тобто замість штатного 5ТДФМ із потужністю 850 к.с. встановлюється 1000-сильний 6ТД-1.

6ТД
Двигун сімейства 6ТД

Це дозволяє значно підвищити рухомість та інші ходові та експлуатаційні характеристики машини. Зокрема, питома потужність 45-тонної машини збільшується з 18,9 к.с./т до 22,2 к.с./т. Наприклад, у російського Т-90А цей показник становить 21,5 к.с./т.

Для реалізації цього завдання "Харківський бронетанковий завод" розширив габарити танка у кормовій частині. Додамо, що роботи йдуть під керівництвом Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України, а збирання моторно-трансмісійного відділу відповідає "Завод ім. В.О. Малишева".

Т-64БМ
Т-64БМ "Булат"

Ця модернізація "Булатів" є вкрай важливою і через те, що дозволить уніфікувати двигуни на вітчизняних танках, враховуючи паралельні роботи із модернізацією Т-64БВ за програмою "Краб". Водночас технологічні рішення з Т-64БМ2 "Булат" можуть цілком перенестись і на "Краб", що дозволяє прискорити цю розробку.

Зазначимо, що як раніше стало відомо, зараз "Завод ім. В.О. Малишева" виконує роботи із виготовлення 12 моторно-трансмісійних відділів для Т-64БМ2. Тобто мова йде про перший ротний комплект нових машин.

Т-64
Т-64 "Краб" - на основі доступної інформації

Також перехід всіх танків на українські 6ТД остаточно розв’язує проблему з можливостями двигуна 5ТДФ, який на "Булаті" працював на межі максимуму.

Використання 6ТД також нівелює ризики, з якими вже зустрілись російські танки, які продовжують їздити на "надутому" до максимуму моторі, що був розроблений ще для легендарного Т-34. Це призводить до постійних проблем у танкових підрозділах армії РФ зі зменшенням ресурсу двигунів та їх надійності.

Читайте також: Спроба №5: Пентагон оцінює концепти БМП OMFV - чим можуть замінити M2 Bradley