xcounter
#

Індонезія остаточно відмовилась від російських Су-35С та обрала французькі Rafale

6011
Пара винищувачів Rafale, фото ілюстративне
Пара винищувачів Rafale, фото ілюстративне

Протягом 2022-2024 років ВПС Індонезії мають отримати 42 французькі винищувачі Rafale

Сьогодні, 10 лютого, генеральний директор Dassault Aviation Еріка Трапп’є та Віце-маршал авіації Індонезії Юсуф Джаухарі підписали в столиці країни Джакарта остаточний контракт на поставку 42 винищувачів Rafale. Про це пише портал European Defence Rewiew.

Вартість контракту та джерела фінансування – не розкриваються. Відомо, що французи пообіцяли поставити Індонезії не тільки літаки, але й також – обладнання для оснащення одного навчального центру, безпосередню підготовку пілотів і техніків для обслуговування Rafale. Також Франція пообіцяла взяти на себе усі роботи по побудові аеродромної інфраструктури, необхідної для Rafale.

Читайте також: Перший політ палубного Bayraktar TB3 має відбутись уже в 2022 році
Французький винищувач Rafale під час демонстративних польотів в Індонезії, фото з відкритих джерел

За деякими даними, поставка усіх 42 французьких винищувачів для ВПС Індонезії має відбутись протягом 2022-2024 років. Щоб досягти остаточної домовленості про поставку "Рафалів", Франції та Індонезії знадобились декілька етапі. Влітку 2021 року обидві країни підписали попередню угоду на поставку 36 винищувачів, і тоді ж домовились на початку 2022 року укласти остаточний контракт.

На початку лютого цього року стало відомо, що Індонезія хоче збільшити свій портфель замовлень ще на шість літаків. І так обидві країни підійшли до сьогоднішнього дня та укладення остаточного контракту на поставку "Рафалів".

Винищувачі Су-27 та Су-30 ВПС Індонезії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Спочатку Індонезія планувала купувати нові винищувачі в РФ. У 2018 році індонезійці та росіяни уклали контракт на поставку 11 літаків Су-35С вартістю 1,1 мільярдів доларів. У 2021 році Індонезія цей контракт розірвала, посилаючись на нестачу грошей в бюджеті. Але росіяни у своїх публікаціях стверджують, що фактичною причиною розриву контракту був негласний тиск США і погрози санкціями.

Зараз ВПС Індонезії мають порядка 10 винищувачів Су-27 та порядка 10 винищувачів Су-30, придбаних в Росії. Також – 36 винищувачів F-16. Усі ці літаки Індонезія отримала до початку 2000-х років.

Винищувач F-16 ВПС Індонезії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як РФ прoграє змагання за світoвий ринoк збрoї та втрачає грoші на агресію прoти України