xcounter
#

"Привид Києва" перейшов на МіГ-29 у таємничому камуфляжі (відео)

198312
Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне
Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне

"Запчастини" від Пентагону перетворились на винищувач, пофарбований в ліврею "Українських Соколів"

У відкритому доступі, зокрема на twitter-профілі Ukrainian Weapons Tracker, з’явилось відео таємничого змісту. На цьому відео зображено винищувач МіГ-29 з повним бойовим навантаженням у дві ракети Р-27 та чотири ракети Р-73.

Цей літак відзнято так, щоб не було видно його тактичний номер. Камуфляж ззовні схожий на ліврею пілотажної групи "Українські Соколи", що уже стали історією. Але далі є свої нюанси.

Читайте також: Рашисти можуть відчути на собі нове озброєння для "бойових пташок" ЗСУ

Портал The Drive пише, що цей винищувач насправді міг не належати до "Українських Соколів". Що це міг бути просто літак, який під час війни відновили на потужностях українського ОПК.

А синьо-жовту ліврею зробили чисто для підняття бойового духу працівників нашої "оборонки" та особового складу Повітряних Сил. При цьому автори порталу посилаються на слова пілота Повітряних Сил ЗСУ, котрий відомий західній аудиторії під псевдонімом "Джус" (Juice) та шанується як одне із втілень колективного образу "Привида Києва", що захищав небо над столицею.

Винищувач МіГ-29 в лівреї "Українських Соколів", ілюстративне фото з відкритих джерел

Далі, з опорою на слова того ж пілота "Джус" та дані з відкритих джерел, автори The Drive пишуть, що в 2009 році декілька наших МіГ-29 навмисне пофарбували для параду під камуфляж "Українських Соколів", але це не означало відродження славетної групи.

Літаки МіГ-29 із "оригінального" складу "Українських Соколів" в "фірмовій" лівреї зберігались до 2014 року на базі в Кримському. Мінімум сім таких літаків вдалось повернути на материк та поставити назад у стрій Повітряних Сил. Але при цьому "реанімовані" винищувачі отримували уже стандартний "піксельний" камуфляж.

Винищувачі МіГ-29 у лівреї "Повітряних Соколів" на зберіганні, ілюстративне фото довоєнних часів

Тому, цілком можливо, що в даному випадку під "Українських Соколів" пофарбували винищувач, що був повністю відновлений із "запчастин", котрі Україні поставив Пентагон у квітні 2022 року.

Тим більш, як показує практика, коли мова йде про ремонт пошкоджених літаків із "довоєнного" складу Повітряних Сил, їм зберігають піксельний камуфляж. Як наприклад оцей винищувач МіГ-29 із складу 40-ої Васильківської бригади, що отримав пошкодження в боях проти рашистів та знову повернувся в стрій.

Винищувач МіГ-29М1 із складу 40-ої бригади Повітряних Сил, що повернувся в стрій після ремонту, фото – телеграм-канал ДвіЩ
Читайте також: Конгрес США натякнув, скільки всього "афганських" Мі-17 отримає Україна