xcounter
#

Конгрес США натякнув, скільки всього "афганських" Мі-17 отримає Україна

62837
Транспортний вертоліт Мі-17 Збройних Сил України, скрін-шот з відео Генерального штабу ЗСУ
Транспортний вертоліт Мі-17 Збройних Сил України, скрін-шот з відео Генерального штабу ЗСУ

Схоже, що для отримання всієї кількості вертольотів для ЗСУ знадобиться мінімум два-три тижні

Конгрес США опублікував звіт про обсяг та номенклатуру озброєння, яке отримала Україна від американських союзників для боротьби з російськими окупантами.

У цьому документі є згадка, що Збройні Сили України уже отримали від США 6500 протитанкових комплексів та півтори тисячі ПЗРК Stinger, 20 тисяч протитанкових гранатометів та 7500 одиниць стрілецької зброї, 108 гаубиць М777 і 220 тисяч снарядів калібру 155 мм, 121 безпілотник Phoenix Ghost та 700 дронів-камікадзе Switchblade. Там також фігурують 200 бронетранспортерів М113 та сотні Humvee. Але мабуть найцікавіше в тому, що в цьому звіті "як уже передані" вказані чотири системи HIMARS та одразу 20 вертольотів типу Мі-17.

Читайте також: Дрон зафіксував, як наші Су-25 "відпрацювали" по ворогу в районі Ізюму (відео)
Доставка "афганських" Мі-17 в Словаччину, фото - U.S. Air National Guard photo by Chief Master Sgt. Mark Snyder

По суті, в цьому документі Конгрес США натякнув, яку кількість "афганських" вертольотів отримають Збройні Сили України. Бо досі у відкритих джерелах були дані, що наша армійська авіація має зараз лише три гвинтокрили типу Мі-17, ще чотири – мають надійти в найближчий час.

Якщо врахувати, що як "передані" уже позначено чотири системи HIMARS, на опанування яких нашим військовим знадобиться мінімум два-три тижні, ймовірно саме в такий таймінг і вкладається поставка згаданих вище 20 вертольотів типу Мі-17.

Але схоже, що так наші союзники остаточно долають той психологічний бар’єр, який стоїть на заваді передати нам винищувачі та інші бойові літаки.

Вертоліт Мі-17, що належав Національній армії Афганістану, фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна отримала від Чехії ескадрилью ударних Мі-24 – The Wall Street Journal