xcounter
#

До уваги Україні: як Франція насправді переконала Хорватію придбати літаки Rafale

2993
Контракт на купівлю 12 таких літаків опинився на межі можливостей оборонного бюджету країни
Контракт на купівлю 12 таких літаків опинився на межі можливостей оборонного бюджету країни

Хорватський уряд робив вибір за двох умов: країна хотіла розширити свою участь в місіях НАТО, альтернативного постачальника літаків знайти не вдалось

У нас регулярно обговорюється варіант купівлі винищувачів Dassault Rafale для оновлення Повітряних Сил. Тим більш, що інтерес до таких літаків підігрів недавній контракт між Францією та Хорватією на поставку 12 "Рафалів" вартістю близько 1 мільярда євро.

Цей приклад із поставкою французьких винищувачів для хорватських ВПС варто розглянути більш розгорнутіше. Тим більш, що автори порталу The Drive у своїй публікації виклали усі необхідні деталі.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України
Базова умова угоди - всі дванадцять "Рафалів" Хорватія має отримати до кінця 2025 року

Базовий момент цієї історії – якраз фінансовий. Для України своєрідним бар’єром в будь-яких довготривалих та дороговартісних воєнних закупівлях є обмежений обсяг оборонного бюджету.

Так от, укласти угоду про купівлю "Рафалів" вартістю майже 1 мільярд євро Хорватія наважилась на тлі того, що оборонний бюджет цієї країни 2020 році був дещо більшим 1 мільярда доларів.

Виробнича лінія Dassault Rafale, фото ілюстративне

При цьому не варто виключати, що Хорватія заплатить за поставку французьких винищувачів фактично більше 1 мільярда євро: Франція пообіцяла поставити вживані літаки, модернізовані до рівня Rafale F3R, тому - потрібні будуть супутні сервісні закупівлі, щоб пересадити пілотів хорватських ВПС із винищувачів покоління МіГ-21 на винищувачі покоління 4+.

Але в даному випадку над економічним мотивом взяли гору цейнот часу та ті безпекові обіцянки, які Франція заявила Хорватії в "пакеті" до "Рафалів".

Хорватія залишилась єдиною країною Європи, збройні сили якої досі використовують МіГ-21

Почнемо з того, що процес відбору постачальника нових літаків для своїх ВПС Хорватія почала ще в 2015 році.

Наприкінці 2016 року цей процес загальмував із-за зміни уряду в країні. В теорії, Хорватії вдалось домовитись з Ізраїлем про поставку 12 вживаних винищувачів F-16C/D Barak вартістю всього 500 мільйонів доларів. Але така оборудка зірвалась, бо Конгрес США не дав дозволу на поставку таких літаків, для функціонування котрих використовувались не тільки ізраїльські, але й американські комплектуючі також.

Ізраїль має на озброєнні близько 50 літаків F-16C/D Barak

В Хорватії лишалось не так багато часу: формально, їх 12 винищувачів МіГ-21 можуть прослужити максимум до 2024 року, а на практиці – боєздатними залишились тільки чотири такі літаки.

Тому, відповідно, хорватам і довелось зголошуватись на пропозицію від Франції, вартість якої опинилась на межі можливостей оборонного бюджету країни.

Тим більш, що продовжувати строк служби своїх МіГ-21 для Хорватії не має жодного сенсу

Але історія з поставкою винищувачів Dassault Rafale для хорватського війська – із розряду взаємовигідних: тобто, свій профіт отримала не тільки Франція, що скористалась моментом та знайшла на Балканах нового покупця на свої літаки, але й також – Хорватія змогла якісно посилити свою обороноздатність.

Почнімо з того, що військово-повітряні сили основного опонента Хорватії – Сербії тобто – мають лише 14 винищувачів МіГ-29, із котрих чотири служили ще у ВПС Югославії, інші десять – "секонд-хенд" від Білорусі та РФ, і всі вони суттєво відстають за своїми бойовими характеристиками від Rafale F3R.

Яка кількість сербських МіГ-29 реально придатна для ведення військових операцій - точно невідомо

В свою чергу, уряд Хорватії пояснював, що обрав літаки Rafale саме для того, щоб мати більшу можливість для участі в місіях НАТО. І також – для більш тіснішої оборонної взаємодії з тією ж Францією, котра наприклад регулярно виконує операції в Середземному морі за допомогою авіаносця Charles de Gaulle, авіагрупа якого укомплектована тими ж "Рафалями".

Винищувачі Rafale F3-R в складі ВПС Франції можуть виступати навіть як носії тактичної ядерної зброї

Відповідно, коли дійде купувати нові літаки тактичної авіації для Повітряних Сил, нашій державі також доведеться балансувати між двома параметрами для вибору: наскільки дорого ці літаки коштують, і наскільки вони розширюють можливість безпекової взаємодії з країнами-партнерами.

При цьому, фінальний вибір може впасти аж ніяк не на Dassault Rafale.

Україні потрібно вирішувати проблему оновлення своєї тактичної авіації
Читайте також: Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна