xcounter
#

Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна

5582
Сумарно ці винищувачі в складі польських ВПС налітали уже 100 тисяч годин
Сумарно ці винищувачі в складі польських ВПС налітали уже 100 тисяч годин

Найперше - треба спочатку визначити завдання та горизонти можливої модернізації, а уже потім – Україні варто проводити закупівлю літаків тактичної авіації закордоном

Військово-повітряні сили Польщі 11 листопада цього року планують святкувати 15 річницю прийняття на озброєння своїх 48 винищувачів F-16C/D, які встигли за час своєї служби налітати 100 тисяч годин.

Досвід такої служби польський портал Defence24 уже узагальнив у своїй публікації, яка має практику користь і для України, котрій доведеться купувати літаки для оновлення тактичної авіації саме закордоном.

Читайте також: "Шпаргалка" для України у цифрах та зразках: глобальне оновлення авіації та ППО Польщі до 2035 року
Польща надала перевагу саме F-16, хоча розглядався варіант також купити Mirage 2000 чи ж JAS 39 Gripen

Перший висновок для України з польського досвіду служби F-16 – перш ніж купувати закордоном літаки тактичної авіації, слід визначитись, які саме завдання виконуватимуть ці літаки як в інтересах національних збройних сил, так і в інтересах сил союзників.

Наприклад, автори Defence24 зазначають, що "бойове хрещення" для польських F-16 відбулось в 2016 році, при виконанні розвідувальних польотів над Іраком, опираючись на авіабазу в Кувейті. А в травні 2017 року польські F-16 вперше були задіяні для служби в "повітряній поліції НАТО" над країнами Балтії.

Інший рід завдань для польських F-16 в складі сил НАТО - супровід американських стратегічних бомбардувальників

Із описаним вище функціоналом місій польських F-16 пов’язаний і другий висновок для України – імпортовані літаки тактичної авіації, можливо, доведеться доопрацьовувати уже на вітчизняних підприємствах, при цьому – із розрахунку на перспективні плани оновлення національних ВПС.

Автори Defence24 пояснюють, що свій останній замовлений F-16 польські ВПС отримали ще в 2008 році, але ось такий лаг у 8 років – між прийомом останнього літака та першою бойовою місією – був пов’язаний із необхідністю подальшої модернізації отриманих винищувачів.

Польські ВПС також організували належний рівень повсякденного технічного обслуговування своїх F-16

Наприклад, флот польських F-16C/D пройшов модернізацію стандарту M6.5, головний елемент якої – встановлення програмного забезпечення та компонентів MMC (Multi-Mission Computer), до якого інстальовано зокрема універсальний інтерфейс озброєння (UAI). Завдяки такому інтерфейсу польські F-16 можуть застосовувати не тільки керовані авіабомби, але й навіть – крилаті ракети JASSM.

Польські F-16 отримали також систему обміну даними Link 16, завдяки чому такі літаки зможуть "на рівних" діяти із перспективними F-35, отримувати які ВПС Польщі почнуть у 2026 році.

F-35 з розпізнавальними знаками ВПС Польщі - офіційне зображення від Lockheed Martin

Третій висновок – щоб служба закуплених винищувачів виявилась справді довготривалою, не варто погоджуватись на варіант із купівлею вживаних літаків.

Власне, Польща так щедро інвестувала у модернізацію своїх F-16 саме тому, що ці літаки були відносно новими, кожна машина налітала усього 2000 годин, а їх планери мають ресурс для подовження служби від 8 до 12 тисяч льотних годин.

По суті, польські ВПС змогли перетворити F-16 на багатоцільові платформи, що можуть виступати навіть як "повітряні пускові установки" для крилатих ракет
Четвертий та крайній висновок – навіть якщо країна стає гордим власником літаків тактичної авіації покоління 4+, їй все рівно не вдасться швидко позбавитись від літаків 4-го покоління радянського виробництва. Приклад – та сама Польща, що досі не списала наявні 24 винищувачі МіГ-29, бойові можливості яких суттєво поступаються тим же польським F-16C/D.
Тому тактична авіація Польщі зараз однаковою мірою спирається і на F-16 і на МіГ-29 також
Читайте також: Армійська ППО переходить на комплекс національної розробки: як це вийшло у Польщі