xcounter
#

"Шпаргалка" для України у цифрах та зразках: глобальне оновлення авіації та ППО Польщі до 2035 року

Тактична авіація Польщі поки спирається на F-16 та МиГ-29
Тактична авіація Польщі поки спирається на F-16 та МиГ-29
12783

Міноборони Польщі оголосило детальний план оновлення повітряних сил та протиповітряної оборони

Польська армія, як і Збройні Сили України, зараз стоїть на порозі безапеляційного рішення - оновити власну авіацію та протиповітряну оборону. У Варшаві це визнають стратегічним завданням національного рівня, яке є умовою безпечного існування Польщі.

Загальний цінник становить - понад 200 мільярдів злотих або 52,7 млрд доларів. Для відстоювання таких витрат у найближчі 14 років Міноборони Польщі оголосило публічний план, який став предметом відкритої дискусії у Комісії національної оборони Сейму, та був висвітлений польським оборонним порталом Defence24.

Читайте також: Винищувачі Dassault Rafale офіційно не пропонували: Олександр Миронюк розповів про плани переоснащення ПС ЗСУ
F-16 польща
F-16 - найсучасніший винищувач ВПС Польщі

Своєю чергою, Defense Express виокремив найголовніше з нього - кількість та типи літаків, вертольотів, БПЛА та засобів ППО, а також гроші, які необхідні для їх закупівлі.

Тактична авіація

Повітряні сили Польщі зараз спираються на 48 багатофункціональних винищувачів F-16C/D Block 52+. Ця версія літака відноситься до технологічного рівня середини 90-х - початку 2000-х років, після яких для F-16 були розроблені ще декілька "пакетів" модернізації.

F-16 Block 52+
Польській F-16 Block 52+

З 48 польских F-16 у режимі готовності знаходиться 41 винищувач, що складає доволі високий показник у 85% боєздатних бортів, в той час коли навіть у США він на рівні 70%.

Така висока операційна готовність пов’язана із тим, що саме на F-16 покладається головна надія Варшави у повітряних боях. Бо інша частина парку тактичної авіації представлена застарілими Су-22 у кількості 18 одиниць, які мають бути зняті з озброєння у 2025 році, а також 28 одиницями МиГ-29.

Су-22 польща
Су-22 ВПС Польщі знімуть з озброєння через декілька років

Також варто зазначити, що польскі МиГ-29 відносяться до спеціальної дещо спрощеної версії літака з індексом 9-12А, яка спеціально була розроблена у СРСР для країн Варшавського договору.

МиГ-29
МиГ-29 ВПС Польщі

І саме для заміни цих літаків Польща наприкінці 2020 року замовила 32 винищувача п’ятого покоління F-35 за 5,2 млрд доларів (включно із супутніми послугами та оснащенням). А також має витратити додатково ще 2,3 млрд доларів на закупівлю озброєння та створення необхідної інфраструктури.

Тобто партія з 32 F-35, перший з яких потрапить до польського війська у 2026 році, сумарно обійдеться у 7,5 млрд доларів.

F-35 польща
F-35 з розпізнавальними знаками ВПС Польщі - офіційне зображення від Lockheed Martin

Таким чином на рівні 2030 року повітряні сили Польщі будуть складатись з трьох ескадрилій F-16 та двох ескадрилій F-35 по 16 літаків у кожній.

А до 2035 року планується закупити ще 32 літака для формування додаткових двох ескадрилій. Тип літака поки не визначений, проте головним кандидатом розглядається F-35. А загальна кількість машин має бути доведена до 112 одиниць у семи ескадриліях.

F-35
F-35 має всі шанси стати основним літаком польських ВПС

Водночас у Варшави є намір експлутувати F-35 до 2070 року, що дозволить виправдати надвисокий цінник за один літак, а висока вартість льотної години цього винищувача має компенсуватись його можливостями, що значно підвищують загальну бойову ефективність збройних сил.

Протиповітряна оборона

Проте Варшава не збирається закривати своє небо виключно винищувачами. Збройні сили Польщі ще у 2018 році за 4,75 млрд доларів закупили партію ЗРК Patriot PAC-3+ з чотирьох батарей, які складаються з РЛС, пункту управління та 4 пускових установок, а також 208 ракет PAC-3MSE, які мають можливість перехоплювати балістичні цілі.

ЗРК Patriot PAC-3+
ЗРК Patriot PAC-3+ стане основою ППО Польщі

У планах міноборони Польщі продовжити розширювати закупівлю далекобійних систем ППО та ПРО, а також купити комплекси малої дальності за програмою Narew - у якості кандидатів розглядається норвезький NASAMS та ізраїльський Spyder.

NASAMS
NASAMS використовує варіант ракети "повітря-повітря" AIM-120

Щобільше - акцент буде зроблено на оновленій ЗУ-23-2 з ракетами від ПЗРК - Pilica та мобільному ЗРК Poprad з ракетами від ПЗРК Grom або Piorun.

Pilica
Pilica, комбінування вже готових рішень

Також має бути створений новий ПЗРК Grzmot та артилерійські системи Noteć та Sona, а також ракета "повітря-повітря" за темою Nida.

ЗРК Poprad
ЗРК Poprad

Виключно на ці позиції, які мають закрити потреби наземної територіальної та загальновійськової ППО, міноборони Польщі до 2035 року планує витратити 32 млрд доларів (з боку Defense Express зазначимо, це не описка, у оригіналі - 122,6 mld zł).

Паралельно із засобами ураження має розвиватися і засоби виявлення. Очікується закупівля 15 польських РЛС середньої дальності NUR-15M, а також створюється РЛС дальнього огляду Warta, яких мають закупити 17 одиниць. А для ще кращого огляду у бік РФ - встановити чотири РЛС на аеростатах за програмою Barbara.

РЛС NUR-15M
РЛС NUR-15M

Вертольоти, транспортна та учбова авіація

Авіатранспортні можливості польського війська зараз спираються на три типи літаків. Це 39 машин M28 Bryza, який є польською ліцензійною модернізацією Ан-28 від українського "Антонов", які з 1993 року випускаються PZL Mielec та вміщують до 17 десантників.

M28 Bryza
M28 Bryza

Класом вище - 16 одиниць CASA C-295 від Airbus, який належить до легких турбогвинтових літаків.

CASA C-295
CASA C-295

А також п’ять C-130H Hercules, до яких мають додатися ще п’ять машин, які знаходились на базі довготривалого зберігання у США, відновлення яких буде коштувати 14,3 млн доларів.

C-130H Hercules
C-130H Hercules

Щодо вертольотів, то їх парк складається з 238 бортів: 88 W-3 Sokol, 22 SW-4 Puszczyk, 58 Ми-2, 25 Ми-8, 19 Ми-17, 10 Ми-14, 28 Ми-24, 4 SH-2G Super Seasprite та 4 UH-60 Black Hawk. Але він у найближчій перспективі не зазнає суттєвих змін - у планах модернізація 20 W-3 Sokol до рівня W-3WA.

армія польщі вертольоти
Вертолітний парк польського війська спирається на власні та радянські вертольоти

У подальшій перспективі лише заміна протичовнових SH-2G Super Seasprite за програмою Kondor та ударних Ми-24 на нову машину, яка розробляється за темою Kruk. На ці розробки та їх впровадження планують витратити 4,2 млрд доларів.

SH-2G Super Seasprite
SH-2G Super Seasprite

Учбова авіація Польщі зараз складається з 28 поршневих PZL-130 Orlik, 8 реактивних PZL TS-11 Iskra, 8 транспортних PZL M28, 8 сучасних італійських Aermacchi M-346, а також 33 вертольоти PZL SW-4 та Ми-2.

PZL SW-4
PZL SW-4

Цей парк буде посилений лише додатковими 8 машинами Aermacchi M-346 зі строком до 2022 року.

Aermacchi M-346
Aermacchi M-346

БПЛА

Щодо БПЛА, то загальні витрати на цю сферу складають 3,7 млрд доларів та, відносно інших намірів виглядають доволі помірними. Загалом зараз у Польщі є 15 комплектів малорозмірних ізраїльських дронів Orbiter 2B.

Цей клас буде розширений завдяки польському БПЛА Orlik - PGZ-19R. Відповідно до підписаного у 2018 році контракту на 209 млн доларів мова йде про 40 дронів зведених у 8 тактичних комплексів. Судячи з усього, розглядається можливість розширення цього контракту та/або закупівля іншого БПЛА Micro.

БПЛА Orlik - PGZ-19R
БПЛА Orlik - PGZ-19R

Крім того, ведеться розробка мініатюрного дрона Wizjer та БПЛА вертолітного типу морського базування Albatros.

Оперативно-тактичний клас також має бути закритий завдяки національній розробці - Gryf у кількості 15 комплексів, а також чотирма комплексами БПЛА Zefir.

Thales Watchkeeper WK450
У ТТЗ на оперативно-тактичні БПЛА міноборони Польщі орієнтується на можливості Watchkeeper WK450 або Hermes 450

Такі плани Міноборони вже викликали у польському Сеймі невдоволення деяких депутатів, які вимагають збільшити акцент на темі розвитку БПЛА, апелюючи до досвіду конфлікту за Нагірний Карабах, в якому саме дрони зіграли "першу скрипку" та забезпечили успіх армії Азербайджану.

бпла польща
Армія Польщі поки не може похизуватися достатньою кількістю БПЛА

З боку Defense Express

Загальні витрати, які міноборони Польщі запланувало виключно на оновлення авіації та протиповітряної оборони, звісно приголомшують - понад 52 млрд доларів. Особливо пам'ятаючи, що Варшава має оновлювати ще й сухопутні війська та флот.

ВПС Польщі
Часи МиГ-29 у ВПС Польщі спливають

У випадку перенесення цих цифр та показників на українські реалії - картина виглядає доволі сумно. Середньорічні витрати на закупівлю всього озброєння та військової техніки для ЗСУ зараз не перевищують 0,8 млрд доларів, що складає 19,8% всього бюджету силового відомства у розмірі 4 млрд доларів. Тобто на реалізацію аналогічної програми в Україні знадобиться 65 років.

Водночас неможливо сказати, що Польща має більшу потребу у засобах ППО чи авіації. Навіть навпаки, польське військо вдвічі менші за ЗСУ - 114 тисяч проти 209 тисяч, населення 38 млн проти, орієнтовно, 44 млн, а площа - вдвічі менше.

Ми-24 польща
Польща замінить Ми-24 на новий вертоліт власної розробки

Та й противник - один той самий, щоправда, для одних він лише вірогідний. До того ж Польща, як член НАТО та ЄС, може спокійно розраховувати на підтримку всього Євросоюзу та Альянсу, включно із США, бази якого розміщені у країні.

Проте, у будь-якому випадку, Україна може зробити деякі висновки з планів Варшави. А саме на максимальному акценті, там де це взагалі можливо, на можливостях національного виробника. Наприклад, майже вся потреба у БПЛА та вертольотах, а також частина елементів ППО у міноборони Польщі вирішили закрити саме силами вітчизняного ОПК.

Дивіться також: Повітряні Сили готові збивати літаки ворога: миргородські авіатори посилюють свою боєздатність