xcounter
#

Пересадити армію на нові ударні гвинтокрили: Великій Британії це коштує 8 років та $7 мільярдів

1268
Туманний Альбіон хоче, щоб його нові гвинтокрили мали функціонал ударних літаків
Туманний Альбіон хоче, щоб його нові гвинтокрили мали функціонал ударних літаків

На закупівлю супутніх елементів до нових "Апачів" британська армія витратить майже вдвічі більше від вартості поставок самих машин

Купівля нових ударних гвинтокрилів для української армії – перспектива поки що недосяжна. Але ми уже можемо накопичувати досвід, як це роблять наші країни-партнери. Наприклад, та сама Велика Британія.

Портал UK Defence Journal пише: британське Міноборони замовило для озброєння своїх новітніх 50 гвинтокрилів AH-64E Apache поставку керованих ракет декількох типів, що мають лазерний канал наведення.

Читайте також: Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна
Перші два гвинтокрили AH-64E Apache Велика Британія отримала в листопаді 2020 року

Зокрема, Велика Британія замовила для своїх "Апачів" поставку ракет AGM-179 JAGM, які можуть нести кумулятивну або фугасно-кумулятивну бойову частину, і котрі можуть уражати не тільки танки та інші наземні цілі, але також і невеликі бойові кораблі.

Також британське оборонне відомство говорить, що для своїх AH-64E Apache закупить керовані ракети Hellfire K1, призначені для ураження наземних об’єктів, зокрема у міській місцевості. І також – закупить ракети AGM-114R Hellfire Romeo, котра є по суті універсальною та може уражати усі можливі типи наземних чи надводних цілей.

Американські військові підвішують на свій AH-64E ракету Hellfire неназваної модифікації, Афганістан, 2017 рік

Про який обсяг замовлень і який строк поставок йдеться – Міноборони Великої Британії не розкриває. Але цілком можна припустити, що поставки таких ракет мають завершитись до 2024 року – планового часу, коли увесь флот новітніх британських гвинтокрилів AH-64E Apache має досягнути стану бойової готовності.

В свою чергу, варто нагадати, шо поставку нових "Апачів" британці замовили ще в 2016 році.

Новітні AH-64E Apache мають стати основою армійської авіації Великої Британії

При цьому UK Defence Journal розкриває, що загалом на купівлю півсотні гвинтокрилів AH-64E Apache, озброєння та комплектуючих до вертольотів, поставку льотних тренажерів та підготовку пілотів Велика Британія загалом витратить сім мільярдів доларів.

Хоча самі вертольоти без супутніх поставок коштують лише 2,3 мільярди доларів.

Такі бойові машини Туманний Альбіон зміг придбати за ціною удвічі нижче "ринкової"

Цікаво, що при цьому оборонне відомство хоче покласти на свої новітні AH-64E Apache увесь можливий функціонал – від підтримки з повітря антитерористичних операцій до підтримання на морі "зон закритого доступу".

Схоже, саме з такою метою британці зараз регулярно відпрацьовують посадку "Апачів" на палуби авіаносців HMS Queen Elizabeth та HMS Prince of Wales.

На днях "Апачі" британської армійської авіації почали відпрацьовувати посадку на палубу HMS Prince of Wales

А тепер – можемо перейти одразу до узагальнень.

Щоб "пересадити" свою армію на півсотні новітніх ударних гелікоптерів, Великій Британії знадобиться вісім років та сім мільярдів доларів затрат, розподілених на цей час, поки крилаті бойові машини досягатимуть стану повної бойової готовності.

Зате, схоже, Туманний Альбіон не матиме технічних проблем із обслуговуванням своєї "крилатої кавалерії"
Читайте також: Велика Британія подвоїть число своїх палубних винищувачів F-35B