xcounter
#

Велика Британія подвоїть число своїх палубних винищувачів F-35B

590
Буквально в квітні Туманний Альбіон заявляв інші плани – по урізанню закупівель цих винищувачів
Буквально в квітні Туманний Альбіон заявляв інші плани – по урізанню закупівель цих винищувачів

Наявного парку таких літаків не вистачає, щоб повноцінно укомплектувати авіагрупи двох британських авіаносців

Схоже, скоро можна буде колекціонувати приклади, як країни Заходу допускають непослідовності в окремих питаннях, що стосуються розвитку їх військово-морських сил та забезпечення обороноздатності вцілому.

Зокрема, учора Defence Express розповідав, що на початку квітня цього року керівництво ВМС США ухвалило рішення зберегти в своєму складі 12 патрульних катерів Mark VI, всупереч складнощам фінансування з держбюджету.

Пентагон вважає, що Mark VI - непридатний для війни на морі проти РФ чи Китаю

А наприкінці травня цього року американський флот прийняв інше рішення – продати всі свої 12 "Марків".

Мотив такого рішення – як показала практика, покладені на катери типу Mark VI завдання цілком можуть виконувати катери та кораблі Берегової охорони США. А так – якщо продати усі ці 12 патрульні катери, то можна виручити 76 мільйонів доларів, і ці гроші пустити на розробку нових видів озброєння.

Чи будуть продані Україні ці "надлишкові" катери - поки невідомо

Тепер схожий приклад маємо із Великою Британією та її закупками палубних винищувачів F-35B.

На початку березня цього року стало відомо, що Туманний Альбіон вирішив скоротити свої плани по закупівлі літаків F-35 всіх модифікацій від 138 до 48 одиниць.

Велика Британія вирішила, що сотня таких літаків - їй непотрібна

Британські профільні оглядачі уже тоді попереджали, що такої кількості літаків не вистачить для повного укомплектування двох авіагруп авіаносців Королівських ВМС.

Так і власне і вийшло: британський флот зараз має 21 винищувач F-35B, із яких для першого "глобального походу" АУГ на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth спорядили усього вісім літаків. Ще десять F-35B – дав Корпус морської піхоти США.

Винищувач F-35B Корпусу морської піхоти США із складу авіагрупи авіаносця HMS Queen Elizabeth

Відповідно, щоб не мати більше таких проблем, пише портал UK Defence Journal, Міністерство оборони Великої Британії вирішило розширити свої плани по закупівлі саме палубних F-35B: замість 48 літаків Туманний Альбіон тепер хоче 60-80 таких винищувачів, аби повністю та самостійно спорядити авіагрупи для своїх авіаносців HMS Queen Elizabeth та HMS Prince of Wales.

Два тижні назад, 20 травня цього року, обидва британські авіаносці вперше вийшли на спільні маневри. На задньому тлі - корабель HMS Prince of Wales, для якого зараз взагалі нема літаків для укомплектування авіагрупи

Скільки грошей Велика Британія готова витратити для купівлі додаткових палубних F-35B, і протягом якого часу мають надійти ці літаки – поки що невідомо.

Але в даному випадку, мова про купівлю літаків, що були потрібні ще "на вчора": наприклад, відомо, що британські F-35B із складу авіагрупи HMS Queen Elizabeth мають не тільки продемонструвати силу Туманного Альбіону в "глобальному поході", але й також – завдати повітряні удари по позиціям ІДІЛу в Сирії та Іраку.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон в кабіні винищувача F-35B