xcounter
#

Флот США вирішив "для економії" таки позбутись від 12 патрульних катерів Mark VI

6191
Їх списання дасть "економію" в 76 мільйонів доларів, хоча поставка коштувала всі 200 мільйонів доларів
Їх списання дасть "економію" в 76 мільйонів доларів, хоча поставка коштувала всі 200 мільйонів доларів

Мотив – як виявилось, кораблі та катери Берегової охорони США цілком здатні виконувати той функціонал, для якого створювались катери Mark VI

Можливо, патрульні катери Mark VI залишаться в історії американських ВМС як такі собі "білі слони", бойова біографія котрих виявилась коротка та неоднозначна.

Ще на початку квітня, як розповідав Defence Express, керівництво ВМС США заявляло намір залишити в бойовому складі флоту всі дванадцять Mark VI, всупереч складнощам фінансування з держбюджету.

Читайте також: ВПС США хочуть списати 201 літак у 2022 році: куди інвестують зекономлені кошти
Пентагон вважає, що Mark VI - непридатний для війни на морі проти РФ чи Китаю

Тепер же, в кінці травня цього року, як пише портал The Drive, ВМС США прийняли рішення продати свої 12 катерів Mark VI у 2022 фінансовому році.

Поверховий мотив такого рішення – економічний: продати свої усі катери Mark VI американський флот хоче за 76 мільйонів доларів, і ці гроші – спрямувати на розробку або закупівлю новітніх систем озброєння. Хоча слід наголосити, що поставка цих кораблів обійшлась ВМС США у майже 200 мільйонів доларів.

Підйом одного із катерів Mark VI на борт спеціального судна-транспортера

Глибинний мотив такого рішення – провал задуму, під який створювались катери Mark VI, "найстаріший" з яких встиг відслужили тільки шість років.

Ці кораблі мали виконувати такий собі "мікс" із завдань, покладених на патрульні сили ВМС та кораблі Берегової охорони: конвойне супроводження інших кораблів, виконання патрульних завдань в акваторії Перської затоки, огляд підозрілих суден.

Для виконання рівного такого ж роду завдань на початку травня цього року заходив у море корабель Берегової охорони США USCG Hamilton

Під описаний вище функціонал мала бути й масованість, тобто – за початковими планами американські ВМС мали отримати одразу 48 катерів Mark VI.

В реальності – таких катерів встигли збудувати тільки 12 одиниць. А американські військові встигли на практиці перевірити, що покладені на нові Mark VI завдання цілком здатні виконувати й наявні кораблі Берегової охорони. Відповідно, "Марки" для флоту США стали уже "валізою без ручки" в тактичному плані.

Як виявилось, тактичну роль катерів Mark VI цілком можуть виконувати і наявні катери типу Island із наряду сил PATFORSWA Берегової охорони США

З іншої сторони, просто здавати на утилізацію замість спробувати продати катери Mark VI – теж не варіант.

Як наголошують автори того ж The Drive, кораблі Mark VI мають доволі збалансовані характеристики: при довжині корпусу в 30 метрів та водозаміщенні 72 тонн, ці катери можуть розвивати швидкість до 45 вузлів і мають дальність ходу до 750 морських миль.

Носова 25-мм артустановка катера типу Mark VI

Радіоелектронне обладнання катерів Mark VI дозволяє розміщувати інші системи озброєння на доповнення до "штатних" модулів з 25-мм автоматичними гарматами.

А самі ці катери, як виявилось, доволі добре адаптовані для запуску малих безпілотних літальних апаратів.

Запуск безпілотників з борту Mark VI міг відбуватись ось так
Читайте також: Знищить флот Китаю та РФ: у США розкривають подробиці про субмарину нового покоління з гіперзвуковою та лазерною зброєю