xcounter
#

ВПС США хочуть списати 201 літак у 2022 році: куди інвестують зекономлені кошти

2627
Щоб мати змогу давати гідну відсіч новим загрозам, у ВПС У США шукають гроші на нові технології
Щоб мати змогу давати гідну відсіч новим загрозам, у ВПС У США шукають гроші на нові технології

Американським ВПС потрібно більше грошей для реалізації перспективних проєктів та закупівлі сучасної зброї

Військово-повітряні сили США (USAF) хочуть, щоб Конгрес США дозволив їм списати 201 літак у 2022 фінансовому році.

Таким чином у службі хочуть зекономити гроші, щоб реінвестувати їх у дослідження та розробки, а також у закупівлю літаків наступного покоління та гіперзвукової зброї.

Читайте також: "Івченко-Прогрес" проводить імпортозаміщення для гвинтів до Ан-70 та перспективних БПЛА
F-15 винищувач
Винищувачі F-15 під час навчань у квітні 2021 року

Таким чином у ВПС США планують зекономити 1,37 млрд дол. Загалом у 2022 фінансовому році служба хоче отримати бюджет у розмірі 156 млрд дол. – це на 2,3 % більше, ніж у 2021 році. Водночас Космічні сили хочуть в наступному році збільшити свій бюджет на 13,1 % – тобто 17,4 млрд дол.

ВПС США літаки

"Цей бюджет відкриває нам шлях, необхідний для організації, навчання та оснащення повітряно-космічних сил для стримування і, за необхідності, вирішення проблем, які ми очікуємо у 2030 році та після", – стверджує виконуючий обов’язки секретаря ВПС Джон Рот.

Літаки, що відправлять "на кладовище" – це ті системи, які у ВПС США вважають занадто дорогими в обслуговуванні або ж надто вразливими для таких противників, як Китай чи Росія.

Разом з тим, деяким списаним літакам вже знайшли застосування в інших службах – наприклад, у 2022 році військово-морські сили США хочуть повністю відмовитись від купівлі літаків F/A-18, тому – потрібен інший "кандидат" на роль літаків "агресора", і F-16C/D має стати ідеальним для цього варіантом.

F-16
Американським ВМС стало мало тих 16 літаків F-16, які імітують противника під час навчань

Водночас наразі у пріоритеті ВПС США – наземна стратегія стримування, а саме заміна балістичної ракети для Minuteman III; майбутній винищувач Next-Generation Air Dominance (NGAD); Advanced Battle Management System – комунікаційна мережа для поля бою; супутникова система безперервного попередження про ракетний напад та стелс-бомбардувальник B-21 Raider.

Разом з тим, модернізація бомбардувальників B-52 та стелс-винищувачів F-35 – також у пріоритеті. "До 2035-2040 років у ВПС має бути флот винищувачів, який забезпечить можливості для задоволення потреб нашої країни щодо переваги в повітрі та глобальних ударах як в умовах конкуренції, так і в умовах конфлікту", – кажуть в службі.

Іншими словами – ВПС має переглянути свої поточні запаси літаків, щоб пришвидшити перехід від малопотужних та застарілих літаків і зробити акцент на майбутніх можливостях, таких як NGAD та F-35.

Ще один важливий момент – скорочення у ВПС США не стосуються крилатих ракет великої дальності та гіперзвукової зброї. Вважається, що саме ця зброя буде найефективнішою проти ППО противника. Так, ВПС США хочуть замовити першу гіперзвукову ракету та заклали у бюджет кошти для 12 зразків ARRW від Lockheed Martin.

Читайте також: ДП "Антонов" 75 років: робота зі створення нових українських літаків триває (фото)