xcounter
#

"Івченко-Прогрес" проводить імпортозаміщення для гвинтів до Ан-70 та перспективних БПЛА

7256
Військово-транспортний літак Ан-70 на показі в ОАЄ / Фото: Oleg V. Belyakov
Військово-транспортний літак Ан-70 на показі в ОАЄ / Фото: Oleg V. Belyakov

На держпідприємстві наразі працюють над модернізацією двигунів Д-27 та готуються до випробувань українських композитних лопатей для двигунів АІ-450

ДП "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" ім. академіка О. Г. Івченка" (входить до складу ДК "Укроборонпром") почало працювати над модернізацією унікальних гвинтовентиляторних двигунів Д-27, які були свого часу розроблені для транспортних літаків Ан-70.

Мова, ймовірно, йде про створення версії літака без російських комплектуючих.

Читайте також: ДП "Антонов" 75 років: робота зі створення нових українських літаків триває (фото)
Ан-70
Унікальний український Ан-70 в Гостомелі у квітні 2018 року / Фото: Vitos

"Сьогодні ми працюємо над відтворенням проекту літака Ан-70 з новими модифікованими двигунами Д-27. Вони будуть мати новий гвинтовентилятор, що дозволить зменшити шум і ми плануємо, що цей новий гвинтовентилятор буде створюватися у нас в Україні. Розроблятися і виготовлятися підприємствами України", - розповів в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком" начальник відділу маркетингу і науково-технічної інформації ДП "Івченко-Прогрес" Сергій Дмитрієв.

Д-27
Гвинтовентилятор СВ-27 та двигун Д-27 від "Івченко-Прогрес"

"Можливо й ми ("Івченко-Прогрес") будемо брати участь і в створенні гвинтовентилятора для двигуна Д-27", - додав він.

Варто зауважити, що наразі, на Ан-70 встановлений гвинтовентилятор СВ-27 розроблений й виготовлений на російському ВАТ "НВП Аеросила", яке власне ще за радянських часів здебільше й займалося в СРСР виробництвом гвинтів для літаків (в Україні/УРСР виробництва ні гвинтів, ні лопатей не існувало).

Івченко-Прогрес
В недалекому майбутньому цілком ймовірно що українські двигуни отримають вітчизняні гвинти замість російських / Фото: Апостроф TV

Окрім цього, на держпідприємстві займаються імпортозаміщенням більш простих гвинтів для турбогвинтових двигунів АІ-450Т, якими наразі оснащені турецькі ударні безпілотники Bayraktar Akıncı та які можуть згодом бути встановлені й на українські безпілотні апарати.

АІ-450Т
Турбогвинтовий двигун АІ-450Т під час випробувань на "Івченко-Прогрес" / Фото: Апостроф TV

Мова йде про п'ятилопатевий гвинт AI-P500V5, яким планують замінити німецькі вироби, котрими наразі оснащені АІ-450Т.

"Гвинти з композиту, вони будуть мати меншу масу, в порівнянні з нині існуючими й ми вважаємо, що надалі цей напрям нашим підприємством буде широко підтримуватися", - відзначив Сергій Дмитрієв.

AI-P500V5
Український повітряний гвинт AI-P500V5 наразі готується до випробувань / Фото: Олександр Мамай

Є ймовірність, що модернізованими двигунами вже з українськими гвинтами будуть оснащуватись ударні вітчизняні безпілотники "Сокіл-300" (двигун АІ-450Т2) від ДККБ "Луч" та оперативно-стратегічний БпАК від ДП "Антонов" (версія двигуна АІ-450С).

БПЛА
Українськими двигунами АІ-450 можуть бути укомплектовані вітчизняні перспективні ударні безпілотні апарти від КБ "Луч" та ДП "Антонов"

"Двигун на сьогодні існує, але його ще потрібно буде до літального апарату (перспективних українських безпілотників) пристосувати. Тобто все системи прив'язати. Далі провести льотні випробування", - зазначив начальник відділу маркетингу і науково-технічної інформації ДП "Івченко-Прогрес".

Читайте також: "Мотор Січ" збирається почати експорт лопатей для гелікоптерів