xcounter
#

Стратегічний ударний БПЛА: на ДП "Антонов" вирішили реанімувати амбітний проект (відео)

12863
Рендер оперативно-стратегічного безпілотника важкого класу від ДП "Антонов"
Рендер оперативно-стратегічного безпілотника важкого класу від ДП "Антонов"

Ініціатором цього рішення стало керівництво ДК "Укроборонпром"

На Державному підприємстві "Антонов" вирішили відродити роботи зі створення важкого ударно-розвідувального безпілотного комплексу.

"З ініціативи "Укроборонпрому", яка була проявлена на одному із засідань Ради директорів, нам порекомендували розглянути можливість інноваційного проекту безпілотного літального апарату оперативно-стратегічного важкого, висотного класу", - повідомив директор програм БПАК ДП "Антонов" Микола Воробйов в інтерв'ю виданню АрміяInform.

Читайте також: Українські важкі ударні безпілотні комплекси: між "Соколом" та "Горлицею"

За його словами, цю ініціативу зі створення подібного БПЛА силами авіаційної промисловості України, підтримало керівництво ДП "Антонов" та "Івченко-Прогрес" (входять до складу ДК "Укроборонпром"), а також ПАТ "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України"). Саме їх двигуни – АІ-450, планують використовувати на цьому безпілотнику.

БПЛА
Рендерне зображення перспективного багатоцільового стратегічного БПЛА від ДП "Антонов" / Фото: АрміяInform

"Інноваційним проектом, ми вважаємо, може бути проект безпілотного літального апарату важкого класу, вище 3 тонн злітної ваги й з корисним навантаженням близько 800 кг", - розповів Микола Воробйов.

АІ-450
Один з варіантів двигуна АІ-450 стоїть на перших трьох турецьких ударних БПЛА Akinci

Він стверджує, що авіаційні підприємства України, під час проведеного на цю тему наради підтвердили, що володіють необхідним науково-технічним потенціалом і можливостями для створення подібного комплексу.

При цьому весь проект (ДКР та демонстратор) має бути створений за власні обігові кошти підприємств учасників.

БПЛА
Варіант дорожньої карти розвитку важких БпАК в Україні на період до 2030 року

"Після прийняття такого рішення нам доручено створити кооперацію для проектування і виробництва таких безпілотників. Спочатку ми робимо ескізний проект. І було прийнято рішення, що цей інноваційний проект ми робимо за власні оборотні кошти підприємств", - відзначив директор програм БПАК ДП "Антонов".

БПЛА
Макет стратегічного БпАК від ДП "Антонов" на виставці "Зброя та Безпека-2018"

Антоновці в цьому питанні відповідають за створення платформи, яка окрім власне фюзеляжу містить ще й шасі та двигун.

БПЛА
Проект стратегічного БпАК "Антонов" розробляє ще з 2018 року

"А за насичення цієї платформи спеціальним (мова йде про авіоніку, ряд внутрішніх систем та спецобладнання) обладнанням за це будуть відповідати ті (неназвані) підприємства-кооперанти, яких ми запросили до себе на нараду. І вони ж повинні поставити до нас на ДП "Антонов" свою продукцію для інтеграції її в єдине ціле й отримання, для початку, апарату-демонстратора", - зауважив Микола Воробйов.

Антонов
Микола Воробйов під час презентації першого "більшого" варіанту стратегічного безпілотника у 2018 році

Вже готовий апарат-демонстратор збираються показувати потенційним замовникам і інвесторам для відповідних замовлень та початку фінансування серійного виробництва.

Нагадаємо, подібний проект підрозділ ДП "Антонов" представляв ще у 2018 році під час виставки "Зброя та Безпека". Щоправда, "старий" варіант безпілотника мав приблизно у два рази більші ТТХ.

БПЛА
Стратег від "Антонов" зразка 2018 року значно більший за розмірами та можливостями

На той час повідомлялося, що комплекс планують створити за ініціативою авіапідприємства та неназваного іноземного партнера (який мав відповідати за постачання майже всіх внутрішніх систем, окрім двигунів). Роботи були близькі до стадії ескізного проекту, а на виготовлення першого льотного зразка-демонстратора та початок льотних випробувань підприємству відводилося близько 3 років (тобто, якби все йшло за планом, то він вже мав би бути готовим).

Антонов
Макет стратегічного БпАК від ДП "Антонов" на виставці "Зброя та Безпека-2018"

Однак зазначалося, що продовження цих робіт буде реальним лише у разі появи замовника та інвестора. Як бачимо, за цей час замовник так і не з’явився, апарат дещо "схуднув" і його збираються робити вже за власні гроші і без участі іноземного партнера.

БПЛА
Макет стратегічного БпАК від ДП "Антонов" на виставці "Зброя та Безпека-2018"
Читайте також: Олег Коростельов: Розраховуємо, що за рік ми вийдемо на випробування ударного БПЛА "Сокіл-300"