xcounter
#

"Мотор Січ" збирається почати експорт лопатей для гелікоптерів

6675
Комплект нових металевих лопатей для Мі-24 в цеху "Мотор Січ"
Комплект нових металевих лопатей для Мі-24 в цеху "Мотор Січ"

Начебто вже укладено три контракти з іноземними замовниками

Таку інформацію у вівторок, 18 травня ц.р., під час урочистостей з нагоди передачі Збройним силам перших трьох комплектів металевих лопатей для несучого гвинта ударних гелікоптерів повідомив очільник ПАТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв.

"З трьома державами підписані контракти на цей вид лопатей. З трьома високорозвиненими державами. Там, де експлуатуються ці гелікоптери. Більш того, ми переходимо на наступний тип гелікоптерів", - відзначив президент запорізького підприємства.

Читайте також: Лопаті від "Мотор Січ" до вертольотів Мі-24 прийняті на озброєння ЗСУ
Мі-24
Випробувальний комплект нових металевих лопатей на Мі-24

Про які саме країни йде мова не вточнюється. Однак потенціал для експорту дійсно великий – окрім РФ (яка випускає свої лопаті) та України сотні ударних машин Мі-24 стоять на озброєнні в понад 50 країн світу.

Вони є як у країн давніх партнерів по закупівлі української військової продукції (наприклад Азербайджані), так і в окремих країнах НАТО (США, Чехія, Словаччина, Болгарія). При цьому вартість одного нового комплекту становить близько $1 млн.

Мі-24
Мі-24 стоять на озброєнні багатьох країн світу. Ліворуч Мі-24 Азербайджану, праворуч - Грузії
Однак пріоритет в найближчий рік буде у машин армійської авіації Збройних сил України, яка потребує щонайменше двох десятків комплектів нових лопатей.

"Взагалі нам потрібно кілька десятків комплектів. Тому що на теперішній час ударні гелікоптери Мі-24 вони взагалі не мають лопатей", - повідомив під час церемонії на "Мотор Січ" Міністр оборони України Андрій Таран.

Мі-24
На сьогодні всі ударні гелікоптери Мі-24 ЗСУ стоять на землі в очікуванні нових лопатей

Нагадаємо, про початок льотних випробувань металевих лопатей власного виробництва стало відомо у грудні минулого року. 18 травня ц.р. було повідомлено, що перевірка успішно завершена й металеві лопаті для Мі-24 прийнято на озброєння ЗСУ.

В цей же день українським військовим були передані перші три комплекти нових виробів (кожен складається з п'яти лопатей). Ще шість таких комплектів планують виготовити до Дня Незалежності України.

Мі-24
Комплект нових металевих лопатей для Мі-24 в цеху "Мотор Січ"

За раніше озвученими планами, "Мотор Січ" планує вийти на виробництво 60 комплектів лопатей на рік. Однак до цього переліку, ймовірно входять і композитні лопаті, завершення випробувань яких заплановано на кінець 2021 року

Читайте також: "Івченко-Прогрес" випробує гвинти власного виробництва для двигунів AI-450T (фото)