xcounter
#

Перші три комплекти українських лопатей для Мі-24 передані ЗСУ: на черзі композитні (відео)

6046
Ударний гелікоптер Мі-24 на якому проходили випробування нові металеві лопаті від "Мотор Січ" під час показового польоту 18 травня 2021 року
Ударний гелікоптер Мі-24 на якому проходили випробування нові металеві лопаті від "Мотор Січ" під час показового польоту 18 травня 2021 року

Планується, що до 30-ї річниці Дня Незалежності України українське військо отримає ще шість таких комплектів, а наприкінці 2021 року сертифікує й композитні

В Запоріжжі, фахівцями ДНДІ ВС ОФТ успішно проведена практична частина Державних випробувань дослідних зразків металевих лопатей несучого гвинта для ударних гелікоптерів Ми-24.

У вівторок, 18 травня 2021 року, Збройним силам були урочисто передані три комплекти нових лопатей для Мі-24 виробництва ПАТ "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України").

На показових випробуваннях та урочистостях були присутні Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський та Міністр оборони України Андрій Таран.

лопаті
Комплект нових металевих лопатей для Мі-24 в цеху "Мотор Січ"

Відзначається, що серійне виробництво металевих лопатей вже запущено й вони вже прийняті на озброєння ЗСУ. При цьому відзначається, що українські лопаті мають більший ресурс та міцність ніж закордонні аналоги.

Богуслаєв
Передача Наказу "Про прийняття на озброєння Збройних сил України металевих лопатей несучого гвинта для гелікоптерів типу Мі-24" Міністром оборони України В’ячеславу Богуслаєву

"Дозвольте мені вручити копію Наказу "Про прийняття на озброєння Збройних сил України металевих лопатей несучого гвинта для гелікоптерів типу Мі-24" за основними технічними характеристиками. І я вважаю, що це дуже важливо для наших Збройних сил", - відзначив Міністр оборони Андрій Таран.

Олег Уруський же нагадав присутнім, що випробування почалися лише на прикінці минулого року.

"Сьогодні безперечно знаменний день в історії української авіації. Не так давно, в грудні-місяці (2020 року) ми перебували тут на "Мотор Січ", коли розпочався процес випробувань лопатей. І сьогодні, через менш ніж півроку, Міністр оборони отримав паспорти й підприємство отримало сертифікацію, як виробник лопатей", - зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

лопаті
Комплекти нових лопатей для гелікоптерів в цеху АТ "Мотор Січ" у грудні 2020 року

Своєю чергою, Президент ПАТ "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв вручив Олегу Уруському відповідні сертифікати.

Уруський
Передача Сертифікатів на нові лопаті Віце-прем’єр-міністру Олегу Уруському

"Ось тут сертифікат на право виробництва - європейський сертифікат, сертифікат НАТО, український сертифікат ... Дозвольте від імені нашого колективу вручити його Віце-прем’єру", - сказав В’ячеслав Богуслаєв під час церемонії.

ДНДІ
Команда ДНДІ та пілоти на фоні дослідного Мі-24 з новими лопатями

Варто додати, що державним випробуванням металевих лопатей від "Мотор Січ" передувало дворічне науково-технічне супроводження фахівцями ДНДІ відповідної дослідно-конструкторської роботи на всіх етапах розроблення та попередніх випробувань дослідних зразків. На черзі сертифікація композитних лопатей, яка запланована на кінець поточного року.

Мі-24
Дослідний ударний гелікоптер Мі-24 на якому проходили випробування нові металеві лопаті від "Мотор Січ"

"Поки металеві (лопаті), вони по всьому світу використовуються. А до кінця року ми будемо ще раз рапортувати про створення композитних лопатей", - наголосив очільник ПАТ "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв.

Читайте також: Підняти у повітря: скільки гелікоптерів Мі-24 мають відновити для ЗСУ в 2021 році