xcounter
#

Невдача з гіперзвуком: у США не змогли запустити ракету AGM-183A ARRW з бомбардувальника B-52

5251
Бомбардувальник B-52 з гіперзвуковою ракетою AGM-183A ARR
Бомбардувальник B-52 з гіперзвуковою ракетою AGM-183A ARR

Ракета AGM-183A ARRW так і не змогла покинути крило бомбардувальника під час випробувань: літак був вимушений повернутися на базу

Перше випробування американської перспективної гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW, під час якого ракета мала бути запущена з бомбардувальника B-52, виявилося невдалим. Про це повідомляють ВПС США.

Так, під час випробувань, що пройшли 5 квітня на морському хребті Пойнт-Мугу біля узбережжя Каліфорнії, бомбардувальник B-52 Stratofortress намагався запустити ракету ARRW, однак "випробувальна ракета не змогла закінчити процедуру запуску", тому бомбардувальник був вимушений повернутися на базу ВПС США в Каліфорнії.

Читайте також: Відповідь "Циркону" та "Кинжалу": у США для F/A-18 створять легку гіперзвукову ракету
Ракета AGM-183A ARRW
Ракета AGM-183A ARRW на бомбардувальнику B-52

Випробування проводили 419-а льотно-випробувальна ескадрилья та Об’єднана випробувальна група бомбардувальників Global Power.

Тепер у ВПС США планують ретельно вивчити цю ракету, щоб зрозуміти, чому саме вона не запустилася, внести необхідні зміни та спробувати запустити її під час майбутніх випробувань.

AGM-183A
Гіперзвукова ракета AGM-183A ARRW

"Хоча відсутність запуску і розчарувала нас, нещодавнє випробування надало безцінну інформацію, з якої можна винести урок та продовжити роботу. Ось чому ми проводимо випробування", – зазначив генерал Хіт Коллінз, керівник програми ВПС США з управління озброєнь.

Гіперзвукова ракета США
Нова гіперзвукова ракета буде розвивати швидкість від 8000 до 9500 км/год (5000-6000 миль/год). Це приблизно 6,5-8 Маха.

Зазначимо, що це були перші випробування, під час яких планували здійснити пуск ракети AGM-183A ARRW та перевірити, зокрема, роботу ракетного прискорювача. Випробування було дійсно довгоочікуваним – оскільки його вже двічі відкладали з кінця 2020 року.

Раніше ВПС США проводили випробування лише аеродинамічних макетів ракети та тестували електронні системи цієї зброї.

Наразі відомо, що ВПС США планує придбати щонайменше вісім повноцінних прототипів AGM-183A, деякі з яких можуть бути розгорнуті з обмеженими експлуатаційними можливостями залежно від того, якими будуть наступні льотні випробування цієї гіперзвукової ракети.

Раніше Defense Express розповідав, що Сполучені Штати профінансували та планують фінансувати 70 проєктів з розробки гіперзвукових ракет та пов’язаних з ними технологій протягом 2015-2024 фінансових років.

Гіперзвукова зброя США
Графік демонструє витрати США на розвиток гіперзвукової зброї у 2015-2020-х роках, а також потенційні витрати у 2021-2024

Згідно зі звітом Рахункової палати США (The Government Accountability Office – GAO), що був опублікований 22 березня цього року, усього на розвиток гіперзвукової зброї протягом дев'яти років планують виділити близько 15 мільярдів доларів.

Читайте також: Кардинальне переозброєння: разом з гіперзвуковими ракетами есмінець Zumwalt може отримати лазерну зброю