xcounter
#

Кардинальне переозброєння: разом з гіперзвуковими ракетами есмінець Zumwalt може отримати лазерну зброю

3073
Кардинальне переозброєння: разом з гіперзвуковими ракетами есмінець Zumwalt може отримати лазерну зброю

Потужний лазер має допомогти есмінцю як знешкоджувати ворожі БПЛА, літаки чи кораблі, так і боротися з ракетами

Військово-морські сили США планують радикально переозброїти свій невеликий флот стелс-есмінців типу Zumwalt. Так, начальник військово-морських операцій США Майкд Гілдей планує перетворити есмінці, колись побудовані для ураження цілей на березі за допомогою високоточної палубної зброї, в ударні платформи дальньої дії з гіперзвуковою зброєю та лазерними гарматами.

Есмінець Zuwmalt
Гіперзвукова зброя на есмінці типу Zumwalt: візуалізація

Раніше Defense Express розповідав, що Конгрес США планує доручити військово-морському флоту додати нову надзвукову ракету Conventional Prompt Global Strike (CPS) до есмінців класу Zumwalt.

Читайте також: Проблемний есмінець Zumwalt успішно провів перші бойові випробування

Це мало б посилити вогневу міць есмінців, які відчували проблеми з боєприпасами для своєї нової зброї.

Разом з тим, адмірал Гілдей також планує, що есмінці класу Zumwalt отримає й лазерну зброю. Так, американський флот вже розгорнув декілька лазерних систем на морських платформах, зокрема лазер AN-SEQ-3 на USS Ponce, новий демонстратор системи лазерної зброї MK.2 Mod 0 (LWSD) на десантному доці USS Portland тощо.

Лазерна зброя
На USS Ponce проводять випробування лазерного комплексу LaWS, 15 листопада 2014 року / Фото: U.S. Navy

Ця лазерна зброя призначена для боротьби з ворожими дронами, а також з невеликими кораблями чи літаками. Водночас кожен з трьох кораблів класу Zumwalt може генерувати колосальні 78 МВт енергії, тому ці есмінці мають отримати набагато потужніший лазер, здатний збивати протикорабельні чи балістичні ракети.

Раніше Defense Express розповідав, що технологічні помилки під час створення есмінця типу Zumwalt змушують ВМФ США змінити підхід до будівництва нових кораблів. Так, після 20 років "абсурдних невдач" ВМФ вирішив змінити свій підхід до кораблебудування.

Йдеться про те, що тепер американський флот замість узгодженого паралельного будівництва кораблів та технологій (як це було з тим самим есмінцем класу Zumwalt чи авіаносцем класу Ford) ВМФ США буде "рухатися вперед, проєктуючи корпуси навколо існуючих систем з можливістю модернізації".

Читайте також: ​Революційний стелс-есмінець Zumwalt увійшов до бойового складу флоту США