xcounter
#

ВМФ США хоче будувати кораблі по-іншому: про що свідчить сумний досвід стелс-есмінця USS Zumwalt

6018
ВМФ США хоче будувати кораблі по-іншому: про що свідчить сумний досвід стелс-есмінця USS Zumwalt

Технологічні помилки під час створення есмінця типу Zumwalt​ змушують ВМФ США змінити підхід до будівництва нових кораблів

Після 20 років "абсурдних невдач" ВМФ вирішив змінити свій підхід до кораблебудування. Йдеться про те, що тепер американський флот замість узгодженого паралельного будівництва кораблів та технологій (як це було з тим самим есмінцем класу Zumwalt чи авіаносцем класу Ford) ВМФ США буде "рухатися вперед, проєктуючи корпуси навколо існуючих систем з можливістю модернізації".

Про це заявив начальник військово-морських операцій Майкл Гілдей у понеділок, 11 січня, на щорічному симпозіумі Асоціацій надводного флоту.

Читайте також: Берегова охорона США може стати ключовою у протидії зростаючому флоту Китаю

USS Gerald R. Ford

USS Gerald R. Ford

Якщо говорити зовсім просто, то тепер ВМФ має визначити основні системи, які увійдуть до складу корабля, до того, як цей самий корабель побудують.

"Я у захваті від нашого підходу до суднобудівництва, бо він матиме вирішальне значення для реалізації майбутнього флоту", – каже Гілдей.

За його словами, новий підхід передбачає відмежування розробки нових технологій від будівництва кораблів. На його думку, нові системи та рішення мають впроваджуватися тоді, коли вони вже протестовані та готові.

Гілдей каже, що цей підхід застосують вже під час будівництва фрегату FFG (X), який флот має отримати у 2026 році.

Фрегат FFG (X) ВМС США
Фрегат FFG (X)

Проблему, яку хоче вирішити ВМФ США, найкраще ілюструє есмінець типу Zumwalt. Відомо, що спершу планували побудувати 32 таких кораблі, однак згодом ця кількість скоротилася до трьох.

Річ у тім, що низка технологій, які мали б втілити у корпусі, забирали значну кількість часу або ж не виправдовували себе. Були у корабля також і проблеми з боєприпасами для системи Advanced Gun System, від яких вимушені були відмовитися через їх високу вартість.

Цікаво, що в минулорічній статті в USNI Proceedings голова сенатського комітету зі збройних сил сенатор Джим Інхоф та сенатор Джек Рід засудили "епоху абсурдних невдач", яка, на їх думку, відкинула країну "на десятки мільярдів доларів і на роки затримала створення необхідних систем озброєнь".

Інхоф та Рід стверджували, що ВМФ має визначити підсистеми до початку проєктування нових кораблів – бо спочатку треба визначити, що реально зробити, а що ні – а вже потім працювати над досягненням значного прогресу в технологіях.

Читайте також: Флот фрегатів: що передбачає оборонна угода, яку уклали Єгипет та Італія