xcounter
#

Проблема боєприпасів для есмінця Zumwalt може вирішитися снарядами, що збивали російські крилаті ракети

4823
Проблема боєприпасів для есмінця Zumwalt може вирішитися снарядами, що збивали російські крилаті ракети

Після того, як снаряд Hyper Velocity Projectile успішно знищив мішені BQM-167 Skeeter, які імітували російські крилаті ракети, у США заговорили про те, що проблема з боєприпасами для Zumwalt все-таки може вирішитися

Під час нещодавніх випробувань система Advanced Gun System (AGS), встановлена на самохідну гаубицю M110, випустила надшвидкісний снаряд HVP, який збив "російську крилату ракету" над ракетним полігоном Уайт-Сендс. Ці випробування були частиною тестування системи Advanced Battle Management Systems (ABMS). Детальніше про це ми писали раніше.

Снаряд HVP був розроблений для стрільби з електромагнітної рейкової зброї, яка б забезпечувала його швидкість у 7 Маха та максимальну дальність дії у понад 100 морських миль. Але згодом цей снаряд адаптували для роботи з наявною військово-морською зброєю, зокрема артилерійською установкою Mk 45, а також 155-мм ствольною артилерією.

Читайте також: ​Революційний стелс-есмінець Zumwalt увійшов до бойового складу флоту США
Артснаряди
Три типи снарядів HVP

Як показали випробування, снаряд HVP також можна запустити з модифікованої версії удосконаленої системи зброї Mk 51 Advanced Gun System (AGS) компанії BAE Systems, що поки що "відпочиває" на борту есмінця Zumwalt через те, що снаряди Long Range Land Attack Projectile (LRLAP) зрештою виявилися надзвичайно дорогими (до 800 тисяч доларів за постріл) і тому ВМС були вимушені від нього відмовитися.

Згодом для Zumwalt розглядалися інші варіанти, зокрема Raytheon Excalibur 1b і багатофункціональний стандартний керований снаряд BAE Systems (MS-SGP). Ймовірність використання снаряду HVP як часткової заміни LRLAP також обговорювалася, але тепер він виглядає найбільш реальним кандидатом для зброї есмінця.

Випробування продемонстрували, що новий снаряд може додати Zumwalt значних можливостей у протиповітряній обороні. Йдеться, зокрема, про ефективний та відносно недорогий спосіб протидії крилатим ракетам, безпілотникам чи звичайним пілотованим літакам.

Зазначається, що снаряд HVP вже раніше випробовували в морі. Під час багатонаціональних навчань RIMPAC у 2018 році есмінець класу Arleigh Burke USS Dewey (DDG 105) випустив 20 снарядів HVP зі своєї стандартної установки Mk 45.

Читайте також: Есмінець класу Zumwalt стане першим надводним кораблем з гіперзвуковою зброєю