xcounter
#

Артснарядом по російській крилатій ракеті: США показали, як це у них виходить

Такі гіперснаряди з новими можливостями - це як "срібна" куля проти вампірів, кажуть тепер американці
Артснарядом по російській крилатій ракеті:  США показали, як це у них виходить
11292

На ракетному полігоні Уайт-Сендс у США 3 вересня вперше було продемонстровано практичне знищення мішені-імітатора крилатої ракети BQM-167 Skeeter експериментальним 155-мм гіперзвуковим снарядом, який був вистрілений з американської гаубиці М109А6 Paladin.

ВПС США 2-3 вересня 2020 року провели експериментальні випробування-навчання з використанням елементів створюваної перспективною мережевої системи бойового управління ВПС США Advanced Battle Management System (ABMS).

На навчаннях у США зі зніщення російських крилатих ракет новими способами

На ракетному полігоні Уайт-Сендс (штат Нью-Мексико) вперше було продемонстровано практичне знищення мішені-імітатора крилатої ракети BQM-167 Skeeter експериментальним 155-мм високошвидкісним снарядом HVP (Hypervelocity Projectile), який розроблений корпорацією ВАЕ Systems. Для стрільби використосувалась 155-мм / 39 самохідна гаубиця М109А6 Paladin армії США.

Читайте також: Керований "Барвінок" готують до випробувань

Програма HVP здійснюється під егідою Управління стратегічних можливостей (Strategic Capabilities Office - SCO) міністерства оборони США з 2013 року. Експериментальний снаряд HVP спочатку створювався ВАЕ Systems як кінетичний снаряд для електромагнітних гармат ( "рейлганов"). Згодом він був перероблений у активно-реактивний постріл для корабельних артилерійських установок ВМС США у калібрі 127 мм. Далі він був адаптований під калібр 155 мм для сухопутної артилерії.

Така легка адаптація можлива з огляду на його конструкцію: сам снаряд є, власне, незмінної конструкції. Відмінними є лише піддони для стрільби з гармат різних калібрів.

Зовнішній вигляд і конструкція експериментального високошвидкісного снаряду HVP (HyperVelocity Projectile) розробки корпорації ВАЕ Systems

Снаряд HVP має конічну форму і оснащений реактивним двигуном, що дозволяє розвивати швидкість до М = 5. Гранична дальність стрільби для 155-мм снаряду становить 80 км. Снаряд не має вибухової речовини, зіщення цілі - кінетичним влученням. Хоча є варіанти з бойовою частиною з вибухівкою масою до 0,9 кг. Вартість снаряда HVP у цінах 2018 року $86 тисяч.

Окремі ТТХ 155 мм гіперснаряду

Під час випробування 2 вересня цілевказування по мішені BQM-167 Skeeter, яка імітувала крилату ракету, було здійснено з використанням повного потенціалу системи ABMS. Повідомляється, що у системі ABMS для швидкої передачі масивів даних використовувався новий протокол CommandONE (на основі системи Link 16), а також мережеві технології 4G і 5G.

Слайд з демонстарцієґю рішень при застосуванні снаряду HVP (HyperVelocity Projectile) розробки корпорації ВАЕ Systems

Теоретично система ABMS повинна отримувати і обробляти масиви інформації з різноманітних засобів виявлення у всіх середовищах і забезпечити у реальному масштабі часу "повну міжвидову картинку" своїх сил і сил противника. Причому з точністю і швидкістю, що дозволяє здійснювати централізоване цілевказування і наведення на будь-яку обрану ціль різних засобів ураження.

В рамках демонстрації цієї концепції якраз і було проведено знищення мішені-імітатора крилатої ракети BQM-167 Skeeter пострілом зі снарядом HVP з 155/39 самохідної гаубиці М109А6 Paladin армії США.

Сценарій навчань 2-3 вересня передбачав захисті території США від масованої атаки з боку противника, який був окреслений як "реальна нація з відомими можливостями". Агресор застосовував проти США крилаті ракети повітряного і наземного базування, а також гіперзвукові ракети. Також противник вдавався до кібератак і атак на американські супутникові системи. Очевидно, що такою реальною країною може бути Росія або Китай, чий військовий потенціал розглядається як такий, що загрожує безпеці США.

Всього у рамках навчань на полігоні Уайт-Сендс було запущено шість мішеней BQM-167 Skeeter авіаційного базування, які, за висновками експертів, імітували російські крилаті ракети. Ці цілі мали бути вражені різними вогневими засобами.

Мішені імітували російські крилаті ракети

Відомо, що три інші мішені повинні були бути цілями для керованих ракет AIM-9X Sidewinder малої дальності, що запускалися, відповідно, з наземної пускової установки, винищувача F-16 і БпЛА MQ-9 Reaper.

Також, окрім 155 мм снарядів HVP з самохідної гаубиці М109А6 Paladin, для знищення цілей застосовувалась 127 мм версія цього снаряду з артилерійської установки есмінця типу Arleigh Burke, який виконував завдання, знаходячись у морі.

Навчання 2-3 вересня 2020 року, проведені ВПС США на авіабазі Ендрюс (штат Мериленд), стали другими експериментальними випробуваннями-навчаннями з елементами перспективної мережевої системи бойового управління Advanced Battle Management System (ABMS). Перший подібний захід з використанням системи ABMS було проведено у грудні 2019 року.

Читайте також: Чи бояться крилаті ракети "Нептун" та "Томагавк" російських систем радіоелектронної боротьби