xcounter
#

​Революційний стелс-есмінець Zumwalt увійшов до бойового складу флоту США

1324
DDG-1000 Zumwalt
DDG-1000 Zumwalt

Есмінець Zumwalt після років випробувань посилив флот США, всього замовлено три таких кораблів-невидимок

Новітній есмінець Zumwalt, побудований за технологією стелс, введено до бойового складу флоту США після успішного завершення всіх випробувань та активації бойових систем.

Корабель DDG-1000 Zumwalt включений до складу 1-го дослідного дивізіону надводних кораблів Тихоокеанського флоту ВМС США. Есмінець був закладений на верфі у 2011 році та спущений на воду у 2013 році, з 2016 року він був введений у стрій та направився на численні випробування.

Читайте також: США та Японія програють Китаю, якщо...
Zumwalt DDG-1000
Zumwalt побудований за технологією стелс

Головною особливістю Zumwalt є широке використання стелс-технології, що дозволило зменшити його ефективну площу розсіювання у 50 разів, порівняно із аналогічним за розміром есмінцем. Тобто бойовий корабель довжиною у 183 метра та тонажем у 15,5 тисяч тонн, виглядає на радарі, як невелике судно.

Головним озброєнням есмінця є крилаті ракети BGM-109 Tomahawk, які разом із зенітними RIM-162 та протипідводночовновими ракетами RUM-139 VL-ASROC. Всі ці ракети розміщуються у 20 модулях пускових систем MK 57 VLS з 4 пусковими шахтами у кожній. Головний артилерійський калібр есмінця - 155-мм гармата активно-реактивної схеми, що дозволяє вести стрільбу високоточними снарядами на відстань до 148 км.

Zumwalt DDG-1000
Розміри Zumwalt: довжина - 183 м, ширина - 24,6 м

Управління озброєнням та всіма системами корабля виконує бойова інформаційно-керуюча система TSCE від Raytheon, яка була спеціально створена для кораблів типу Zumwalt. На есмінці встановлено багатофункціональний радар з активною фазованою антеною решіткою AN/SPY-3, який здатний виявляти цілі на відстані понад 370 км.

Силова установка Zumwalt - дизель-газотурбінний генератор потужністю у 78 МВт, який приводить у дію електрогенератори, живлення з яких розподіляється на всі системи корабля від гвинтів та радару до освітлення. Максимальна швидкість ходу есмінця становить 30 вузлів за годину (55,5 км/год), екіпаж - 148 осіб.

Зазначимо, що загальна вартість створення першого стелс-есмінця Zumwalt оцінюється у 4,4 млрд долл. Така висока вартість змусила Вашингтон різко зменшити свої плани у закупівлі цих кораблів. Якщо спочатку планувалось побудуквти понад 30 емінців-невидимок, то зараз мова йде лише про три кораблі.

Zumwalt DDG-1000 Michael Monsoor DDG-1001
Zumwalt та Michael Monsoor

Станом на сьогодні другий корабель типу цього типу - Michael Monsoor (DDG-1001) вже прийнятий на службу та перебуває на випробуваннях.

Читайте також: Танки, "Іскра" та апарати ШВЛ: п'ять подій тижня від Defense Express