xcounter
#

Берегова охорона США може стати ключовою у протидії зростаючому флоту Китаю

Берегова охорона США може стати ключовою у протидії зростаючому флоту Китаю
3075

Американські прихильники морської міці протягом багатьох років стверджували, що ВМС США повинні стати більше, щоб врівноважити зростаючий китайський флот. Але як щодо іншого флоту Сполучених Штатів? У своєму новому маніфесті морської стратегії, керівники ВМС довели необхідність посилення берегової охорони США, повідомляє видавництво Forbes.

Головна перешкода - це, звичайно, фінанси.

Нова морська стратегія США прояснює, в чому полягає проблема. "Наші три морські служби з тривогою стежать за зростаючої військово-морською міццю Китайської Народної Республіки", - написали начальник управління військово-морських операцій адмірал Майкл Гілдей (Michael Gilday), комендант берегової охорони адмірал Карл Шульц (Karl Schulz) і комендант корпусу морської піхоти генерал Девід Бергер (David Berger).

Читайте також: ВМС Японії розробляють ракети для наземних атак для своїх нових кораблів ПРО
Зростання військово-морських сил Китаю
Зростання військово-морських сил Китаю з 2000 року

"Китай реалізував стратегію і ревізіоністський підхід, націлений на самісіньке серце морської держави Сполучених Штатів. Вони прагнуть підірвати міжнародне морське управління, позбавити доступу до традиційних логістичних центрів, обмежити свободу морів, стримати нашу участь в регіональних конфліктах і замінити США як головного партнера в країнах по всьому світу. "

Для досягнення цієї довгострокової мети, Пекін ефективно розгортає найбільший в світі інтегрований флот. Їх кораблі працюють спільно, щоб захопити спірні морські зони, викликати зіткнення з судами конкуруючих країн і перешкодити патрулям ВМС США. При цьому, вони переконливо заперечують свою причетність і готуються до можливості відкритої війни.

Кораблі берегової охорони і народного ополчення особливо неприємні для стратегів США, оскільки їх діяльність зазвичай не виходить за межу, що вимагає повномасштабного військово-морського реагування. Коли флот китайських "рибальських траулерів" проганяє, скажімо, філіппінських рибалок з міжнародних вод, ні Філіппіни, ні їх союзники США, не відправлять військові кораблі, ризикуючи загострити конфлікт.

Флот Китаю
Флот Китаю налічує близько 700 військових кораблів, суден берегової охорони і кораблів народного ополчення, що маскуються під рибальські траулери

У стратегів є термін для позначення цього спектру сили, який знаходиться десь між миром і війною - "сіра зона". Керівники ВМС США пояснили, що військово-морські операції Китаю в "сірій зоні" вимагають відповідних заходів.

Берегова охорона США з її легкоозброєними, високоміцними судами і досвідом у правоохоронній області має потенціал діяти в якості морської сили Америки в "сірій зоні".

"Профіль операцій берегової охорони робить її кращим партнером по убезпеченню на морі для багатьох вразливих країн", - написали начальники ВМС. "Об'єднання її унікальних повноважень з можливостями ВМФ і Корпусу морської піхоти розширить перспективи, які ми можемо надати командувачам об'єднаних сил для співпраці і конкуренції".

Берегова охорона США
Повноваження берегової охорони США включають: підтримку правопорядку, захист рибальства, забезпечення морської безпеки

Але потрібен час, гроші і зусилля, щоб адаптувати берегову охорону до операцій в "сірій зоні".

Ми ще не досягли тих цілей, до яких прагнемо

Берегова охорона налічує близько 240 патрульних катерів довжиною понад 20 м, і є 12-м за величиною військово-морським флотом в світі. Але це старіючий флот. І більшість його суден зайняті убезпеченням і службами порятунку в портах США.

У 2012 році Рахункова палата уряду США виявила, що 90 найбільших катерів берегової охорони, багатьом з яких понад 40 років, перебувають в поганому технічному стані. Минуло вісім років, і вони безсумнівно, знаходяться в ще гіршому стані.

Берегова охорона вже купує 11 нових 378-футових катерів і 64 154-футових катера. 378-футові катери були відправлені в західну частину Тихого океану не менше трьох разів в 2019 і 2020 роках для спільного патрулювання з кораблями ВМС.

Два 154-футових катерів прибули в Гуам
У 2019 два 154-футових катерів прибули в Гуам, новий порт приписки

Цих катерів явно недостатньо для реалізації стратегії "сірої зони". Гарна новина для американських стратегів полягає в тому, що берегова охорона працює над новими кораблями, які теоретично можуть протистояти Морському ополченню Китаю. Але за умови, що президент і Конгрес нададуть прибережній службі фінансування для їх покупки, екіпажу і експлуатації.

Але патрульний корабель типу Heritage класу Offshore Patrol Cutter (OFC) має реальний потенціал для операцій в "сірій зоні". Він може похвалитися засобами РЕБ, помилковими цілями для ракет, 57-мм гарматою і місцем для вертольота і невеликих човнів. Судно вартістю 400 мільйонів доларів "забезпечить потужність і можливості, необхідні для сприяння розвитку морського управління і захисту морського суверенітету США", - написали керівники ВМС.

Патрульний корабель типу Heritage класу Offshore Patrol Cutter
Патрульний корабель типу Heritage класу Offshore Patrol Cutter (OFC) - це 360-футове судно водотоннажністю 4500 тонн

Берегова охорона хоче, щоб 25 суден типу Heritage замінили 29 катерів розробки 1960-х років. Компанія Eastern Shipbuilding Group вже веде роботи над першими чотирма кораблями в Панама-Сіті, Флорида. Сервіс планує отримати всі 25 судів в 2028 році.

Протягом багатьох років, фінансування берегової охорони залишалося незмінним - близько 12 мільярдів доларів на рік. "Підвищення оперативності зарубіжних операцій берегової охорони, особливо в Тихому океані, зажадає ресурсів, яких у служби просто немає", - говорять експерти з інституту Брукінгса.

У найближчому майбутньому нова адміністрація обраного президента Джо Байдена і потенційно розділений Конгрес повинні вирішити, чи будуть США платити за інтегрований флот.

Читайте також: Ізраїль експортує кораблі: країна будує два патрульні корвети OPV-45 для Кот-д’Івуару