xcounter
#

ВМС Японії розробляють ракети для наземних атак для своїх нових кораблів ПРО

ВМС Японії розробляють ракети для наземних атак для своїх нових кораблів ПРО
1229

Японський флот вже планував придбати два нових гігантських корабля протиракетної оборони щоб замінити непопулярні ракетні комплекси наземного базування. Тепер флот розглядає можливість установки ракет дальньої дії класу "море-земля" на обидва судна, повідомляє видавництво Forbes.

Цей план обов'язково викличе суперечки. В силу багаторічної політики, Японія не має значних наступальних можливостей дальньої дії. Проте, ідея має військовий сенс, навіть якщо в ній мало політичної логіки.

Зовсім недавно, цього літа, Японія планувала встановити дві системи ПРО Aegis Ashore на наземні об'єкти на західному узбережжі країни.

Читайте також: ВМС США нарешті включили легкі авіаносці до перспективного складу флоту
Кораблі протиракетної оборони Японія
Кораблі протиракетної оборони - нова розробка

Система Aegis Ashore бере можливості есмінця ВМС США - радар, комп'ютери, вертикальні пускові установки і ракети SM-3 - і поміщає їх в будівлі. Агентство ПРО США вже встановило один Aegis Ashore в Румунії і будує ще один в Польщі. Теоретично, Aegis Ashore може збивати балістичні ракети за сотні кілометрів.

Населення біля запланованих стартових майданчиків Aegis Ashore було проти запуску ракет біля їхніх будинків.

уряд Японії скасував проект Aegis Ashore
У зв'язку з протестами, уряд Японії скасував проект Aegis Ashore ще в червні

Уряд зупинився на парі військових кораблів в якості альтернативи наземним об’єктам. Японія вже витратила 300 мільйонів доларів на два комплекти радарів SPY-7 компанії Lockheed Martin для берегових ракетних баз. SPY-7 - це відповідь компанії Lockheed на радар SPY-6 компанії Raytheon, більш рання версія якої є основою бойових систем Aegis на борту більше 100 військових кораблів США і Японії.

План полягає в тому, щоб додати радари SPY-7 до нового варіанту військово-морського есмінця типу Maya водотоннажністю 11 000 тон при повному завантаженні. Тип Maya оснащений установкою вертикального пуску Mark 41, яка складається з 96 пускових контейнерів.

військово-морський есмінець типу Maya
Більший варіант корабля ПРО типу Maya, теоретично, міг би вмістити ще більше контейнерів

Кораблі ПРО, кожен з яких може коштувати 2,4 мільярда доларів, будуть оптимізовані для патрулювання станцій, спостерігаючи і чекаючи балістичні ракети. Але немає причин, чому вони могли б не впоратися і з іншими завданнями. УВП Mark 41 сумісний з широким спектром типів ракет, в тому числі з крилатими ракетами Tomahawk.

Наразі, жоден з військових кораблів Японії не має спеціальних ракет класу "море-земля". Дев'ята стаття конституції країни забороняє використання військової сили як спосіб вирішення міжнародних суперечок, і відповідно, створення засобів війни.

Але через зростаючу військову міць Китаю, уряди в Токіо почали переосмислювати статтю дев'ять, щоб дозволити створення більш ефективних наступальних можливостей.

Крилаті ракети Tomahawk
Крилаті ракети Tomahawk можуть вражати цілі на відстані понад 1500 км

Ця нова інтерпретація лягла в основу плану японських ПС по оснащенню модернізованих F-15 крилатою ракетою великої дальності. Цей план знаходиться на межі провалу через фінансування. Додавання подібних ракет на нові кораблі ПРО могло б компенсувати цей провал.

У ВМФ є, принаймні, один спосіб запобігти суперечки, які можуть виникнути в результаті рішення озброїти кораблі ПРО для атак по наземним цілям. Флот міг би представити цю можливість як невід'ємну частину оборонної місії кораблів.

Тобто, нові кораблі могли б вражати наземні об'єкти противника до того, як вони запустять свої ракети, тим самим запобігаючи атаки на японські війська. Адже це "протиракетна оборона", правильно?

Читайте також: Платформа для сліпого "Циркона": РФ хоче повернути в стрій атомний крейсер "Адмирал Нахімов"