xcounter
#

ВМС США нарешті включили легкі авіаносці до перспективного складу флоту

ВМС США нарешті включили легкі авіаносці до перспективного складу флоту
3412

ВМС США сигналізують про свою готовність замінити деякі зі своїх атомних авіаносців (CVN) на менші, легкі авіаносці (CVL) зі звичайним паливом, повідомляє видавництво Forbes.

Протягом багатьох років у ВМФ виникало бажання розробити менші авіаносці. Хоч їм не вистачає дальності, швидкості і потужності ядерних авіаносців вартістю 13 мільярдів доларів, вони можуть коштувати в два або навіть в три рази менше.

Дослідження, проведене в 2017 році каліфорнійським аналітичним центром RAND, рекомендувало ВМС замінити кілька зі своїх 11 CVN водотоннажністю 100 000 тонн на CVL вантажопідйомністю 40 000 тонн у співвідношенні 2:1.

Читайте також: Армія США випробувала новий мостоукладальник JAB на базі танку Abrams
30-річний план суднобудування ВМФ США
Тепер CVL вперше фігурує в 30-річному плані суднобудування ВМФ

План суднобудування був опублікований минулого тижня адміністрацією президента Дональда Трампа. З політичної точки зору, це досить непереконливий документ. Адміністрація обраного президента Джо Байдена, який вступає на посаду 20 січня, може захотіти переглянути цей план, або зовсім відмовитися від нього.

Крім того, Конгрес фінансує суднобудування ВМФ, і в останні роки вніс істотні зміни в запити президента на будівництво суден, зазвичай додаючи кораблі.

Проте, план Трампа відображає консенсус у колах ВМФ про те, що флот повинен рости за рахунок додавання маленьких кораблів, які можуть розділитися, щоб уникнути атак Китаю.

Він прагне збільшити флот за допомогою великих інвестицій у нові фрегати, невеликі десантні кораблі і допоміжні судна, а також підводні човни.

План Трампа легкі авіаносці атомні авіаносці
План Трампа слабо підтримує легкі авіаносці як альтернативу великим атомним авіаносцям

План передбачає два шляхи розвитку морської авіації. Військово-морський флот може підтримувати 11 суперавіаносців або поступово скорочувати цей парк до восьми одиниць до 2045 року.

Якщо флот скоротить три суперавіаносці, він повинен замінити їх на шість CVL, згідно з планом. Це відповідає рекомендації RAND по заміні CVL на CVN.

Поки не ясно, як буде виглядати CVL. "Нові концепції можливостей, такі як легкий авіаносець, потребують подальшого доопрацювання, щоб повністю розкрити їх потенціал для виконання ключових елементів місії, а також для інформування найкращого поєднання майбутніх сил CVN / CVL", - повідомляється в плані.

Ми, звичайно, можемо здогадуватися. Дев'ять десантних кораблів ВМС вже працюють у якості легких авіаносців, приймаючи на борт літаки F-35B Корпусу морської піхоти США. CVL, спроектований за індивідуальним замовленням, міг би базуватися на широких авіаційних можливостях нових універсальних десантних кораблів типу "Америка".

Корабель типу
Корабель типу "Америка" коштує близько 4 мільярди доларів

Можна розраховувати на те, що ВМС знайдуть способи підвищити комплексність і витрати, якщо вони будуть проектувати CVL на основі платформи типу "Америка". Інше відкрите питання - які саме літаки буде нести легкий авіаносець.

У легкого авіаносця можуть бути відсутні катапульти, а це означає, що він буде обмежений перевезенням реактивних літаків вертикального зльоту і посадки, яких немає у ВМФ, але є у морпіхів.

Поступове переорієнтування ВМФ на придбання легких авіаносців не скасовує явних переваг великих авіаносців. Варто зазначити, що французький флот, у якого були десятиліття, щоб спланувати заміну існуючого авіаносця Charles de Gaulle, вибрав великий CVN.

"Вони не набагато дорожче, ніж менші військові кораблі", - сказав про CVN Ерік Вертхайм (Eric Wertheim), автор книги "Combat Fleets of the World". Він також додав, що великі авіаносці "за своєю природою краще адаптуються до нових технологій, можливостей і завдань протягом тривалого терміну служби корабля".

Читайте також: Швеція продовжує модернізацію своїх субмарин Gotland: як зміняться можливості цих кораблів